Olimpia  Az athéni olimpiára utazó magyar csapat tagjai

Elhunyt Vagyóczki Imre olimpikon kajakozó, a MOB korábbi munkatársa

2023. 03. 06.
Megosztás

Kilencven esztendős korában, betegséget követően március 5-én elhunyt Vagyóczki Imre – tájékoztatta családja a Magyar Olimpiai Bizottságot. Az egykori kajakozó olimpikon korábban a MOB munkatársa is volt, Athénban a versenyzők szolgálatába állva a csapatirodát erősítette.

Vagyóczki Imre 1932. július 26-án született Budapesten. 1947-ben kezdett versenyszerűen kajakozni az Elzett gyár színeiben, majd jelentős eredményeit a Bástyában, Vörös Lobogóban és az MTK-ban jegyzi, mestere a legendás Füzesséry Gyula. Ötvenegyben már az országos bajnoki dobogóra állhatott, felnőtt válogatott lett, tagja volt az 1954-es világbajnokságra utazó csapatnak; Maconban – a születésnapján – világbajnok lett az ezres csapathajóban Vagyóczki, Kovács László, Nagy László, Szigeti Zoltán összeállításban. Az 1956-os melbourne-i olimpián 1000 méteren Szigetivel 13-ok.

Vagyoszky kovacs laszlo nagy laszlo szigeti zoltan k 4 ben mkksz

A világbajnok maconi négyes: Vagyóczky Imre, Kovács László, Nagy László és Szigeti Zoltán.

MKKSZ

Sportvezetői pályafutásaként 1960-ban az állami sportirányítás apparátusában, a sporthivatalban a gépkocsielőadók csoportvezetője, majd 1970-től 1987-ig gazdasági igazgatóhelyettes, 1989-től nyugállományú. A Magyar Olimpiai Bizottságba Schmitt Pál elnök hívta dolgozni, technikai munkatársaként tett az olimpiai mozgalomért, egészen 2011-ig, ez idő alatt csapatiroda tagja is volt ötkarikás játékok alkalmával. Ott volt az 1956. évi olimpia 50 éves évfordulóján Ausztráliába utazó magyar küldöttségben is. Mindig jó kedvű volt, állandóan viccelődött. Nagy türelemmel viselte az utóbbi évek betegségeit, mindig pozítivan nézett előre.

MOB-közgyûlés - Média-díj

Budapest, 2003. március 8. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyûlést tartott a Hotel Hélia szállóban. A közgyûlésen ismertették a szervezet álláspontját az olimpiai pályázatról, valamint átadták a MOB Média- díjait. A képen: Aján Tamás, a MOB fõtitkára beszél (k) balról Schmitt Pál, a MOB elnöke, mögöttük Vagyóczki Imre.

MTI/Kovács Attila

Életének 91. esztendejében 2023. március 5-én hunyt el.

Vagyóczki Imre búcsúztatása március 30-án 14 órától lesz a Szent Gellért urnatemetőben (Budapest XI. kerület Bartók Béla út 149.).

1301057317rztrevtlbm 1260x840 1200x

A világbajnoki dobogó legfelső fokán: Vagyóczki Imre (balra)

Fotó: archivum

A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét fejezi ki a családnak és a kajak-kenusok közösségének.

(MOB-Média; fotó: MTI, MKKSZ)