Antidopping-konferencia az M4 műsorán

Antidopping-konferencia az M4 műsorán

2015. 12. 20.
Megosztás

Hétfőn újra jelentkezik az M4 sportcsatornán az Út Rióba sportmagazin, mely több téma mellett visszatekint a közelmúltban rendezett antidopping-konferenciára. A téma kiemelt jelentőségű az olimpia előtti időszakban, hiszen a MOB Rio tekintetében is zéró toleranciát hirdetett.

Hagyományos, kétnapos konferenciáját tartotta Budapesten a Magyar Antidopping Csoport. Ilyenkor nemcsak az elmúlt esztendő történéseit összegzik, hanem ez egyfajta felkészülés a jövőre – ami különösen fontos az olimpia évében, a doppingszerek folyamatosan változó világában. Sportszövetségek képviselői, sportolók, szakorvosok hallgatták a Magyar Antidopping Csoport által szervezett előadásokat, ahol évente ismertetik a hazai és nemzetközi doppingellenes szabályokat, az ellenőrzési eljárások menetét, vagy a doppingszerek egészségkárosító hatását. A doppingszerek használatára utaló bizonyítékok hiánya nemcsak abból fakad, hogy ezek a készítmények folyamatosan megújulnak, hanem maga az ellenőrzés sem feddhetetlen. Idén a legnagyobb botrány Oroszországban robbant ki. Olyan súlyos vétségekre derült fény, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség felfüggesztette az orosz szövetség tagságát, így jövőre Rióban sem indulhatnak. Az alternatív módszerek a közvetlen bizonyíthatóság hiányában értékelődnek fel. A kajak-kenu szövetség az úgynevezett no needle-policy bevezetését tervezi.

Az Út Rióba 21. adását az M4 sportcsatornán december 21-én, hétfő délután 16.38-tól tekinthetik meg.

Vad Ninetta a négyes hajóval kapcsolatban csakis aranyéremben gondolkodik, minden más eredmény csalódás volna számára a riói olimpián. Karakas Hedvig gyermekkori álma megvalósításáért küzd, amihez az összes feltétel adottnak tűnik. Érdi Mária még csak 17 éves, de máris korosztályos világ és Európa-bajnok a műsorban a spanyolországi életébe enged betekintést.

„Olyan közegben kajakoztam ahol nem a siker volt a cél, hanem hogy jól érezzük magunkat, hogy gyerekek tudjunk maradni" - mondta Vad Ninetta. "Tehát elég későn, 17 évesen voltam nemzetközi versenyen és akkor is fordult át ez az egész bennem, mikor jött az első siker, hogy ezzel komolyabban szeretnék foglalkozni.”

Vad Ninetta az ezüstérmet szerző váltó tagjaként már ott lehetett a 2011-es poznani vb-n, ám az igazi áttörő sikert 2013 hozta meg számára, hiszen Duisburgból két világbajnoki aranyéremmel térhetett haza. „Nagyon örülök, hogy ebbe nem csöppentem bele nagyon korán. Ez a 17-18 év viszonylag későnek mondható és én addig tényleg csak jól éreztem magam és szerintem ez nagyon sokat számít, hogy mennyien maradnak meg felnőtt korosztályban. Nagyon fontos, hogy a kisgyerekek azok maradjanak gyerekek és érezzék jól magukat és utána jöjjenek csak a sikerek meg az eredmények.”

Ninetta az edzéseken nemcsak a súlyokkal küzd meg. „Mentálisan nagyon nehéz, hogy minden edzésen addig kell menni, amíg meg nem halok. Tehát igazából ez a nehéz benne, nem a fizikai fájdalom. Hanem az, hogy tudom hogy fájni fog.”

Az előolimpián babonából semmit nem vásárolt, ami olimpiai emlék lehet, hiszen azért vissza akar menni. „Ha riói olimpia, akkor éremben gondolkodunk? Nem, ha Rio, akkor csak aranyban gondolkodunk.”

Karakas Hedvig még óvodás volt, amikor néhány évvel idősebb bátyjától kedvet kapott a judóhoz. Komolyabban 10 évesen kezdett foglalkozni a sportággal és 15 éves korában már ifjúsági Európa-bajnok lett. Hamar érkeztek a felnőtt eredmények is, bár pályafutását mindig sérülések kísérték. Londonban úgy szerzett olimpiai 5.helyezést, hogy a nagy verseny előtt egy hónappal egy lyukas garast sem adtak volna az indulásáért. A problémák sajnos most sem kerülik el, de úgy érzi, semmi nem gátolhatja abban, hogy a riói kvótát kiharcolja és ott beteljesítse legnagyobb álmát, az olimpiai éremszerzést.

Érdi Mária, vagy ahogyan mindenki szólítja, Mári, még csak 17 éves de máris korosztályos világ, -és Európa-bajnok. Ráadásul csupán három éve kezdett el a vitorlázással foglalkozni. Ahhoz, hogy minél jobb eredményeket tudjon elérni, az év nagy részét Spanyolországban tölti.

„Mások a tengeren a hullámok, a szél, meg a körülmények. Ha csak a Balatonon vitorlázom, akkor nem tapasztalom meg ezeket és nem tudom, hogy ha mondjuk folyik a víz és áramlás van, mit kell csinálni. Mire kell figyelni. A kinti életem igazából csak edzésből áll. Ott arra koncentrálunk, hogy minél többet edzünk meg minél többet fejlődjünk. Azért tanulni is szoktam, méghozzá skype-on adják le a tananyagot a tanáraim.”

Mári vizsgázni azért hazajön, hiszen az iskolát sem szeretné abbahagyni. Amikor itthon van, leginkább a családdal tölti minden szabadidejét. Felkészülését Eszes Tamás irányítja, aki szerint Mári gyorsan tanul. Ez pedig a világbajnokságon is megmutatkozott, hiszen bár kvótát még nem szerzett, de a legjobb ifi versenyzőként a 42.helyen végzett a felnőtt mezőnyben. Ahogy ő mondja, „erős szélben hiányzott a sebességem”. Ám azon van edzőjével együtt, hogy ezen javítsanak.

„Amikor elkezdtem ezt az egész vitorlázást meg versenyzést, akkor nem tudtam igazából mit csinálok. Csak csináltam, aztán néhány versenyt sikerült megnyernem, és akkor örültem, de nem nagyon tudtam, hogy most ez milyen szinten van, vagy hogy ebből mi lesz. De most ugye egyre világosabb a kép előttem és most már nagyon szeretnék menni az olimpiára."

Jövőre még egy lehetősége lesz, hogy megszerezze a kvótát, ám valljuk be, ehhez talán egy nagyobb szerencsére is szüksége volna. Ha nem sikerül, akkor sem csügged, azért dolgozik, hogy ő legyen a legjobb. Ha nem most, akkor majd Tokióban.

(utrioba.hu-MOB)