Aranyos Istvánt gyászolja a tornászok közössége

Aranyos Istvánt gyászolja a tornászok közössége

2022. 09. 28.
Megosztás


Szeptember 22-én elhunyt Aranyos István kétszeres olimpion tornász – tette közzé honlapján a Magyar Torna Szövetség. A Budapesti Honvéd SE egykori versenyzője 80 évet élt.

Aranyos István 1942. április 25-én született Budapesten. Legnagyobb sikereiként, a Honvéd versenyzőjeként két olimpián vett részt; tagja volt az 1964-es tokiói és a '68-es mexikói magyar delegációnak is. Legjobb eredményét a japán fővárosból, az összetett csapatverseny 9. helyezésével jegyzi.

Az elmúlt években többször részt vett a MOB és a MOA közös olimpiai és sport témájú gyűjtőtalálkozóján.

A sportemberről dr. Karácsony István, a Nemzetközi Torna Szövetség tiszteletbeli tagja emlékezett meg. „Egy akkora küzdő, mint Aranyos Pisti barátunk, nem születik minden nap. Sok évet töltött tornatermekben, a tatai edzőtáborban és versenyeken. Mindent a sportolói sikerének szolgálatába állított. Tudatosan és fanatikusan készült sportpályafutására. Megelégedetten büszke volt arra, hogy álmait fokozatosan teljesíteni tudta. A tokiói és a mexikói olimpián nagyszerűen versenyzett, és joggal hívta fel magára a szakemberek figyelmét. Ennek az acél-kemény sportembernek a szíve – ami sok-sok sikernek a 'motorja, támogatója' volt, korán elfáradt. Épp, hogy 60 éves elmúlt, amikor az orvosok kimondták a verdiktet: szív transzplantáció! Aranyos Pisti a két sikeres olimpiai szereplés után a legnagyobb megmérettetésére készült. Orvosoknak hála, a műtét sikerült. Majd' húsz éven keresztül ismét voltak tervei, értelmes napjai. Aranyos István halálával sokat vesztett a tornásztársadalom, de sokat nyertek az égiek” – írta nekrológjában a szakember.

Aranyos István 80 esztendős korában, 2022. szeptember 22-én hunyt el. Temetése 2022. október 6-án, csütörtökön 12:15 perckor kezdődik az újpalotai temetőben.

A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét fejezi ki a családnak és a tornászok közösségének.

(MOB; fotó: MTI)