20240617 036 mob fair play

Átadták a 2023-as MOB Fair Play-díjakat

2024. 06. 17.
Megosztás

Az olimpiai család tagjait is díjazták a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play Bizottságának hétfői díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. Dr. Téglásy György, Sinkó Andrea és Csabai Edvin is rangos elismerést kapott.

20240617 020 mob fair play
MOB-Média/Szalmás Péter

„A sport minden férfi és nő örökségének része, és hiánya soha nem pótolható” – kezdte beszédét Pierre de Coubertin bárónak, az újkori olimpiák atyjának gondolatával dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, majd kiemelte: a sport képes arra, hogy összehozza az embereket, közösséget építsen, és ez ma talán még fontosabb gondolat, hiszen feszültségekkel teli világban élünk. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a sportolók gyakran hallják, csak a siker, a győzelem számít, ezt sulykolják beléjük. Ám a minden áron való győzni akaráson felül kell hogy emelkedjen a tisztesség – fogalmazott. „A fair play szellemiségéért nem csak a pályán, azon kívül is sokat lehet tenni. Ezt mutatja a mai díjazottak példája is, akik orvosként, sportvezetőként vagy újságíróként terjesztik a fair play szellemiségét" – mondta Schmidt Ádám, és megköszönte a MOB Fair Play Bizottságának, hogy alkalmat teremtenek a sportszerű cselekedetek bemutatásának.

20240617 005 mob fair play
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója hangsúlyozta, hogy minden eseményen, ahol a MOB részt vesz, legyen az olimpia vagy multisportesemény, a fair play fontos gondolat, standja van a fair play bizottságnak. Így lesz ez a Ludovika Campuson csütörtökön kezdődő városi sportágak olimpiai selejtezőjén is.
„A MOB és a fair play bizottság mindent megtesz azért, hogy a fiatalokhoz is eljuttassuk a fair play szellemiségét” – hangsúlyozta Bartha Csaba, aki egyben Gyulay Zsolt üdvözletét is tolmácsolta.

Dr. Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, Nemzetközi Fair Play-díjas olimpiai ezüstérmes tőrvívó röviden beszélt a múltról: 1963-ban alakult meg a Nemzetközi Fair Play Bizottság Párizsban, majd négy év múlva, 1967-ben életre hívták a Magyar Fair Play Bizottságot. A sportvezető idézte Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos, kutató gondolatát, mely szerint „A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze. A sport a test útján nyitja meg a lelket”.

20240617 024 mob fair play
MOB-Média/Szalmás Péter

Az első hazai Fair Play-díjakat 57 évvel ezelőtt, 1967-ben adta át a Magyar Újságíró Szövetség és az Országos Sporthivatal által létrehozott Fair Play Bizottság. Az első díjazott Zsolt István labdarúgó játékvezető, Berendi Pál labdarúgó és Marincsák László ifjúsági atléta volt.

A hétfői ünnepélyes díjátadó gála után a megjelentek fair play-fát ültettek a Testnevelési Egyetem udvarán, Pierre de Coubertin báró mellszobrával szemben. „A fa hirdesse a sport és a fair play szellemét” – írták a díszgalagonya facsemete melletti táblára.

Faultetes
MOB-Média/Szalmás Péter

A 2023-as év MOB Fair Play-díjasai:

Fair play cselekedet:
diploma: Aramis SE Futsal (futsal), Márton Véda (úszás), Vlasenko Aleksandr (műkorcsolya), Simon Dániel (fallabda)

Fair play a sport szolgálatában:
diploma: Tóth Erika, Érdy Márta, Loboda Viola
trófea: dr. Téglásy György (az Országos Sportegészségügyi Intézet – OSEI – orvosigazgató főorvosa), Sinkó Andrea (ritmikus gimnasztika szakedző, aerobik edző)

A fair play eszméjének népszerűsítése:
diploma: Gesztely FC Sport Bau labdarúgócsapata
trófea: Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke, Kocsis L. Mihály, újságíró

Fair play szabadidősport:
trófea: Tóth Ádám és M. Tóth Katalin (streetball)

Fair play életmű:
diploma: dr. Szepesi László (vívóedző), Osztie Géza (tornaedző)

Művészet/Tudomány:
trófea: Nemcsák Károly (színművész)