30 millió támogatás a családok közös foci élményére

Átadták a MOB Nők sportjáért és Médiadíjait

2015. 03. 17.
Megosztás

A MOB 2015-ös Médiadíjait kilenc, a Nők sportjáért-díjakat négy kategóriában adták át kedden délután a MOM Kulturális Központ Kupolatermében.

A Nők sportjáért-díjakat Borkai Zsolt MOB-elnök mellett Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes, világbajnok jégtáncos, a MOB elnökségének tagja, a MOB Nők a Sportban Bizottságának elnöke, a Médiadíjakat Riskó Géza, a MOB gyémánt fokozatú támogatója, az MTVA vezérigazgatói tanácsadója, a MOB Média Bizottságának elnöke adta át.

Az ünnepségen részt vett Szabó Bence MOB-főtitkár, Fábián László sportigazgató, és két MOB-alelnök: dr. Magyar Zoltán - akit a Nemzet Sportolói maguk közé választottak 12. tagnak - és dr. Tóth Miklós, valamint dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára.

A díjaztottakat a rádiós legenda, Táncsics Mihály-díjas, Prima-díjas és MOB Média Életműdíjas sportújságíró, a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Novotny Zoltán méltatta.

Riskó Géza köszöntőjében kifejtette, büszkeség számára, hogy a MOB odafigyel a sportújságíró szakmára és 1992 óta évente elismerik az olimpiai mozgalomért dolgozó újságírókat. "Nehéz helyzetben volt a MOB Média Bizottsága, amikor a közelmúltban tartott ülésen a jók közül kellett a legjobbakat kiválasztani" - mondta.

Regőczy Krisztina udvariasan gratulált a Médiadíjasoknak, majd megköszönte az újságírók munkáját. Az olimpiai ezüstérmes jégtáncos arról beszélt, a Nők sportjáért-díjakat 2002-ben adták át először, ma már négy kategóriában ismerik el a hölgyek sportban betöltött szerepvállalását, aktivitását, eredményeit. A díjakat kezdettől fogva Albert Éva képzőművész készíti. Az idei javaslattételben segítségükre voltak a sportági szakszövetségek.

Az ünnepségről Szilágyi Liliána külföldi edzőtáborozás, Miklós Edit külföldi világkupa-szereplés miatt igazoltan volt távol.

Díjazottak és a méltatásuk:

MOB Média Oklevél elismerésben részesül Szabó Miklós, a Nemzeti Sport fotóriportere, fotórovat-vezető helyettese

Csendben, szerényen és kiválóan dolgozik, beszélnek helyette csodálatos, empátiát, sportszeretetet tükröző fotói. Hidegben, forróságban, esőben, szélben, porban, sárban ott áll a pálya szélén, s varázslatos ügyességgel kezeli a masináját. Látja és láttatja a lényeget.

MOB Média Oklevél elismerésben részesül az Utánpótlássport.hu Szerkesztősége

Az utanpotlassport.hu tulajdonképpen születésnapi ajándékot vehet át, ugyanis napra pontosan négy éve, 2011. március 17-én kezdte meg működését. Illetve, e díj természetesen nem ajándék, hanem jogos, megszolgált elismerés. Hisz a honlap a teljes sportmédia – nyomtatott, online, elektronikus – helyett dolgozik azzal, hogy tíz munkatársa 62 sportág utánpótlás-eredményeiről, versenyeiről, versenyzőiről ad rendszeres, szakszerű, ember- és gyermekközeli tájékoztatást.

A hónap műhelye és Az év műhelye cím megalapításával és odaítélésével pedig messze túl is lépte e kereteket.

Az utanpotlassport.hu hírügynökségi forrásként is üzemel, ha a média szempontjából nézzük. Másészt, azaz talán elsősorban puszta létével ösztönzést ad ifjú sportolóknak, szüleiknek, edzőiknek, azt üzenve nekik: fontos, amit csinálnak, fontos, amiért élnek.

Mi most ugyanezt tolmácsoljuk Bruckner Gábornak, a kiadó, valamint Mura Lászlónak, a szerkesztőség vezetőjének és az utanpotlassport.hu teljes kollektívájának.

MOB Média Oklevél elismerésben részesül Tóth Anita, a Nemzeti Sport egyéni és csapatsportágak rovatvezetője

Ha valakiről, róla mindenképpen elmondható, hogy élete a Nemzeti Sport! Hosszú-hosszú évek óta dolgozik serényen, s fogja össze rovatát, kisujjában a szerkesztés, a „bőre alatt van a szakma". Soha nem fárad el! Ő az az ember, aki szabadnapjai, szabadsága alatt is mosolyogva dolgozik. Mindig megtalálja a munkát, a feladatokat, s ami ennél is fontosabb: precízen, pontosan, alázattal el is végzi azokat.

MOB Média Oklevél elismerésben részesül Halászi László, az MTVA kiemelt szerkesztője

Engedett a szívének, amikor 1994-ben gyakornoknak jelentkezett a Duna Televízióban.

Pontosan tudta, hogy életét a sportra teszi fel. Két évvel később már munkatársa volt az atlantai olimpia Duna Tévés stábjának. Életében új korszak kezdődött, azóta is imádja a munkáját.

Bejárt minden lépcsőfokot, tudósított, műsort vezetett, szöveget mondott alá, s rátalált igazi énjére: kiváló szerkesztő lett. Szakmájában az egyik legjobb, a magyar televíziózás megbecsült egyénisége.

Megannyi fiatal pályakezdő neki köszönheti karrierjét, Laci az első pillanattól segíti őket, olykor kritikus, ugyanakkor remek humorral irányítja életútjukat.

2006-ban került a Duna Televízió belsős munkatársai közé, 2011 óta az MTVA alkalmazottja, nem véletlenül kiemelt szerkesztő.

Imádja a labdarúgást, vízilabdát, kézilabdát, röplabdát, bunyót…

Elkötelezettje az olimpiai sportmozgalomnak, életében fontos állomás a londoni olimpia, a helyszínen dolgozott, legutóbb a brazíliai vb közvetítéseinek szerkesztése adott komoly feladatot. Kiválóan dolgozott!

Mégis az egyik általa legjobban szeretett feladat a Sportcsillagok Gálájának közvetítése, amelynek rendre ő a felelős szerkesztője.

MOB Média Nívódíjban részesül Illyés Tibor, az MTVA hírügynökségi fotóriportere

Több mint 20 éve, 1993. szeptember 1-jén kezdett dolgozni első és eddigi egyetlen munkahelyén, a Magyar Távirati Irodánál. Eddig 4 nyári olimpián (Sydney, Athén, Peking, London), egy téli olimpián (Szocsi) és egy paralimpián (Athén) vett részt fotóriporterként. Ezenkívül számos nemzetközi és hazai világversenyről tudósított a 22 év alatt, többek között a római és a sanghaji vizes világbajnokságról, a bécsi judo Európa-bajnokságról vagy a lipcsei vívó-világbajnokságról. Rendszeresen készít fényképes tudósításokat a magyar labdarúgó-válogatott hazai és külföldi mérkőzéseiről, valamint szinte heti rendszerességgel a hazai bajnoki mérkőzésekről. Számos díjat nyert az Ezüstgerely-, illetve a Magyar Sajtófotó-pályázaton. Legutóbb a budapesti veterán atlétikai világbajnokságról készült sorozattal lett második.

A MOB sajtónapi elismerései alkalmából kétszer kapott elismerő oklevelet, 2008-ban és 2012-ben.

MOB Média Nívódíjban részesül Sz. Nagy Tamás, a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettese

Az online sportújságírás egyik legkiválóbb képviselője, az általa vezetett Nemzeti Sport Online az ország legnépszerűbb, legolvasottabb, legszínvonalasabb sportportálja, műhelye. Tamás hét éve éjt nappallá téve dolgozik főszerkesztő-helyettesként, illetve az NSO felelős szerkesztőjeként. Számára kevés fontosabb dolog létezik a Nemzeti Sportnál, annak jövőjénél. Az ötletekből sohasem fogy ki, azok megvalósításában rendkívül aktív, tevékeny részt vállal. Ifjú seregét folyamatosan képzi, igazi csapatkapitány, aki a legapróbb részletekre is ügyel, nyitott könyv előtte az egész szerkesztőség.

MOB Média Nívódíjban részesül Spiller István, az MTVA hírügynökségi sportszerkesztője

A tanulmányi és a kanadai hokis évek után 1997. január 2-ától dolgozik a nemzeti hírügynökségnél. Még nem volt 27 esztendős, amikor a sydneyi olimpiáról tudósíthatott, ezzel a legfiatalabb MTI-s ötkarikás helyszíni tudósító lett. Később Athénban, Torinóban és Londonban is ott lehetett, míg a pekingi játékok alatt a budapesti stáb vezetőjeként tevékenykedett.

A Magyar Televízióban a torinói, a vancouveri és a szocsi téli olimpián jégkorongos szakkommentátorként is dolgozott, ám televíziós szakkommentátori munkáját 2000-ben a Sport TV-nél kezdte és végzi a mai napig. Másfél évtizede az NHL-mérkőzések szakavatott tolmácsolója, valamint az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar jégkorongsikereinek helyszíni szakkommentátora – a szurkolók máig szívesen idézik fel szapporói örömszavait.

MOB Média Nívódíjban részesül Méhes Gábor, a Sport Televízió kommentátora

Neki aztán tényleg mindegy, hogy Csollány Szilveszter olimpiai bajnoki döntőjét kell élőben közvetítenie vagy az Ajax-Excelsior holland bajnokit felvételről a Sport1-en. Az információéhsége mindkét esetben csillapíthatatlan, ahogyan a nézők iránti tisztelete is. Inkább legyen 120 percre elég muníció, mintsem hogy valaki akár csak egy percig is unatkozzon a sportcsatorna képernyője előtt. A Sport TV-ben a kajak-kenutól a kézilabdán és a kosárlabdán át a labdarúgásig tart a „felségterülete", és mindegyiket méltóképp uralja. Ezért is gondoljuk úgy, hogy Méhes Gáborhoz, a Sport TV kommentátorához méltó helyre kerül a MOB Média Nívódíja.

MOB Média Életműdíjban részesül Gulyás László, az MTVA szerkesztő-riportere, kommentátora

A „kis” Gulyás. Bocsánat, de bizonyára nem sértődik meg élete fontos pillanataiban a két méter magas Gulyás László, aki édesapja jóvoltából kapta ezt a jelzőt. Gulyás Gyula korszakos egyénisége volt a magyar rádiózásnak.

Gulyás László a klasszikus utat járta be: dolgozott a nyomtatott sajtóban a Magyar Hírlapnál, aztán a Magyar Távirati Iroda következett, 1981-ben került a Magyar Televízióhoz, s emellett rádiózik is.

Hangja kellemes, kiválóan közvetít, beszéde a legforróbb pillanatokban is jól érthető, egyénisége mindenki mástól megkülönbözteti.

Szinte nincs olyan sportág, amit ne közvetített volna, kedvence a kézilabda, a vívás, a labdarúgás és a vízilabda.

Minden televíziós, rádiós álma, hogy olimpiáról közvetítsen, nem volt ez másként az Ő életében sem.

Szöulból tudósított először, s természetesen ott volt a londoni olimpián is. Rádiósként egészen kiváló teljesítményt nyújtott, most Rio következik…

Imádja a munkáját és a sportot. Jól döntött, amikor úgy határozott, tanít is, megannyi fiatallal ismerteti meg a szakma rejtelmeit, s a tehetségeseknek segíti pályafutását.

MOB Média Életműdíjban részesül Jancsó Kornél, az MTVA hírügynökségi sportszerkesztője

A közgazdasági egyetemen nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett diplomája után végezte el a Magyar Újságírók Országos Szövetsége újságíró-iskoláját, s a Magyar Rádióban kezdett dolgozni külpolitikai újságíróként. A Magyar Távirati Irodánál 1988-tól már sportújságíróként kamatoztatta tudását, nyolc hónapos megszakítással, amikor a Sportissimo című magazint szerkesztette, azóta is a hírügynökség munkatársa. Volt szerkesztő, főmunkatárs, helyettes szerkesztőségvezető és szerkesztőségvezető. Az MTI-t négy nyári olimpiáról, valamint számos világ- és Európa-bajnokságról tudósította, elsősorban úszásban, vízilabdában és súlyemelésben. Utóbbi sportág nemzetközi magazinjának főszerkesztője. A MOB-tól két alkalommal is nívódíjat kapott, a Magyar Sportújságírók Szövetsége pedig tavaly Feleki-díjjal ismerte el tevékenységét.

Nők sportjáért Juniordíjban részesül Szilágyi Liliána ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok úszó

A Kőbánya SC versenyzője a 2014-es Nanjingi II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokon 100m és 200m pillangósúszásban aranyérmet nyert. 100m-en egyéni csúccsal (58,50 mp) került be a fináléba, ahol megjavította a magyar rekordot. Eredménye: 57.67mp.

A II. ifjúsági olimpián hazánkat 16 sportág 57 versenyzője képviselte. Eredményeik: 6 arany-, 6 ezüst- és 11 bronzérem. Az ifjúsági olimpia záróünnepségén – mint a legeredményesebb magyar versenyző – Szilágyi Liliána vitte a magyar csapat zászlaját.

Reméljük, hogy elismerésünk további lendületet ad számára a 2016 évi olimpiára, amelyen már felnőtt versenyzőként vehet részt.

Nők sportjáért Különdíjban részesül Lubics Szilvia ultrafutó

A magyar amatőr hosszútávfutás kiemelkedő egyénisége, ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon győztese. Többször teljesítette az Athén-Spárta útvonalon a 245,3 km-es távot (2010, 2011, 2013 (I. hely), 2014 (I. hely), 2014-ben 26:53:40-es idejével új női pályacsúcsot állított fel.

A háromgyermekes édesanya a nők példaképe, aki második gyermeke születése után kezdett versenyszerűen sportolni. Orvos férjével Nagykanizsán élnek, nagyszerűen összehangolja a gyermeknevelést, a hahóti fogorvosi munkát és az élsportot. Napjait hajnalban tíz kilométeres futással kezdi.

Nők sportjáért Éves Díjban részesül Miklós Edit síző

A XXII. Téli Olimpiai Játékokat 2014. február 7. és 23. között rendezték Szocsiban. Oroszország ekkor volt először házigazdája téli olimpiának. A játékokon 88 nemzet 3000 sportolója és 15 sportág 98 versenyszáma szerepelt. Az ötkarikás eseményen 16 magyar sportoló vett részt.

Miklós Edit Krasznaja Poljanán, a Rosa Hutor alpesi síközpontban 7. helyezést ért el lesiklásban, ezzel egy olimpiai pontot szerzett. Eredménye az alpesi számban, illetve az összes síszakágat tekintve is minden idők legjobb magyar olimpiai síeredménye. A sportolónő 2014. március 2-án a svájci Crans Montana-i világkupaversenyen ötödik helyezést ért el szintén lesiklásban.

Nők sportjáért Életműdíjban részesül Dr. Miltényi Márta sportorvos

Az atlétaválogatott mellett hosszú évtizedeken át nagy szakértelemmel és nagy gondossággal végzett keretorvosi tevékenységéért, szakírói munkásságáért a MOB Nők a Sportban Bizottsága Életműdíj kitüntetésben részesíti dr. Miltényi Mártát.

A rangos elismerést kapó doktornő felkészülés során és a versenyek alatt nyújtott lelkiismeretes munkájára versenyzői, edzői generációk sora emlékszik jó szívvel és köszönettel. Miltényi doktornő, Márta, Márti néni óvó odafigyelésére a mai napig is számíthatnak az atléták.

A válogatott-szintű versenyzői pályafutását befejezve orvosi, oktatói és szakírói tevékenységet végez. „Sportolj velünk” című testedzési tanácsadó folyóiratot szerkesztett (1969), a Tankönyvkiadó számára anatómiai jegyzetet irt (1984). Legismertebb könyve „A sportmozgások anatómiai alapjai”, amelynek első kiadása TF tankönyvként 1980-ban jelent meg, majd azt követte 1988-ban a II. kötet. Életfilozófiája, hogy a tudományterület alapvető kérdése közé kell sorolni a sportmozgások szerkezeti elemzését, illetve az elemzésekhez szükséges mozgástani, anatómiai ismereteket.

(MOB/Vasvári Ferenc, fotó: MOB/Szalmás Péter)