Átadták a NOB Nők és Sport Díjait

Átadták a NOB Nők és Sport Díjait

2019. 03. 20.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a nemek közti egyenjogúságért vívott harc hat olyan kulcsfiguráját díjazta New Yorkban, akik a sport különböző területein alkottak maradandót. A 2000 óta évente átadott trófeák történetében ez volt az első alkalom, hogy az ENSZ is partnerként jelent meg a ceremónián.

A tajvani baseball játékvezető Po Chun Liu a női jogok elkötelezett támogatásáért vehette át a „World Trophy”-t, az átadó legfontosabb elismerését. Liu önkéntesből lett hazája első női bírója. „A női baseball anyja” később nemzetközi tornákon is bíráskodott, 2018-ban pedig felkerült a Forbes „Legbefolyásosabb Nők a Nemzetközi Sportban” listájára. Napjainkban baseball workshopokat, tanácsadásokat, nemzetközi meccseket szervez, miközben legfőbb célja élteti: „kitörni a nemi diszkriminációból”.

A fődíj mellett öt kontinentális trófeát is kiosztottak. Az afrikai győztes Djatoughe „Nathalie” Noameshie földrésze első női nemzetközi röplabdabírója, illetve a Togói Nemzeti Olimpiai Bizottság alelnöke. Amerikából a Costa Ricai Olimpiai Bizottság Nők és Sport Bizottságát (Comisión Mujer y Deporte de Costa Rica) tüntették ki, akik képzések és sporttevékenységek szervezésével járultak hozzá a nők sportbéli megerősítéséhez. Saada Al-Ismaili az arab térség egyik legnagyobb női aktivistájaként sikeresen tervezett meg és hajtott végre a nőket sportban támogató intézkedéseket szerte Ománban. A horvát Morana Palikovic Gruden az Európai Olimpiai Bizottság nemi egyenlőségért felelős csoportjának egyik vezére, aki kulcsfigura volt a vezetői pozíciókat betöltő nők számának növekedésében. Ötödikként a női sportolókat a gyökerektől elit szintig támogató Vanuatui Röplabda Szövetség szolgált rá az elismerésre.

Az eseményen többek között részt vett Thomas Bach, a NOB elnöke; Phumzile Mlambo-Ngcuka, az ENSZ főtitkár-helyettese és nőjogi szervének ügyvezető igazgatója; Marta Vieira da Silva, az ENSZ Női Jószolgálati Nagykövete, 2018 legjobb női labdarúgója; valamint Lydia Nsekera, a NOB Nők a Sportban Bizottságának elnöke.

A ceremónián Thomas Bach is gratulált a győzteseknek. Szerinte „a Nők és Sport Díjak nagyon fontosak. Azok, akiket ma jutalmazunk, megmutatták, mit érhetnek el az erős lányok és nők a sporton keresztül. A kitüntetettek nemcsak a sportpályákra hoznak változást, de a munkahelyeken, otthon, az iskolákban és a társadalom más területein is.”

Az elismerést korábban kiérdemlők közül többen is folytatták harcukat a női jogokért. Birgitta Kervinen, korábbi finn díjazott ezt nyilatkozta az olympic.org-nak: „Meg szeretném változtatni a nemzetközi vezetést, mert nem ad reális képet az igazi sportolónőkről. Ez a terület még mindig férfiak által uralt, régimódi, és sok szempontból szürke közeg”.

A NOB, az Európai Olimpiai Bizottság és a Finn Olimpiai Bizottság segítségével Kervinen útjára indított egy oktatási programot, annak érdekében, hogy fiatal vezetőket fedezzen fel, akik később támogatói lehetnek a nemek közti egyenlőségek kialakításának a sport területén. Az Új Vezetők Program 30 fiatal sportszakértőt választott ki 26 országból, hogy aztán a tudásukkal felvértezve harcoljanak ki változást a saját nemzetükben.

„Azt akarom, hogy ezek a fiatalok saját hazájukban álljanak ki, és mondják: ’Nem, ez nem a megfelelő viselkedés.’ Nem akarom, hogy némán üljenek – először saját országukban, később pedig nemzetközi szinten is” – mondta Kervinen.

Szintén kiemelkedő a trófeát 2015-ben elhódító Új-Zélandi Olimpiai Bizottság (NZOC) későbbi teljesítménye. A díjjal járó adományt felhasználva alapítottak egy akadémiát, ami segíthet az ország női sportolóinak sportvezetői elhelyezkedésében, miután versenyzői karrierjük a végéhez ért.

(olympic.org)