SZP0343

Atlétikában újabb címvédés az EYOF-on, 5 érem pénteken

2023. 07. 28.
Megosztás

Pénteken tovább gyarapodott a Team Hungary éremkollekciója a XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Az ötödik maribori versenynapon a kalapácsvető Szabados Ármin megvédte tavalyi EYOF-bajnoki címét; az atléták és az úszók a finálékban összesen 5 érmet nyertek, köztük 3 aranyat. Az éremtáblán 48 ország között a 4-ek vagyunk.

Atlétikában és úszásban a késő délutáni órákban párhuzamosan izgulhattunk a magyar finalistákért, s hogy ez se legyen elég, kora este játszottak elődöntőt röplabdás leányaink és kézilabdás fiaink is. Az úszóink 9 döntővel búcsúztak a maribori EYOF-tól.

Az atlétáknál jó előjel volt, hogy kalapácsvetésben és a leány 5000 méteres gyaloglásban a magyar versenyző vezeti az idei ranglistát.

Az atlétikapályán újabb magyar címvédés történt – a távolugró Rózsahegyi Bori korábbi sikere után –, miután a tavalyi, besztercebányai EYOF-on aranyérmes Szabados Ármin ezúttal sem talált legyőzőre; 78,92 méteres dobásával nyerte meg a versenyszámot. „Ez a verseny nehezebb volt, mint a tavalyi, hiszen itt volt az egyik legnagyobb vetélytársam, a finn fiú. Győztem, de az eredményemmel nem vagyok elégedett, nyolcvan méter felettit vártam. Minden okom megvolt rá, hiszen a bemelegítésnél hoztam ezt az eredményt, élesben pedig valahogy nem jött ki. Ettől függetlenül természetesen örülök a győzelmemnek. Jövő héten megyünk Izraelbe az U20-as Eb-re, remélem, onnan is hozok egy jó eredményt” – nyilatkozta Ármin.

Aranyérmes lett 5000 méteres gyaloglásban Kovács Alexandra, aki tavaly – büntetőidőt követően – második helyen zárt Besztercebányán. „Boldogabb vagyok, mint amilyennek látszódom! A hét folyamán összegyűjtöttem azt az energiát, ami kellet ehhez a győzelemhez. Hálás vagyok mindenkinek, aki bízott bennem, szurkolt nekem, és különösen edzőmnek, Urbanikné Rosza Máriának. Ranglistavezetőként éreztem, hogy van rajtam némi nyomás, de ahogy itt Mariborban teltek-múltak a napok, ez eltűnt. Szép lett volna egyéni csúcsot gyalogolni, de a mostani győzelmemhez erre nem volt szükség. A tavalyi versenyt nehezebbnek éreztem, mint a mostanit, és nem a 30 másodperces kiállítás miatt" – mondta Alexandra.

SZP1110
MOB-Média/Szalmás Péter

A leány hármasugás döntőjében Francisco-Lucas Laura 12., fiú magasugrásban Kerék Patrik 11., leány gerelyhajításban Illyés Gréta 10. lett. A leány svédváltó (100, 200, 300 és 400m) az első futamban 5. lett, összesítésben így 13., a fiúk ebben a számban, szintén az első futam után győztesként jöttek le a rekortánról, a szombati zárónapon a döntőben folytathatják az éremért a harcot.

Az uszodában az elmúlt napokhoz hasonlóan fergeteges hangulat uralkodott, peregtek a dobok, szóltak a dudák, és mindenki torka szakadtából szurkolt a döntők során. Mi, magyarok sem maradtunk ki az ünneplésből, hiszen mindhárom színű éremből szerzett egyet a Team Hungary.

Bagi Zoltán aranyéremmel iratkozott fel a dicsőségtáblára: 100 m pillangón nem talált legyőzőre. „Már reggel nagyon elszánt voltam, így ébredtem, tudtam, hogy meg kell nyerni ezt a száz pillangót, mert egész évben erre készültem – mondta Bagi. – Megúsztam az ifi Eb-s időmet, de nem is ez érdekelt, hanem hogy nyerjek. Számomra az egész EYOF fénypontja ez a nap volt, nagyon boldog vagyok, és remélem, hogy holnap már én is ki tudok menni szurkolni a többieknek valamelyik eseményre.”

Bagiermes2
MOB-Média/Bodaki Márk

Jackl Vivien az eddig megszerzett két aranyhoz és egy ezüsthöz hozzátett még egy ezüstöt pénteken – 800 méteres gyorsúszásban. „Nagyon boldog vagyok, főleg azért, mert erre a nyolcszáz méterre nem is igazán készültünk – nyilatkozta Jackl. – Igazi örömúszás volt ez, az időeredménnyel is elégedett lehetek, az ezüstéremmel meg pláne. Voltak ebben az EYOF-ban hullámvölgyek, de összességében szerintem büszke lehetek magamra.”

Jacklvivienermes
MOB-Média/Bodaki Márk

Kovács Botond 400 méter vegyesen bronzérmes lett – a 200 m vegyesen szerzett ezüst után tehát az ő éremkollekciója is bővült. „A kétszáz vegyeshez képest erre a számra már egy kicsit rányomta a bélyegét a fáradtság, ezért is örülök, hogy végül felállhattam a dobogóra – mondta Kovács Botond. – Ami az időeredményt illeti, egy kicsit jobbra számítottam, de összességében jól éreztem magam ezen a héten. A legjobb az volt az egészben – persze az eredményeken kívül –, hogy nagyon sok emberrel megismerkedhettem.”

Kovacsermes
MOB-Média/Bodaki Márk

A leány röplabdázóink az elődöntőben a szlovének ellen léptek pályára, 3-0-ra kikaptunk a házigazdáktól. Fiú kézilabdázóink az elődöntőben a német válogatottal találkoztak, ahol a vetélytársak 30-24-re győztek le bennünket. Mindkét együttesünk a bronzéremért léphet pályára szombaton.

Judósaink pénteken is tatamira léptek, a -70 és +70, valamint -90 és +90 kilósok küzdöttek meg az érmekért. A mieinknek – Vén Pannának, Ódor Veronikának, Hoffer Norbertnek és Tóth Máté Mironnak – ezúttal nem jutott babér.

Érmeink száma 267-ről (ennyi medállal érkeztünk a szlovéniai EYOF-ra) öt versenynap alatt 287-re nőtt; a nyári EYOF-ok során 88 aranyat, 86 ezüstöt és 113 bronzot jegyzünk. A fiatal Team Hungary Mariborban öt nap alatt 7 arany-, 5 ezüst- és 8 bronz-, összesen 20 érmet gyűjtött.

Az ötödik versenynap (péntek) részletes eredményei ide kattintva megtalálhatóak.

Magyar dicsőségtábla

Nemzetek közötti éremtábla

Az eseménnyel kapcsolatos híreink, képeink és információink, a Magyar Csapat összetétele, eredményessége és programja a MOB honlapján ide kattintva található(ak).

A csapatkönyv pdf-formátumban innen letölthető.

A maribori EYOF honlapja: eyof-maribor.com

(MOB-Média)