Atlétikai létesítményt neveztek el Baji Balázs egykori edzőjéről, a MOB és a MOA egykori tagjáról

Atlétikai létesítményt neveztek el Baji Balázs egykori edzőjéről, a MOB és a MOA egykori tagjáról

2017. 11. 04.
Megosztás

Születésének 80. évfordulóján ünnepi keretek között nevezeték el a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának egykori tagjáról, a kiváló atlétaedzőről, Medovarszki Jánosról Békéscsabán a Tünde utcai futófolyosót. A létesítményt 2017. október 27-étől Medovarszki János Futófolyosónak hívják. A sportember előtt tisztelegve a bejáratnál emléktáblát is avattak. Az eseményen részt vett a világbajnoki bronzérmes olimpikon gátfutó Baji Balázs, a MOB és az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának tagja és Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő is.

Medovarszki János 1937. október 27-én, Békéscsabán született. Szinte egész élete a viharsarki városhoz kötötte. Sokszoros magyar bajnok és csúcstartó magasugró, válogatott atléta volt (legjobb nemzetközi eredményei: Eb-10., Universiade-3., Ek-2. hely, de győzött le olimpiai bajnokot és aktuális világrekordert is).

Hosszú és eredményes pályafutása során testnevelőként az alsósoktól a főiskolásokig valamennyi korosztállyal megszerettette a sportot.

Edzőként olyan kiváló tanítványai voltak, mint az 1972-es olimpián 5. helyezést elért magasugró, Szepesi Ádám, vagy az épp az idei világbajnokságon bronzérmet szerzett gátfutó, Baji Balázs.

Sportvezetőként a 80-as évek végén – az akkoriban az ország kiemelt egyesületei közé tartozó – Békéscsabai Előre Spartacus SC-t irányította, a Magyar Olimpia Bizottság tagja (1989-1992) volt, valamint nyolc éven át (1992-2000) a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagjaként tevékenykedett. Nevéhez fűződik az olimpiai vetélkedők rendszerének kidolgozása, vetélkedők szervezése, lebonyolítása. Országos olimpiai vándorgyűlések megszervezését és lebonyolítását irányította.

Sporttörténeti kutatóként is maradandót alkotott. Megírta többek között a Mudin-fivérek történetét (ne feledjük: az első magyar zászlóvivőnk 1908-ban, Mudin István volt), Pierre de Coubertin és az író Justh Zsigmond barátságát, összeállította Békés megye olimpiai krónikáját (2005).

Medovarszki János 2014. szeptember 11-én hunyt el.

A névadó ünnepségen Szarvas Péter polgármester és dr. Ferenczi Attila, a Békéscsabai Atlétikai Club elnöke méltatta a nagyszerű sportembert. Elcsukló hangon emlékezett nevelőedzőjére Baji Balázs, a család nevében pedig ifj. Medovarszki János köszönte meg a városvezetésnek, hogy nem feledkeztek meg édesapjáról.

Az emléktáblát Baji Balázs és Bíró Csaba, az önkormányzat sportbizottságának elnöke avatta fel.

A rendezvényen – az egykori kiváló sportember gyermekein, valamint a Békéscsabai AC edzőin, utánpótláskorú versenyzőin túl – jelen volt Márton Anita az egyesület olimpiai bronzérmes súlylökője és edzője, Eperjesi László, illetve Baji Balázs jelenlegi felkészítője, ifj. Tomhauser István is. Ugyancsak tisztelgett Medovarszki János emléke előtt Urbanik Sándor és Urbanikné Rosza Mária. A két gyalogló négy, illetve három olimpián képviselte Magyarország színeit.

A fotón Medovarszki János frissen felavatott emléktáblája előtt (balról): Szarvas Péter polgármester, Kovács Lászlóné (Medovarszki Éva), ifj. Medovarszki János, dr. Ferenczi Attila klubelnök, Medovarszki Judit és Baji Balázs (amatőr felvétel).

(MOB, Szigeti Csaba/Békéscsaba)