Ausztrália elleni sikerrel kezdett női válogatottunk a vb-n

2012. 03. 26.
Megosztás

A szlovéniai női divízió 2-es jégkorong-világbajnokság nyitó napján Magyarország nemzeti csapata 3–0-s győzelmet aratott a tavaly még jobbnak bizonyuló Ausztrália ellen. Huszák Alexandra keretbe foglalta a mérkőzést két találatával, második gólunkat Brgles Nóra szerezte. A legnagyobb falatot így keresztben lenyelték Gömöri Csaba tanítványai.

A nyitó nap programját módosítania kellett a szervezőknek, mivel Észak-Korea válogatottja késve érkezett meg Mariborba. Eredetileg a nagyrészt a „tromsői hősnőkből” álló nemzeti csapatunk épp a „renitens” ázsiaiakkal kezdtek volna, így azonban a másik nagy (vélhetően legfőbb) ellenfél, Ausztrália ellen léptek jégre.

A gólokat a magyar lányok, a kétperces kisbüntetéseket a játékvezetők osztották el. A mindössze 16 éves Huszák Alexandra a nyitó harmad végén egy hosszú passzal meglódult, majd egy az egyben kilőtte a felső sarkot, ezzel megszerezve a vezetést, a második játékrész 5. percében ezt az előnyt növelte a Svédországban légióskodó Brgles Nóra egy kapu előtti kavarodást követően.

Az utolsó húsz percre is jutott egy magyar találat, ismét Huszák volt eredményes, az 55. percben emberhátrányban talált be úgy, hogy lényegében lekopírozta első gólját: gyors kontra során meglódult, jött a hosszú indítás, a korong pedig a felső sarokban landolt. Az első és harmadik játékrészben csak tőlünk ült jégkorongozó a büntetőpadon, a középső harmadban négyszer az ausztrálok fogyatkoztak meg.

Összesen hat kiállítást védekeztek ki Szlaby Gyöngyiék, és bár az emberelőnyös játékokat nem sikerült kihasználni, összességében magabiztos magyar siker született a nyitányon, és ahogyan a szövetségi kapitány, Gömöri Csaba beharangozónkban említette, a hétfői, Észak-Korea elleni mérkőzésen már el is dőlhet a világbajnoki cím sorsa, hiszen a hét hátralévő részében ellenünk jégre lépő Szlovénia, Horvátország és Új-Zéland kisebb játékerőt képvisel, mint mai és holnapi riválisaink.

(Forrás: NSO)