AYOF 2013: Tizenhárom kajakos érem Magyarországnak!

AYOF 2013: Tizenhárom kajakos érem Magyarországnak!

2013. 01. 18.
Megosztás

Óriási sikert értek el kajakosaink az Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (AYOF), hiszen fiataljaink hat arany-, egy ezüst- és hat bronzéremmel zárták a küzdelmeket. A mezőnyből Tótka Sándor három-, míg Lucz Dóra két aranyéremmel emelkedett ki.


Hüttner Csaba ifjúsági kapitány csapata minden várakozást felülmúlt a 13 éremmel, pedig versenyzőink két-három hónapja, vagyis a téli időszakban nem is eveztek.

„Január 15-én érkeztünk meg a verseny helyszínére és egy nappal később már versenyeztünk is, vagyis az átállásra nem jutott idő. Ez mindenkit nagyon megterhelt, így az első nap csak lézengtek a versenyzők a pályán. Aztán futamról futamra beindult a gépezet, a 200 méteren nyújtott teljesítményük maga volt a csoda. A csúcsformába versenyző ausztrál, új-zélandi és kínai kajakosok és kenusok csak csodálkoztak, hiszen minden versenyzőnk érmet nyert. Ez hatalmas lökést adhat a nyári versenyekre, és a fiatalok profizmusát mutatja, hogy evezés nélkül is versenyképesek, és hihetetlen jól alkalmazkodnak az extrém körülményekhez.”

Sydneyben a hőmérő higanyszála helyi idő szerint péntek délután három órakor 45,8 Celsius-fokig kúszott fel a város központjában, az Observatory Hillen. Az előző csúcsot még 1939-ben jegyezték fel, akkor 45,3 Celsius-fokos hőségtől szenvedhettek a helybeliek. Sydney tágabb térségben - köztük Penrith elővárosban, ahol az AYOF kajak-kenu versenyeit is rendezik - még nagyobb forróság volt pénteken, a hőmérő 46,5 fokot mutatott. A meteorológiai intézet közleménye szerint a hőhullám a keleti partvidék más részeit is érintette, Begából 44,6 Celsius-fokot jelentettek, Williamtownból pedig 44,8 fokot. Ausztráliának minden évben keserves küzdelmet kell vívnia a forróság miatt keletkező bozóttüzekkel.

Penrithben a kieséses páros versenyt a fiúknál és a lányoknál is pénteken rendezték, egészen a döntőkig. A fiúknál Tótka Sándor erőnyerő volt, majd az ausztrál Lohse legyőzésével került a legjobb négy közé. Janza Richárd egy japán és egy óceániai kajakos feletti siker után lett elődöntős. A két magyar egymás ellen küzdött a fináléba kerülésért - az esélyesebb Tótka bizonyult jobbnak. A másik ágon az ausztrál Bill Bain az új-zélandi Kurtis Imrie feletti diadallal került a fináléba.

A lányoknál is jól szerepeltek a magyarok. Lucz Dóra (a képen) egy óceániai és egy ausztrál, Takács Tamara két új-zélandi legyőzésével került az elődöntőbe. Ott ismét magyar párharc volt a fináléért, amelyben Lucz volt a jobb. A másik ágon az új-zélandi Lucy Johnson honfitársát Kim Thompson gyűrte le az elődöntőben.

Mivel az utolsó versenynapon 47 fokkal megdőlt a melegrekord, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a head to head verseny döntőit elhalasztják, majd később úgy határoztak, a vegyesváltóval egyetemben nem rendezik meg a versenyeket. Pedig négy versenyzőnk is érdekelt volt a fináléban. Végül két-két arany- és bronzérmet osztottak ki a kajakosoknak.

És, hogy a versenyzők mennyire elhivatottak, azt mutatja, hogy az érem tudatában is versenyezni akartak új-zélandi és ausztrál társaikkal együtt. „A srácok a törléstől függetlenül vízre szálltak" – folytatta Hüttner Csaba. "Az első párbaj, a Janza Ricsi által megnyert bronzcsata után a szervezők tüntetőleg felszedték a bójákat. Ezek után a három nemzet nem versenyző szereplői beúsztak, és élő bójákat alkottak ez eredeti bóják helyszínein, de a versenybírák motorosokkal levezették őket a pályáról. Nagyon szép napjaink voltak itt, Lucz Dóri és Tótka Sanyi kiemelkedett a mezőnyből, de minden versenyző előtt megemelem a kalapomat, fantasztikusan teljesítettek.”

És hogy mi következik ezután? „Szombat, vasárnap a szervezők bevisznek az Olimpiai parkba, és megnézhetjük más sportág versenyeit, természetesen azokat, ahol magyar érdekeltség is van. Utána három napig Sydneyben néznek körül versenyzőink, de Kovács Gáborral közösen minden nap egy edzést is levezényelünk nekik. Az ausztrál turnénk január 24-én ér véget, de azt hiszem, olyan élményeket kaptak itt a srácok, ami garantálja a nyári sikereket is” – zárta az élménybeszámolót Hüttner Csaba.

A magyarok éremszerzői:

200 M, fiúk. K-1: Tótka Sándor. K-2: 1. Tótka Sándor, Janza Richárd. C-1: 2. Khaut Kristóf

Lányok. K-1: 1. Lucz Dóra. K-2: 1. Somogyi Szilvia, Szilágyi Anett

500 M, lányok. K-1: 3. Lucz Dóra. K-2: 3. Bordács Blanka, Czéllai-Vörös Zsófia

1000 M, fiúk. K-2: 3. Noé Zsombor, Vass Péter. C-1: 3. Bodonyi András

YOG nyolcas, fiúk: 1. Tótka Sándor, 3. Janza Richárd. Lányok: 1. Lucz Dóra, 3. Takács Tamara

A pénteki részletes eredményeket itt megtalálja.

(Forrás: kajakkenusport.hu - MOB, fotók: dr. Nagy Zsigmond)