Az ANOC-fórumon a sportolói bizottság jelentősége is téma volt

Az ANOC-fórumon a sportolói bizottság jelentősége is téma volt

2022. 11. 22.
Megosztás


A portugáliai Sintrában sportigazgatóknak, sportigazgatósági munkatársaknak rendezett szakmai fórumot november elején a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC). A nemzetközi találkozón az aktuális olimpiai események is napirenden voltak, de téma volt a sportolói bizottságok jelentősége is.

A kétnapos eseményen a vendéglátó Portugál Olimpiai Bizottság és az ANOC vezetői és munkartársai mellett 41 nemzeti olimpiai bizottság 50 delegátusa vett részt, összesen mintegy 80 sportvezető, sportszakember. A Magyar Olimpiai Bizottságot Tringer Sára, a Sportigazgatóság munkatársa képviselte.

A fórum résztvevőit a svéd sportdiplomata, Gunilla Lindberg, az ANOC főtitkára, egyben a Nemzetközi és az Európai Olimpiai Bizottság tagja, a házigazda ötkarikás szervezet nevében José Manuel Constantino elnök köszöntötte. A neves előadók közt volt például a kanadai Eric Myles, a cseh Martin Doktor, vagy az ausztrál Luke Pellegrini, de a közösség tagja volt a szlovák Peter Brull, az Európai Olimpiai Bizottság sportigazgatója is.

„Az ANOC-nak van egy 2024-ig szóló stratégiája, ennek megvalósításába szeretnék mindinkább bevonni a nemzeti olimpiai bizottságokat. Párbeszédre törekszenek több színtéren is, ennek volt példája a mostani fórum, ahol a sportszakma képviseltette magát. Az itt megfogalmazott javaslatokat egyeztetik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal is, és szeretnék, ha azok az olimpiai mozgalom fejlődését szolgálnák” – emelte ki Tringer Sára.

„A kétnapos fórumon négy szekcióban folytak az előadások, ahol sportvezetők, sportolók és edzők jártak körbe egy-egy témát, közben kisebb csoportokban, work-shopok keretében beszéltük át a hallottakat, majd összegeztünk, ajánlásokat fogalmaztunk meg, amelyeket egy következő előadás alkalmával ismertettünk. Ilyen témák voltak például a tokiói és a pekingi olimpia tanulságai, a közelgő játékok vonatkozásai, a párizsi játékok aktualitásai, annak kvalifikációs útja, ezzel összefüggésben a túltelített versenynaptárak, a sportolók mentális és fizikai terheltsége, az ezekből fakadó sérülésveszély, rossz esetben a kiégés. Körbejártuk annak lehetőségét is, hogy két olimpia közötti ciklusban miként lehet minél inkább megtartani az olimpiai mozgalmon belül a korábbi olimpiai résztvevő sportolókat, ez komoly kihívás nem csak az edzőknek, hanem a nemzetközi olimpiai mozgalom tisztviselőinek is. Magam is prezentáltam: beszámoltam arról, hogy Magyarországon, a NOB célkitűzéseivel egyetértésben egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy a sportolók 'hallassák hangjukat' és egyre nagyobb tere van a sportolói bizottságoknak, egyre több sportszervezetben alakítanak ilyen testületeket; a MOB például a közelmúltban nyílt ülést tartott, illetve november végén sportolói fórumot rendez” – fejtette ki a sportigazgatóság munkatársa.

(MOB; fotó: ANOC)