Az aquatlonos Dévay Márk ezüstérme az első magyar medál a Strand Világjátékokon

2019. 10. 14.
Megosztás

A hétfői nap korán kezdődött a dohai Strand Világjátékokon (World Beach Games) az aquatlonosok számára. Az előző napi nyíltvízi úszókhoz hasonlóan magyar idő szerint 5 órakor rajtolt a férfiak 30 fős mezőnye. Sleisz Gabriella 4. helyen zárta a női 70 kg-os strandbirkózók küzdelmeit. Elődöntőben a női strandkézilabda-válogatott.

A férif aquatlonosok küzdelme a 2,5 km-es futással kezdődött, ahol a regnáló világbajnok, a belga Emmanuel Lejeune vezetett. Őt néhány gyors futó követte, közöttük volt a magyar Dévay Márk is. A 750 méteres úszás során változott az élen haladók személye, a Perzsa-öböl vízéből a spanyol Tarek Vinuelas jött ki elsőként, őt Dévay és a szlovén Domen Dormik követte. A versenyt befejező, ismét 2,5 km-es futószakaszon a spanyol és magyar aquatlonos elszakadt a mezőnytől. Végül a spanyol 7 másodperc előnnyel futott át a célvonalon Dévay előtt, aki így ezüstérmet nyert.

A magyar sportoló szerezte küldöttségünk első érmét a Strand Világjátékokon.A női mezőnyt néhány perccel a férfiak után indították. Hamar egy ötfős boly alakult ki a 2,5 km-es futásban. Közöttük volt a két magyar induló: Bragmayer Zsanett és Kropkó Márta is. Az élboly néhány másodperc különbséggel kezdte meg a 750 m-es úszást. A vízből a két magyar egymást követve a 4. és 5. helyen haladt a depó felé. A befejező 2,5 km-es futásban a spanyol Tous ellépett a mezőnytől és 25 másodpercet vert a második helyen célba érkező azeri Levkovskara. A fiatal Kropkó 14 másodperccel lemaradva a dobogó harmadik fokától a negyedik helyen, Bragmayer Zsanett a végére erejével elkészülve nyolcadikként haladt át a célon.

Hétfőn további két sportágban voltak a magyar érdekeltek. A stranbirkózók 70 kg-os mezőnyében Sleisz Gabriella az A csoportban kezdte meg a küzdelmeket. A magyar birkózó csoportja mind a négy találkozóján, román, brazil, török és portugál ellenfelével szemben is győztesként hagyta el a homokot, az elődöntőben azonban nem bírt a kolumbiai Renteriaval. A bronzmérkőzésen ismét a csoporttalálkozón már egyszer legyőzött román Popescuval küzdött a bronzéremért. A rendes játékidőben nem bírt egymással a két birkózó, a bírók pedig a románt hozták ki győztesnek. Sleisz Gabriella a negyedik helyet szerezte meg.
Strandkézilabdázóink közül a férfiak Svédországgal mérkőztek az elődöntőbe jutásért. Az első 10 perc a magyaroké volt, a másodikban viszont a svédek győztek. A torna során immár harmadik alkalommal a szétlövés döntött a két csapat között, amelyet ezúttal sem sikerült megnyernie a mieinknek, így a svédek 2-1-re győztek. A férfi válogatott pedig kedden az 5-8. helyért a dánokkal mérkőzik.

A nők a B csoport győztesével, Görögországgal mérkőztek. Az ellenfél veretlenül nyerte meg csoportját. A magyar nők nem ijedtek meg ellenfelüktől, és mind a két 10 percben győztesen hagyták el a játékteret. Így a női válogatott kedden a döntőbe jutásért 18:20-kor mérkőzhet meg az argentinokat legyőző Vietnámmal.

(MOB, fotók: MOB/Szalmás Péter)