Az asztaliteniszező Majoros Bence kvótát szerzett a tokiói olimpiára

Az asztaliteniszező Majoros Bence kvótát szerzett a tokiói olimpiára

2021. 03. 16.
Megosztás


Dohában rendezik az asztaliteniszezők egyéni olimpiai kvalifikációs tornáját, ahol Majoros Bence csoportja megnyerésével megszerezte a tokiói olimpiai indulás jogát férfi egyéniben. Ezen a tornán szerepel még Szudi Ádám, aki a vigaszági tornagyőzelemmel vívhatja ki az egyéni részvételt.

A tornán három csoportra osztották a férfi indulókat, a csoportok győztesei megszerezték az olimpiai indulás jogát.

Majoros Bence (60. a világranglistán) erőnyerőként kezdett, majd könnyedén verte fülöp-szigeteki riválisát 4:1 arányban. A következő fordulóban a 16 között hasonló arányban győzött a török Yigenler ellen. A csoport elődöntőjében a ranglistán közvetlenül mögötte álló (61.) román Ovidiu Ionescu következett. Az első játszmát Bence nyerte, de utána a román javított és már csak egy játék hiányzott a végső sikeréhez. Ekkor a magyar éljátékos a következő két játszmát 11:9-re hozta. A mindent eldöntő 5. játékot 11:7-re nyerte a magyar fiú, így jöhetett a csoportdöntő a belga Lambiet ellen, aki a 104. helyen állt a világranglistán. Majoros esélyeshez méltóan 4:1 arányban nyert, és így megszerezte az olimpiai kvótát a tokiói olimpiára.

A másik csoportban Szudi Ádám (115.) lengyel, belga és fehérorosz ellenfelét legyőzve került a csoportja fináléjába, ahol a kínai származású, de szlovák színekben induló Wank Yang (34.) volt az ellenfele. Az első két játszmát a szlovák nyerte, de ezután Szudi egyenlített. Az esélyesebb szlovák ezután már nem engedett, 11:8, 11:7-es sikerével nyerte a mérkőzést, és ő is olimpiai kvótás lett.

Szudi számára ezzel nem ért végett a kvalifikációs viadal. A három csoport elődöntősei, a csoportgyőztesek kivételével egy újabb tornán küzdhetnek a 4. olimpiai kvótáért. Ádám sorsolása nem volt kedvező, hiszen első körben az orosz Sidorenko ellen kell megmérkőznie. Ha győz, a nyolc között jöhet a brit Pitchford (15.).

A mérkőzések eredményei online itt nyomon követhetők.

A magyar csapat Majoros kvótájával már 103 főre növekedett. Rajta kívüla a női asztalitenisz-csapat három játékossal és egy tartalékkal szintén olimpiai résztvevő. A női csapatból két játékos nevezhető az egyéni versenyre is. A Szudi-Pergel-duó még versenyben van az olimpiai indulásért, jelenleg a 15. helyen állnak a ranglistán. Minden nemzet csak egy párost indíthat a játékokon, így a már kvótások és az előttük lévő nemzeteket számlálva a 6. helyen állnak. Az olimpián 16 vegyes páros indulhat; a kvalifikációjuk zárása 2021. április 30.

(MOB; fotó: moatsz.hu)