Az edzőket ünnepeljük szeptember 25-én

Az edzőket ünnepeljük szeptember 25-én

2020. 09. 22.
Megosztás


Az Európai Unió kezdeményezésére szeptember 25-e világszerte az Edzők Napja. A kezdeményezéshez csatlakozva a Magyar Edzők Társasága (MET) szeptember 25-ét a Magyar Edzők Napjának nyilvánította.

A jeles napot beharangozó videó üzenet rendkívül népszerű a közösségi oldalakon, több ezren lájkolták, osztották meg és csatlakoztak hozzá. Felhívásunkra sportolók százai mondtak köszönetet edzőjüknek.

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma edző sem. Az edzők különböző háttérrel, más tapasztalatokkal és motivációkkal rendelkező pedagógusok, akik egy dologban mégis hasonlítanak egymáshoz, hiszik, hogy sportolóik általuk válhatnak jobbá, vagy legjobbá, illetve a mozgás az ő befolyásukkal válik életformává. Az Edzők Napja az edzők munkájának fontosságára és felismerésére szeretné a figyelmet fordítani.

Az Edzők Napját szeptember 25-én ünnepeljük az Európai Sporthét keretein belül. A kampányt az Európai Sporthét finn koordinátora kezdeményezte abból az alkalomból, hogy 2019. július 1. és december 31. között Finnország töltötte be az Európai Unió elnöki tisztét. Ehhez a finn kezdeményezéshez csatlakozott a MET és számos EU tagállam.

A MET az esemény alkalmával arra kért sportolókat, hogy nevezzék meg edzőiket, akik meghatározó változást hoztak életükben vagy közvetlen közösségükben, akiket jó szakembereknek tartanak és akiknek a legtöbbet köszönhetnek eredményeik elérésében, és mondjanak nekik köszönetet képpel vagy kisvideóval a #thankscoach #beactive #magyaredzo címkék használatával. A kampány meglepetésszerűen nagy sikert aratott; közel 35000 embert ért el közösségi médián keresztül és csaknem 3600 aktivitást mutatott.

2020-ban is lesz Edzők Napja szeptember 25-én. A MET célja az idei aktivitás megduplázása, ezzel is kifejezve az edzői munka elismerését, a hivatás fontosságát. A hashtageket a MET idén is kéri feltüntetni (a magyaredzo helyett lehet sajátot is).

„Tavaly még 'csak' európai mozgalom volt az európai sporthét keretein belül, idén ez már globális méreteket ölt, az USA-tól egészen Új-Zélandig, azaz a világ minden tájáról csatlakoznak a kampányhoz. Sportolókat kívánunk elérni, akik a közösségi médián keresztül a legkülönbözőbb módokon köszönik meg edzőiknek a munkáját” – tájékoztatott Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társaságának sportigazgatója, korábbi többszörös világ- és Európa-bajnok maratoni kenus.

A Magyar Olimpiai Bizottság elimerését fejezi ki a Magyar Edzők Társasága és egyben az edzői társadalom irányába, továbbá üdvözli az edzői munka elismerésére irányuló kezdeményezést, törekvést.

Szeptember 25-én 10 órakor a Magyar Edzők Társasága online konferencia kertében ünnepli a Magyar Edzők Napját. A konferencia a Magyar Edzők Társasága honlapján, a www.magyaredzo.hu oldalon lesz elérhető.

(MET)