Az egyetemi sport nemzetközi vezérkarával tárgyalt a MOB elnöke

Az egyetemi sport nemzetközi vezérkarával tárgyalt a MOB elnöke

2017. 06. 01.
Megosztás


A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) legfelső vezetői - a világ 170 országának sportoló egyetemistáit, több mint 100 millió egyetemi hallgatót tömörítő FISU Kormányzó Tanácsának tagjai - május 29. és 31. között Budapesten tartották ülésüket. A nemzetközi sportvezetők szerdán a Magyar Olimpiai Bizotság székházába is ellátogattak, ahol Kulcsár Krisztián elnökkel és Nagy Zsigmond nemzetközi igazgatóval is tárgyaltak.

Az esemény-rendezés elnyerésének az idei évben magyar szempontból több vonatkozása is van, hiszen idén ünnepli Európa első egyetemi sportszövetsége, a Jean Petitjean-díjas Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) fennállásának 110. évfordulóját. A múlt és a jövő találkozásaként a MEFS az 1907-es alapításától végzett munkájáért és a jelenben folyó fejlesztési tevékenységéért 2015-ben Jean Petitjean-díjban részesült, mely első alkalommal került odaítélésre egy sportszervezetnek. A FISU Kormányzó Tanácsának ülése kiemelt jelentőségű a felsőoktatási sportélet tekintetében, hiszen itt tárgyalnak többek között a 2021-es és a 2023-as Universiade rendezésének javaslatairól is. A minden páratlan évben megrendezendő Universiadénak idén Taipei ad otthont augusztus 19-30. között, ahol 210 fős magyar delegáció, köztük 160 egyetemista sportoló vesz részt.

A MOB-látogatáson részt vett Oleg Matytsin, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség elnöke, Leonz Eder első alelnök és Eric Saintrond főtitkár, valamint a MEFS részéről prof. Kiss Ádám elnök, Székely Mózes főtitkár és Kovács György főtitkár-helyettes.

A vendégeket Nagy Zsigmond kalauzolta körbe a MOB-irodában.

A megbeszélésen Kulcsár Krisztián örömmel üdvözölte az egyetemi élet sportdiplomatáit, hiszen maga is több Universiadén részt vett: 1995-ben a párbajtőr-csapattal arany-, '93-ban egyéniben és csapatban is ezüstérmes lett. A megbeszélésen a felek az egyetemi-főiskolai sport aktualitásai mellett egy esetleges budapesti Universiadé-rendezés lehetőségeit is felvetették. A MOB elnöke támogatta a rendezés ötletét, mely kiváló felkészülése lehet egy későbbi budapesti olimpiának.

A sportdiplomaták találkoztak Schmitt Pállal a MOB tiszteletbeli elnökével is, aki támogatásáról biztosította a FISU-t és a MEFS-et is egy a közeljövőben megrendezésre kerülő Universiade pályázat benyújtási lehetőségéről.

Oleg Matytsin kiemelt figyelmet fordít a nemzetközi sportszövetségekkel és nemzetközi sportszervezetekkel való stratégiai partnerségre, mint például a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a SportAccorddal való kapcsolatokra, de természetesen a nemzeti olimpiai bizottságok vezetői is jelentős partnerei. Az orosz sportdiplomata magyarországi tartózkodása alkalmával együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Fair Play Bizottsággal, melyet Kamuti Jenő elnök írt alá.

A delegáció kiemelt tárgyalásokat folytatott Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral, Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkárral, Mocsai Lajossal, a Testnevelési Egyetem rektorával is. Látogatást tettek a Parlamentben, ahol Kövér Lászlóval a Magyar Országgyűlés elnökével is találkoztak. Az állami vezetőkkel való találkozások főbb témái a 2018. évi I. Budapesti Egyetemi Öttusa és a Szegedi Kajak-Kenu Egyetemi Világbajnokságok voltak. A sportvezetők egyeztettek Bóné Zoltánnal, a Nemzeti Versenysport Szövetség főtitkárával is.

Oleg Matytsin sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a FISU Kormányzó Tanács zárt ülésén megszavazták a 2016-os év legjobban megszervezett egyetemi világbajnokságát, melyet a Miskolcon rendezett Tájfutó EVB nyert el.

(MOB-MEFS, fotó: MOB/Szalmás Péter)