Az ENSZ közgyűlése jóváhagyta az olimpiai fegyverszünet időszakának új dátumait

Az ENSZ közgyűlése jóváhagyta az olimpiai fegyverszünet időszakának új dátumait

2020. 07. 15.
Megosztás

Az ENSZ közgyűlése július 6-án megerősítette, hogy a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra vonatkozó olimpiai fegyverszünet 2021. július 16-tól (7 nappal az olimpia nyitóünnepsége előtt) 2021. szeptember 12-ig tart majd (7 nappal a paralimiai játékok vége után). Az „egy békésebb és jobb világ felépítése a sporton és az olimpiai eszmén keresztül” elnevezésű határozatot eredetileg 2019. decemberében egyhangúlag fogadta és támogatta 186 az ENSZ 193 tagállamából. Ugyanakkor a fegyvernyugvás dátumait a XXXII. olimpia 2021-re történő halasztásának megfelelően módosítani kellett.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a bejelentést követően elmondta: „Támogatásukkal a világ kormányai ismételten hangsúlyozzák az olimpiai játékok egyesítő erejét. Az olimpia a sokszínű emberiség ünnepe. A 206 nemzeti olimpiai bizottság és a NOB Menekült Olimpiai Csapata egyazon jogokat élveznek, tiszteletben tartva egymást, mindenféle megkülönböztetés nélkül és ugyanazon szabályok között. A döntés ugyanakkor a bizalom fontos jele is, hogy annak a sötét folyosónak a végén, amelyen az emberiség jelenleg keresztülhalad, az olimpiai játékok jelentik majd a fényt. Nagyon hálásak vagyunk a kormányoknak az olimpiai játékokba fektetett bizalmuk kifejezéséért.”

MORI Yoshiro, a Tokió 2020 elnöke hozzátette: „Üdvözöljük az ENSZ jóváhagyását a jövő nyári olimpiai fegyvernyugvási időszakot illetően, amely összhangban van a tokiói olimpia új dátumaival. Míg a koronavírus-járvány további nehézségeket okoz a már eddig is nehézségekkel küzdő régiókban, addig mi továbbra is bízunk a sport erejében, hogy az képes összehozni az embereket a világ összes tájáról, egyszersmind elősegíteni a békét. Az új határozat elfogadásától ösztönözve minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy éljünk a tokiói olimpia jelentette felbecsülhetetlen értékű alkalommal, hogy a sporton keresztül egy jobb és békésebb világot építsünk.”

Az „Ekecheria”, vagyis az olimpiai fegyverszünet hagyománya azért jött létre, hogy megálljt parancsoljon minden ellenségeskedésnek, lehetővé téve a sportolók és a nézők biztonságos utazását és részvételét az olimpiai játékokon. A határozat megerősíti, hogy a béke, a szolidaritás és a tisztelet olimpiai értékei éppolyan fontosak ma, mint voltak 3000 esztendővel ezelőtt, amikor a játékokra először került sor, Görögországban.

A NOB legfőbb célja az olimpiai fegyverszüneten keresztül a fiatalok mozgósítása az olimpiai értékek népszerűsítése érdekében, hogy a sportot a közösségek között feszülő ellentétek enyhítésére, hidak építésére használjuk és általánosságban véve, hogy ablakot nyissunk a párbeszéd és a megbékélés számára.

A 2020-as tokiói olimpiára 2021. július 23-a és augusztus 8-a között kerül sor, ezt követi a 2021. augusztus 24-e és szeptember 5-e között megrendezésre kerülő paralimpia.

(Forrás és kép:olympic.org)