Pekler meszeros

Az Európa Játékok első aranyát Mészáros Eszter és Pekler Zalán szállította

2023. 06. 22.
Megosztás

A krakkói Európa Játékok csütörtöki versenynapján minden éremből termett egy-egy a Team Hungary-nek. Az első aranyat a sportlövő Mészáros Eszter és Pekler Zalán, az ezüstöt a férfi strandkézilabda-válogatott, a bronzot a Bragato Giada, Nagy Bianka kenupáros szállította.

Sportlövészetben az alapversenyt Wroclawban 631,6 körös eredménnyel megnyerő Pekler Zalán és Mészáros Eszter az aranymérkőzésen simán, 17-7-re verte a spanyol Jesus Oviedo Berenguer, Paula Grande Martinez kettőst. Ez volt a magyar küldöttség első dobogós helyezése a lengyelországi multisporteseményen. A szám másik magyar csapata, a Péni István, Dénes Eszter páros a 13. helyen zárt. Tátrai-Fejes Miklós a 33. helyen végzett a férfi légpisztolyosok versenyében, míg a női légpisztolyosok mezőnyében Major Veronika a 22. helyet szerezte meg.

Sinka László főtitkár emlékeztetett, hogy a három Európa Játékok tekintetében most született meg az első aranyérem; eddig egy-egy ezüst és bronz volt a mérleg, most mindhárom medálból van egy-egy. „Jó érzés, hogy az első versenyben ilyen jól szerepeltünk, remélem, ezt az energiát meg tudjuk tartani a verseny további részében is” – mondta Mészáros Eszter. „Hogy ilyen jól sikerült ez a mai nap azt mutatja, hogy jó formában vagyunk. És ami a legfontosabb, amiért itt vagyunk, hogy az olimpiai kvótáért harcba szálljunk. Szerintem az eredményünk egy nagyon jó előjele annak, hogy esélyesek vagyunk a kvótára” – tette hozzá Pekler Zalán.

Strandkezilabda ezust ej
MOB-Média/Szalmás Péter

Az Európa-bajnoki címvédő magyar strandkézilabda-csapat a délelőtti elődöntőben 2-0-ra győzte le a portugálokat Tarnówban, majd az esti, naplementés döntőben, szoros mérkőzésben – utolsó csütörtöki magyar szereplőként – szétlövéssel 2-1-re kikapott a spanyol együttestől. A Gulyás István vezette válogatottunk így ezüstérmes lett, a Team Hungary 3. érmét szerezte meg a krakkói Európa Játékokon.

20230622 029 KRAKKO 2023 02 kajak kenu
MOB-Média/Szalmás Péter

A Krakkóhoz közeli kryspinowi kajak-kenu pályán – ahol 500 méteres finálékat rendeztek – Bragato Giada és Nagy Bianka jobb eredményre számított, de a tavaly világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes duónak azért a dobogós helyezés, egy bronzérem összejött. A férfi kenusoknál a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős negyedik lett csakúgy, mint a Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara összeállítású, frissen összeült kajaknégyes. A Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás kajakos páros a B döntő megnyerésével a 10. helyen zárt.

20230621 001 KRAKKO 2023 BMX
MOB-Média/Tumbász Hédi

A BMX freestyle park számában, az Európa-bajnokság fináléjában Kempf Zoltán a hatodik, Ujváry Zoltán pedig a nyolcadik helyen végzett Krzeszowicében. A Krakkótól mintegy harminc kilométerre lévő Krzeszowica Parkban a szerdai selejtezőben mindkét magyar jól teljesített, Ujváry a negyedik, Kempf pedig a tizedik helyen jutott be a csütörtöki 12-es fináléban. A finálé abban eltér a selejtezőtől, hogy az előcsatározások során átlagolják a két futam pontszámait, így ott érdemes a biztonságra törekedni, a döntőben viszont már a két "kűr" közül a jobbat veszik figyelembe, így mindenki kockázatosabb trükkökre vállalkozott, viszont ezeknek nem egyszer bukás, vagy egyéb hiba lett a vége már az első futamban is. A magyar kerékpársportban ez a két döntős és multisportesemény-finálés eredmény mindenképp kimagasló, sporttörténelmi sikernek számít.

Karatéban Tadissi Martial egy győzelemmel és két vereséggel nem jutott tovább csoportjából a 67 kilósok küzdelmi kategóriájában (kumite) és hasonlóan szerepelt formagyakorlatban (kata) Nagy Botond.

RTY 6496 2
Róth Tamás

A szinkronúszóknál az esti programban a Barbócz Bianka, Bastianelli Angelika duó a 15. helyen végzett a páros technikai versenyszámban, Auschwitzban.

Nagy sikert ért el a magyar atlétaválogatott, amely első lett a Chorzówban zajló atlétikai csapat Európa-bajnokság második vonalában, ezzel feljutott a 16 csapatos első osztályba. A magyarok a három napon át tartó, 16 együttest felvonultató versengésben öt győzelmet arattak, hat második és hat harmadik helyezést gyűjtöttek, 456,5 ponttal végeztek az élen, 21-gyel előzték meg a másodikként záró ukránokat.

Európa Játékok - Atlétika

Chorzów, 2023. június 21. Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Sulyán Alexa és Takács Boglárka (b-j), a nõi 4x100 méteres váltó tagjai a krakkói Európa Játékok keretében zajló csapat Európa-bajnokságon Chorzówban, a Sziléziai Stadionban 2023. június 21-én.

MTI/Czeglédi Zsolt

A részletes eredmények ide kattintva olvashatóak.

A Team Hungary krakkói mérlege: 1 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérem.

(MOB-Média, MTI)