Az Európa Játékok régi-új vezetője Minszkbe utazott és értékelte a látottakat

Az Európa Játékok régi-új vezetője Minszkbe utazott és értékelte a látottakat

2018. 05. 22.
Megosztás


Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) május 11-én megválasztotta Simon Clegg-et, a bakui Európa Játékok vezérigazgatóját a minszki játékok vezetőjévé is. Clegg szorosan együtt fog dolgozni a minszki szervezőbizottsággal, és idejének egy jelentős részét a fehérorosz fővárosban fogja tölteni. A brit sportvezető hamar munkába állt, és május 13-18. között megtette első hivatalos látogatását a 2019-es Európa Játékok helyszínén.

„Ahogy megérkeztem, láttam, hogy a sport mekkora szerepet tölt be a fehérorosz társadalomban. Miután láttam az összes verseny- és edzéshelyszínt, meggyőződtem arról, hogy Fehéroroszország rendelkezik a szükséges infrastruktúrával és szervezői csapattal, hogy jövőre egy nagyszerű Európa Játékoknak adjon otthont” – mondta Simon Clegg.

A brit sportvezető találkozott Vasily Zharko fehrérorosz miniszterelnökkel, Sergey Kovalchuk sportminiszterrel és a minszki szervezőbizottság elnökével, George Katulinnal is.

„A versenyhelyszínek nagyon lenyűgözőek. A nagy részük a 2014-es jégkorong világbajnokságra épült, így modernek és minden megvan bennük, amire a sportolóknak és a rajongóknak szükségük van. Emellett azok a felújítások, amikre szükség volt nagyszerűen haladnak, így magabiztosan várom a jövő nyarat” – tette hozzá Clegg.

A jövő júniusban megrendezésre kerülő játékokon mind az ötven európai nemzet 4082 sportolója küzdhet meg egymással 15 sportban (asztalitenisz, atlétika, birkózás, íjászat, judo, kajak-kenu, karate, kerékpározás, 3x3-as kosárlabda, ökölvívás, sambo, sportlövészet, strandlabdarúgás, tollaslabda és torna), melyek közül az eredmények 10 esetében beleszámítanak az olimpiai kvalifikációba, 4 sportágban pedig Európa-bajnokságnak tekinthetők. Összesen 91 férfi, 89 női és 21 vegyes versenyszám kerül majd megrendezésre június 14. és 30. között.

Az Európa Játékokra a jövő áprilisban záródó sikeres kvalifikációt követően lehet kijutni. A MOB 2019. június 9-ig várja a szövetségektől a potenciális résztvevőket tartalmazó bő keretet, a „long list”-et.

A minszki szervezőbizottság idén augusztustól rendez a játékok helyszínén tesztversenyeket. Érdekesség, hogy a fehérorosz város eredetileg a 2019-es nyári EYOF-nak adott volna otthont, amit végül a 2015-ös Európa Játékok házigazdája, Baku rendez az ifjúsági korosztálynak 10 sportágban július 20. és 28. között (a téli EYOF-ot Bosznia-Hercegovina 2019. február 9. és 16. között rendezik; a programba 7 sportág versenyszámai kerülnek.)

(eurolympic.org, minsk2019.by, MOB, fotó: EOC/Mitchell Communications)