Az Európa Játékokról is tárgyalt Budapesten a Magyar és a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke

2021. 04. 16.
Megosztás


Csütörtökön Budapestre látogatott a Lengyel Olimpiai Bizottság delegációja Andrzej Kraśnicki vezetésével. A küldöttség a Magyar Olimpiai Bizottság székházában találkozott Kulcsár Krisztián elnökkel és több magyar sportvezetővel. A megbeszélésen kiemelt témaként a 2023-as Európa Játékok és az Európai Olimpiai Bizottság nyári közgyűlése került napirendre.

A két ország olimpiai bizottsága között jó a kapcsolat, mint ismert, 2018-ban, a lengyel szervezet 100. születésnapja alkalmából szervezett ünnepségen Kulcsár Krisztián, Schmitt Pál és Nébald György is részt vett. A két ország 2018 szeptemberében sportszakmai együttműködési megállapodást is kötött.

A lengyelek részéről Andrzej Kraśnicki elnök mellett Iwona Łotysz főtitkár és Michał Listkiewicz, a Lengyel Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke, ötkarikás szervezetük elnökségének korábbi tagja; magyar részről Kulcsár Krisztián MOB-elnök mellett Vékássy Bálint főtitkár, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai, valamint dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság első embere ült tárgyalóasztalhoz.

A felek áttekintették a 2023-ban esedékes, III. Európa Játékok előkészületeit, amelyet a lengyelországi Krakkóban és Malopolszka-régióban, a Kis-lengyelországi Vajdaságban rendeznek 2023 nyarán. A rendezőről az Európai Olimpiai Biztottság közgyűlése még 2019 júniusában döntött. Az előzetes programban 23 sportág szerepel. Magyarország eddig a bakui és a minszki játékokon is részt vett.

A partnerek beszéltek az Európai Olimpiai Bizottság idén nyári – tokiói olimpia előtti – közgyűléséről, a tisztújításról, a választási esélyekről. Megállapodás született arról, hogy még a kongresszus előtt Budapest lehet a házigazdája a 19 nemzetet tömörítő Közép- és Dél-Kelet Európai országok (Central & South – Eastern Europe NOCs Meeting, CSEENOCs Group) olimpiai bizottságai találkozójának. „A közösség koordinációját a lengyel elnök, Andrzej Kraśnicki látja el, aki örömmel vette tudomásul a magyar fél kezdeményezését. Mint ismert, 2020-ban Magyarország lett volna a találkozó házigazdája, de az esemény a pandémia miatt meghiúsult, erre most május végén látunk esélyt” – tájékoztatott Vékássy Bálint.

A MOB főtitkára azt is elmondta, hogy a megbeszélés témái közt a magyar labdarúgás is szerepelt. „Michał Listkiewicz – aki jól beszél magyarul is –, kiválóan tájékozott a magyar labdarúgást illetően. Nemzetközi labdarúgó-játékvezető, az UEFA és a FIFA aktivistája, aki jó kapcsolatot ápol a magyar játékvezetés nemzetközi prominenseivel, Puhl Sándorral és Kassai Viktorral is.”

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)