Schmitt Pált a NOB tiszteletbeli tagjának választották

Az Európai Olimpiai Bizottság kitüntette Schmitt Pált

2022. 10. 01.
Megosztás


European Olympic Laurel-díjat kapott az Európai Olimpiai Bizottságtól (EOC) Schmitt Pál. A rangos elismerést a szervezet 42. szemináriumán a görögországi Olümpiában távollétében dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója vette át október elsején.

Az elismerést Spyros Capralos, az EOC görög elnöke adta át. A méltatásban kiemelték, hogy Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívó, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori első embere és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, tiszteletbeli tagja.

A Nemzet Sportolója – aki tavasszal ünnepelte 80. születésnapját – a harmadik magyar sportvezető, akinek szakmai életútját, pályafutását az európai olimpiai közösség ezzel a díjjal ismeri el.

Az European Olympic Laurel-díjat az EOC 2007-ben hozta létre, azt a sport népszerűsítésében és fejlesztésében nyújtott kiemelkedő szerepek elismeréseként adják át, rendszerint az európai szervezet évvégi közgyűlésén vagy őszi szemináriumán. Olyan személyek kapják, akik évtizedes munkájukkal figyelemre méltó érdemeket értek el a sport területén, kiemelkedő munkát végeztek a sport népszerűsítése érdekében, és hozzájárultak az európai olimpiai bizottságok – mint például a Magyar Olimpiai Bizottság – és minden olyan személy vagy szervezet közötti együttműködésekhez, amelyek fontos szerepet játszottak a sport sokrétű fejlesztésében is.

A díjat a magyar sportvezetők közül 2017-ben Gallov Rezső, az úszószövetség korábbi főtitkára, kanadai vízilabda-kapitány, az Országos Testnevelési és Sporthivatal korábbi elnöke, a MOB egykori alelnöke, majd 2021. novemberében dr. Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó, sebészfőorvos, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, a MOB elnökségének tagja kapta meg.

(MOB; fotó: MOB)