„Az EYOF egy jelentős állomása egy sportoló karrierjének”

„Az EYOF egy jelentős állomása egy sportoló karrierjének”

2017. 07. 18.
Megosztás


Magyarország első olimpiai eseménye, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 5 nap múlva, július 23-án kezdődik Győrben. A Rába-parti eseményen 10 sportágban rendeznek versenyeket. A szervezők minden sportágban kiválasztottak egy-egy nagykövetet: egy már „befutott” élsportolót, és egy fiatal tehetséget. Sorozatunkban a 20 versenyzőtől idézünk néhány gondolatot. Mai megszólalónk két korábbi világranglista-vezető teniszező: a junior világbajnok Gálfi Dalma és a korosztályos Európa-bajnok Valkusz Máté.

Gálfi Dalma korábban atlétizált és kézilabdázott. Sportkarrierje Balatonfüredről indult, ma az MTK játékosa. Teniszpályán nőtt föl, hiszen édesapja pályát üzemeltet. Korosztályos világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnok; a 2013-as utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon negyeddöntős volt. A US Open junior bajnoka, Wimbledon páros bajnoka, junior világbajnok, világranglista-vezető; az Ausztrál Openen junior elődöntős volt. A riói olimpia évében már a felnőttek közt is helyt állt. Egyesben és párosban is több ITF-tornagyőzelmet jegyez. Első felnőtt Grand Slam-tornája az idei Ausztrál Open volt.

„Óriási megtiszteltetetés, hogy az első magyarországi olimpiai eseményen nagykövet lehetek. Az utrechti EYOF-on még játékosként vettem részt, ahol magam is megtapasztaltam a versenyek és a fesztivál hangulatát. Alig várom már, hogy Győrben, a helyszínen megtekinthessem az eseményeket és szurkolhassak a magyar fiataloknak. Boldog lennék, ha hazai közönség előtt átadhatnék néhány díjat a győzteseknek.”

Valkusz Máté ügyességét kisgyermekkorában judóban, úszásban és tornában csiszolta, mígnem ötévesen, a teniszpályára lépve meg nem találta azt a sportágat, melyben ma már a nemzetközi mezőnyben is egyre előrébb lépked. Klubhűségét mutatja, hogy a kezdetben Malév SC néven ismert műhelyt nem hagyta el, annak mai nevén a Golden Ace versenyzője. Korosztályos Európa-bajnok párosban, bronzérmes egyéniben. A Nike junior masterverseny győztese, Grand Slameken többször bronzérmet nyert párosban, Wimbledonban a nyolc között zárt egyéniben. Részt vett az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, ahol a negyeddöntőig menetelt, a későbbi győztestől kapott ki. A 18 évesek között egyesben és párosban több tornagyőzelmet is számlál, övé volt akkor a világranglista első helye is. Ma már remekül helyt áll a felnőttek közt is, igaz, most vállsérülését követően rehabilitációját tölti. Edzői Kuhárszky Zoltán, Vaskó Balázs és Tanja Muzer.

„Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy teniszezőként az EYOF nagykövete lehetek, még ha nem is én vagyok Magyarország jelenlegi legjobb felnőtt játékosa. Utrechtben én is pályára léptem, a 2013-az EYOF az egyik állomása volt a pályafutásomnak. Büszke vagyok rá, hogy négy év elteltével nagykövetként állhatok a fiatalok előtt. Csodálatos dolog hazai pályán játszani; meccs közben a drukkolásnál nincs nagyobb segítség, löket egy játékos számára!”

Az EYOF sportági nagyköveteit március 30-án mutatták be Győrben. Az EYOF nagykövetei: Pars Krisztián és Lendvai Luca (atlétika), Karakas Hedvig és Sipőcz Richárd (judo), Kammerer Zoltán és Farkasdi Ramóna (kajak), Borissza Johanna Kitti és Füri Márton (kerékpár), Laklóth Anna és Szirony Dorina (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna és Varga Bence (úszás), Görbicz Anita és Pál Tamara (kézilabda), Kötél Zsanett és Kotormán Réka (röplabda), Gálfi Dalma és Valkusz Máté (tenisz), Berki Krisztián és Mészáros Krisztofer (torna). (A sportolók rövid bemutatását itt találja.)

A győri EYOF-ot július 23. és 29. között rendezik, ahol a 14-18 éves fiatalok a kajak-kenu, az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás sportágakban fognak megmérkőzni. Tíz sportágban összesen 915 érem talál gazdára. A Magyar Csapat tagjaként 152 fiatalért szurkolhatunk.

(MOB, fotó: Marcali Gábor-Vizi András)