Fucsovics Márton nyerte meg a gyõri tenisztornát

Akár már most kvótásnak tekinthető Marozsán Fábián és Fucsovics Márton

2024. 06. 10.
Megosztás

Világranglistás helyezése alapján Marozsán Fábián és Fucsovics Márton is gyakorlatilag indulási jogot szerzett a párizsi olimpia tenisztornájának egyéni versenyébe.

Fucsovics Márton nyerte meg a gyõri tenisztornát
MTI, Krizsán Csaba

Tenisz. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a kvótákról határozó hétfői ATP-rangsorban Marozsán a 42., Fucsovics pedig az 55. helyen áll, ezen helyezések pedig garantált alanyi jogi olimpiai részvételt jelentenek. A nemzetközi szövetség (ITF) szerdáig értesíti az érintett nemzeteket az egyéni indulásról, amelyeket június 19-ig kell visszaigazolni. A két magyarnak jó esélye van párosban is indulni, de ez a következő hetekben dől el.

Az ITF július 4-én, Wimbledonban jelenti be a végső listát a 172 sportoló (86 férfi és 86 nő) nevével. A sorsolás július 25-én lesz, az olimpiai teniszversenyek július 27-től augusztus 4-ig tartanak a Roland Garros salakpályáin.

Egyéniben 64-es, párosban 32-es a tábla, vegyes párosban 16-os. Utóbbiban július 24-én lesz a feliratkozás azoknak, akik már kvalifikáltak a másik négy versenyszám valamelyikében.

A nőknél a legjobb magyar, Bondár Anna négy helyet javítva 108., a vasárnap Bariban döntős Udvardy Panna 133., míg a 's-Hertogenbosch-ban főtáblára jutott Gálfi Dalma a 138. pozíciót foglalja el a WTA-ranglistán, így magyar női versenyző olimpiai szereplésére igen csekély az esély.

Képernyőkép 2024 06 07 151330
hunshooting.hu

Sportlövészet. Az olimpia előtti utolsó világkupaversenyen Münchenben az olimpiai kvótás Péni István 464.1 körös teljesítménnyel ezüstérmes lett a férfiak 50 méter puska három testhelyzetű versenyszámában. Kissné Oroszi Edit tanítványa a térdelő testhelyzet után még a hetedik pozícióban volt, de a fekvőben sorra előzte meg ellenfeleit, és az álló előtt már a második helyen állt. A folytatásban sikerült megtartania helyezését, és csak minimális különbséggel maradt le a norvég Ole Martin Halvorsentől, ezzel a második helyen végzett.

“Nagyon örülök a müncheni teljesítményemnek és a csütörtöki országos csúcsbeállításnak. Aki követi a sportágunkat, az tudja, hogy a müncheni világkupán szerzett érem különös presztízsű. Kiváló lőtér, mindig rekordmennyiségű indulóval, ami csúcseredményekkel is jár. Ezért is rendkívül büszke vagyok, hogy dobogóra állhattam. Jó lehetőség volt tesztelni azt is, hogy milyen az, amikor külön napon rendezik a döntőt, mivel ez új számunkra, de Párizsban is így lesz.” – nyilatkozta a versenyt követően Péni István.

Mint már hírül adtuk, a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) a müncheni verseny után zárta az olimpiai ranglistáját minden versenyszámban. Mészáros Eszter a nők 10 méter légpuska versenyszámában a világranglistáról jutott ötkarikás kvótához.

Atlétikai Eb - Halász Bence ezüstérmes kalapácsvetésben
MTI, Kovács Tamás

Atlétika. Már a negyedik versenynapnál jár a római Európa-bajnokság. Eddig a legjobban Halász Bence szerepelt, aki kalapácsvetésben ezüstérmet szerzett. A szombathelyiek kétszeres világbajnoki bronzérmese a szombati selejtezőben egy könnyed dobással, 77,84 méteres eredménnyel biztosította helyét a fináléban. Ott a nyitókísérlete csak 72,74 méteresre sikerült. A folytatásra aztán összekapta magát, és 77,99 méterig jutott, majd harmadikra 78,55-re javított, hogy aztán a negyedik körben egy egészen parádés dobással rukkoljon ki: 80,49 méterig repült a kalapács, amivel átvette a vezetést. A lengyel Nowicki ezt követően viszont ismét bizonyította klasszisát, 80,95 méteres dobással az élre került és megnyerte a versenyt, Halász pedig ezüstéremmel zárt.

A rekordlétszámú, 59 fős magyar csapatból a hétpróbázó Krizsán Xénia 6218 ponttal a 8., Nemes Rita 6174 ponttal a 9., Szűcs Szabina 5965 ponttal a 16. lett. A nők olimpiai távú gyaloglásában 35-en indultak. Récsei Rita a 14. helyen ért célba 1:32:55 órás eredménnyel, amellyel közelebb került az egyéni olimpiai kvóta megszerzéséhez. Madarász Viktória (1:37:43 óra) 26. lett, Spiller Tiziana (1:43:56) a 30. helyen zárt. Férfi 20 km-es gyaloglásban Helebrandt Máté 1:23:22 idővel a 16. helyen ért be a Stadio Olimpico-ba, Venyercsán Bence 1:24:08 idővel a 20. helyen zárt, Tóth Norbert ideje (1:30:02) a 27. helyre volt elegendő. Női 5000 méteren két honfitársunk is indult. Wagner-Gyürkés Viktória 12. helyen végzett, Vindics-Tóth Lili Anna pedig esés miatt nem fejezte be a futamot. A férfi 800-on Vindics Balázs jól ment, idei legjobbját javította meg, de nem jutott tovább. Huller Dániel még messzebb volt a továbblépéstől, nyolcadik lett. Női 3000 méter akadályon Urbán Zita a 15. helyén ért be. A női és férfi diszkoszvetésben Szikszai Róbert 58,58 méterrel a 28. helyen végzett, a nőknél Kerekes Dóra 52,92-vel a 26. pozícióban zárt. A női súlylökés selejtezőjében Veiland Violetta és Beregszászi Renáta is messze volt a fináléba jutástól, Veiland a 21., Beregszászi pedig a 24. lett. Magasugrásban Fekete Fédra nem jutott fináléba és a 15. helyen zárt. 100 méter gáton, Kozák Luca és Tóth Anna kiemeltként indult az elődöntőben, Kerekes Gréta a selejtezőből jutott tovább. Kozák Luca 13.01 idővel 16., Kerekes Gréta 13.05-el 18. lett. Tóth Anna Luca esés miatt feladta a futamát. 110m gáton Szeles Bálint a selejtezőből jutott tovább az elődöntőbe, ahol 13.81 idővel 21. helyen zárta az Európa- bajnokságot. Eszes Dániel 14.09 másodperccel az utolsó helyen ért célba a nyitófutamban. 100m síkfutásban Takács Boglárka a Római Európa-bajnokság 100 m elődöntőjének harmadik futamában a 3. legjobb idővel ért célba (11.16), ezzel a kontinensviadalt a 9. helyen zárta. 400m-en az országos csúcstartó Molnár Attila a 6. legjobb idővel (45.05) bejutott a szám fináléjába.

Losonczikéktusol
MBSZ/Wolfort Tibor

Birkózás. A BOK csarnokban rendezték az olimpiai előtti utolsó rangsoroló Polyák Imre-Varga János birkózó emlékverseny. A kötöttfogású súlycsoportokban Szilvássy Erik (82 kg) arany-, Szőke Alex (97 kg) és Losonczi Dávid (87 kg) ezüst-, Váncza István (72 kg) pedig bronzérmet szerzett. Korábban a magyarok közül Kuramagomedov Murad (szf, 74 kg), Szabados Noémi (női, 72 kg), Szenttamási Róza (női, 55 kg) ezüstérmet, Juhász Balázs (szf, 92 kg) és Vitek Dárius (kf, 130 kg) bronzérmet nyert a nemzetközi rangsorversenyen.

Birko szilagyi
Blasius Photography-Horvath Balazs

A háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardozó Szilágyi Áron is megtekintette a vasárnapi finálékat és az eredményhirdetésen érmeket adott át.