Két bronz az EYOF utolsó versenynapján, kialudt a láng Tbilisziben, Győr a következő házigazda

Két bronz az EYOF utolsó versenynapján, kialudt a láng Tbilisziben, Győr a következő házigazda

2015. 08. 01.
Megosztás

Két magyar bronzéremnek örülhettünk Tbilisziben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) utolsó versenynapján: lány kosárlabdázóink és Szigetvári Mercédesz is éremmel térhet haza. A grúz fővárosban véget ért az ötkarikás multisportesemény, Magyarország 4. az éremtáblán. Két év múlva Győr lesz a házigazda.

20:30. Kialudt a láng Tbilisziben... Látványos záróünnepséggel hivatalosan is véget ért a XIII. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, mely idén először 6 versenynapot számlált. A multisporteseményen 50 európai nemzet 3800 sportolója állt rajthoz, a 81 magyar fiatal 8 sportágban vett részt a küzdelmekben. Összesen 23 érmet nyertünk.

A magyar csapat hajnalban útra kel (Tbilisziben két órával előbb járnak), vasárnap reggel magyar idő szerint 8 óra után nem sokkal szállnak le Ferihegyen, majd a fiatalok a HOMM Kft. buszaival fél 10-10 magasságában érkeznek a budapesti SYMA Rendezvénycsarnokhoz.

20:20. Az ünnepségen Janez Kocijancic, az Európai Olimpiai Bizottság alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. A szlovén sportdiplomata - aki egyben a Szlovén Olimpiai Bizottság első embere - köszönetet mondott a szervezőknek, az önkénteseknek, a grúz házigazdáknak a rendezésért, a fiatal sportolóknak pedig a sportszerű helytállásért. A sportvezető zárta be hivatalosan a 13. EYOF-ot, és köszöntötte a 14. házigazdáit, Győr képviselőit.

Ahogy ilyenkor szokás, felhúzták a következő rendező ország zászlóját, ezúttal a magyart. A 2017-es rendező város nevében Győr alpolgármestere, Fekete Dávid mondott köszöntőt, aki a grúz vendéglátóktól átvette a "stafétát". Az Európai Olimpiai Bizottság zászlóját Tbiliszi polgármestere, Davit Narmania adta át Győr képviselőjének.

19:00. A magyar zászlót a tbiliszi EYOF négyszeres aranyérmese, egyszeres ezüstérmese, az úszó Késely Ajna vitte, aki teljesítményével az egész EYOF és a magyar csapat legeredményesebb sportolója lett.

18:00. Bevonulás, ünnepi hangulat, zene, kavalkád, mindenki vidám, virágcsokor a kézben. Záróünnepség. Kezdődik a műsor, jönnek a köszöntők. Győr is főszerepet kap!

17:50. Hamarosan kezdődik a záróünnepély. A magyar fiatalok is készülnek. Ünnepelhetnek - igazán jól szerepeltek.

16:22. A bronzérmes lány kosárcsapat tagjait kértük, beszéljenek a mögöttük hagyott napokról.

Juhász Dorka elmondta, bár 25 pontot dobott a bronzmeccsen, mégiscsak a csehek elleni elődöntőben hintett 31 pontra és 17 lepattanóra a legbüszkébb. Azt, hogy nem sikerült döntőbe jutni, a csapategység, az egymásért való küzdés hiányának tudja be.

Pusztai Petra, akinek édesanyja, szintén válogatott kosárlabdázó volt, úgy nyilatkozott, életre szóló élménnyel gazdagodott az EYOF-on, és bízik benne, hogy idővel a felnőttek között is lehetőséghez jut.

16:00. Atlétika: 4x100m-es fiú váltónk nem tudta befejezni a versenyt. Ezzel Magyarország számára véget ért az EYOF, 9 arannyal, 3 ezüsttel és 11 bronzzal az éremtáblázat negyedik helyén végeztünk. Szép volt, fiúk-lányok, le a kalappal előttetek!

Az érmek számát tekintve 2003-ban Párizsban 29, 2007-ben Belgrádban 24, 2015-ben Tbilisziben 23 érmet nyertek a magyarok. Aranyak tekintetében Párizs nyert 14 medállal, e tekintetben Tbiliszi a második 9 aranyéremmel. Tbilisziben az oroszok győztek, 2. az olasz, 3. a francia csapat.

15:15. Szigetvári Mercédesz harmadik! Egy jukóval kikapott az elődöntőben az izraeli Herskótól, a bronzmeccsen viszont, szintén jukóval, legyőzte a francia Saudrais-t.

„Rosszul indult a nap, hasi görcseim voltak, de a két gyógyszer segített. Az elődöntőben azzal az izraelivel kerültem össze, aki tavaly az Európa-bajnokságon már legyőzött – talán ha akkor megverem, most lett volna elég hitem ahhoz, hogy én jussak döntőbe. A bronzmeccs végén már csak arra mentem, hogy a francia ne dobjon el, két intést is beszedtem, de nem gond, még egy belefért volna. Az érem megvan, teljes a boldogság!” – nyilatkozta a mob.hu-nak.

13:48. Ma sem maradunk érem nélkül: lány kosarasaink 61-59-re megverték a 3. helyért vívott mérkőzésen Oroszországot. A mieink közül Juhász Dorkát mindenképp ki kell emelni: 25 pontot hintett, az utolsó fél percben pedig a hihetetlenül fontos négy büntetőből valamennyit bedobta. A hajrá lehetett volna kevésbé izgalmas is, de a szbornaja ledolgozta 13 pontos hátrányát – a legvégét azonban mi bírtuk jobban. Gratula, lányok!

12:38. Árvai Péter már első meccsét elbukta a vigaszágon, így 9.-ként zárt. Az izraeli Luzunon nem talált fogást, aki viszont három jukót és egy vazarit is elért.

12:30. Boncsér Krisztián a nyújtó döntőjében 12,300 pontot kapott, amivel a nyolcadik helyen végzett. Tornászaink számára véget ért az idei EYOF.

12:01. Szigetvári Mercédeszt a holland Dijkstra sem tudta megállítani, a magyar lány jukóval diadalmaskodott, és jutott a négy közé.

11:38. Kovács Zsófia gerendán a hetedik legjobb gyakorlatot mutatta be (11,85 pont), a dobogóra belga, brit és orosz versenyző állhat fel.

11:32. Boncsér Krisztián a hetedik helyen végzett az ugrás döntőjében, 13,77-es pontszámával csupán az olasz Garzát tudta maga mögé utasítani. A magyar fiú rövidesen a nyújtó fináléjában is bemutathatja gyakorlatát.

11:20. Szigetvári Mercédesz az első meccsét megnyerte, ipponnal verte a lett Cernikovát. A következő körben a holland Dijkstra vár rá.

11:08. Árvai Péter nem jutott túl a nyolcaddöntőn Tbilisziben, az orosz Tumajovtól ipponnal kapott ki.

11:02. Fiú kéziseink 35-25-re elvéreztek a dánok ellen, így a hatodik helyen zárták az EYOF-ot.

10:18. Fiú kézilabdázóink a selejtezők során már legyőzték a dánokat. A skandináv csapat visszavágásra készül az 5. helyért folyó csatározásban, a félidőben 19-11-re vezet a magyar fiatalok ellen.

10:15.
A nap első judomeccsén lépett tatamira a +90 kg-ban Fábos Kristóf. A 4 perc alatt ellenfele, a bolgár Hrisztov egy vazari értékű dobással legyőzte magyar riválisát, így Fábos számára befejeződött a viadal.
Ugyanakkor a -90 kg súlycsoportban Árvai Péternek elég volt 1:09 perc és ipponnal verte a román Tomescut. A 16 között az orosz Tumajov következik.

10:00. Köszöntünk mindenkit az EYOF utolsó, szombati versenynapján.

Három judósunk most kezdi a szereplését, fiú kéziseink pedig jelenleg is meccselnek az ötödik helyért, rövidesen pedig jönnek a szerenkénti döntők tornában.

(MOB/SE, BL, CZO, VF, fotó: MOB/Szalmás Péter)

A pénteki történések áttekintéséhez kattintsanak ide.