Az ifjúsági olimpia nagy ugrás a díjugratás világába

Az ifjúsági olimpia nagy ugrás a díjugratás világába

2018. 10. 09.
Megosztás


Az ifjúsági olimpiai játékokon rendezett lovasversenyek apropójából a Nemzetközi Lovas Szövetség utánajárt a helyszínnek és a versenynek, hogy megvilágítsa a lovasesemény hátterét. Visszatekintés és a Buenos Aires-i jelen - célkeresztben a díjugratás. A szakágban Magyarországot Jármy Vince képviseli az argentin fővárosban rendezett multisport-eseményen.

Valami régi...

A 2018. évi ifjúsági olimpiai játékok lovasszámait a Club Hipico Argentinoban rendezik, amely határozottan beillik a „valami régi" besorolásba, hiszen az 1909-ben létesített klub évszázados múltra tekint vissza. A helyszín már számos rangos esemény otthonául szolgált, például a 100 évre visszanyúló Nemzetek Díja (Nations Cups), a pánamerikai játékok ugrószámai 1951-ben és 1995-ben, vagy a FEI lovasugró világbajnokság 1966-ban.
Az 1951-es pánamerikai játékok volt az első efféle megrendezett sportesemény, ennek Buenos Aires nyerte el a rendezés jogát. A játékok 18 sportágat, szakágat sorakoztatott fel, amelyek közül az ugrás, díjlovaglás és lovastusa képviselték a lovasszámokat. Az ugrószámokat a Club Hipico Argentinoban és a fő stadionban, a Monumental River Plate-ben tartották, míg a díjlovaglásnak és a lovastusának más létesítmény adott otthont. Ugyanez történt 1995-ben: az ugrást a Club Hipico Argentinoban, míg a díjlovaglást és a lovastusát máshol tartották.
Az 1966-os világbajnokság rendezési jogának megszerzése is óriási sikernek számított, hiszen ez volt az első alkalom, hogy a rendezvény 1953-as debütálása óta Európán kívülre látogatott. Persze mint minden világbajnokság esetében, sorra érkeztek a győzelemre kiéhezett világ- és olimpiai bajnokok. Igaz volt ez a kétszeres olimpiai aranyérmes francia, Pomeno B hátán versenyző Pierre Jonquères d'Oriola-ra is, aki az 1966-os egyéni világbajnoki címmel bővíthette jelentős kupagyűjteményét. Az ezüstöt az 1924. évi olimpiáról csapatban szerzett aranyéremmel hazatérő spanyol José Álvarez de Bohórquez vitte haza, míg a kétszeres címvédő olasz világbajnok, Raimondo d'Izeonak a bronzzal kellett beérnie.

Valami új...

Minden akadály vadi új a 2018. évi ifjúsági olimpiai játékok résztvevői számára, akik csupán pár napja érkeztek meg a helyszínre. A verseny hétfőn kezdődött. A portugál pályatervező, Bernardo Costa Cabral már izgatottan várta a hetet: új akadályok, új kapcsolatok és új bajnokok várnak ránk...

Valami kölcsönzött...

Könnyű boldogulni a „kölcsönzött lovak" formátummal, de talán ez a kölcsönzés legösszetettebb fajtája, hiszen bizonyos értelemben a kölcsönzött ló, akin lovagolni fognak és akivel az olimpiai dicsőségért szállnak versenybe, többet jelent egyszerű kölcsönzésnél. Egy kapcsolat felvirágoztatásáról van szó annak érdekében, hogy a ló és a sportoló eggyé váljanak, vagy legalább is megértsék egymást – vagyis, amikor a sportoló alkalmazkodik és hozzászokik a lóhoz.

Valami kék...

A rendező ország, Argantína legdominánsabb színe a kék. Elég csak a zászlójukra vagy a csapategyenruhákra vetni egy pillantást.

(FIE, MOB, fotó: Liz Gregg)