Kivonat a NOB Zika vírus és járványügyben kiadott állásfoglalásából

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség 3200 doppingmintát vesz a „vizes sportolóktól” az olimpia előtt

2021. 03. 30.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) 3200 doppingmintát gyűjt be a vizes sportágakban versenyzőktől az idei tokiói olimpia előtt – jelentette be a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA).

A tervek szerint a július 23-án rajtoló ötkarikás játékokat megelőző tesztidőszakban az ITA öt kontinenst képviselő szakértői csoportja határozza és valósítja meg a globális programot, amelynek keretében az úszók, vízilabdázók, műúszók, mű- és toronyugrók tekintélyes részét doppingellenőrzésnek vetik alá, nemcsak nemzetközi, hanem nemzeti sportesemények alkalmával is. Versenyen kívül ugyancsak erőteljes kontrollra számíthatnak a „vizesek", köztük azok a „célszemélyek", akiktől – a már kidolgozott tesztelési ajánlás alapján – több alkalommal is mintát vesznek.

A játékok előtti – és majdan az olimpia alatti – ellenőrzési program mellett az ITA a NOB támogatásával átfogó és hosszú távú tárolási programot is megvalósít: a Tokióba tartó sportolóktól gyűjtött összes mintát 10 évig őrizni fogják, így mód nyílik az újraelemzésre is.

(MTI-MOB; fotó: MTI/Balatoni József)