Az ókori játékok helyszínén tanácskozott az európai olimpiai család – fókuszban az Európa Játékok

Az ókori játékok helyszínén tanácskozott az európai olimpiai család – fókuszban az Európa Játékok

2022. 10. 02.
Megosztás


Az ókori olimpiai játékok helyszínén, a görögországi Olümpiában rendezte 42. szemináriumát az Európai Olimpiai Bizottság. Az exkluzív helyszín nem is annyira meglepő, hiszen az EOC regnáló elnöke görög, a Magyar Olimpiai Bizottsággal is jó kapcsolatot ápoló – a közelmúltban többször hazánkban is járt – Spyros Capralos. A sportdiplomáciai találkozón az európai olimpiai bizottságok képviselői áttekintették a közelmúlt olimpiai jellegű multisporteseményeit, és természetesen napirenden voltak a jövő évi rendezvények is, mint például a 3. Európa Játékok, melynek koordinációs bizottságának magyar érdekeltsége is van.

A háromnapos eseményen – mely az ókori játékok színhelyének megtekintésével kezdődött – 50 európai nemzet prominensei közt a Magyar Olimpiai Bizottságot dr. Bartha Csaba sportigazgató és az ötkarikás szervezet nemzetközi csapatának munkatársa, Szarka Tünde képviselte.

A résztvevőket az EOC tavaly megválasztott első embere, Spyros Capralos mellett Isidoros Kouvelos, az európai olimpiai akadémiák közös szervezetének elnöke is üdvözölte, majd beszédet mondott többek mellett Raffaele Pagnozzi EOC-főtitkár és Gunilla Lindberg ANOC-főtitkár (Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége) és Pamela Vipond, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szolidaritási vezetője is. A felszólalók beszéltek többek közt a nemek közti egyenlőségről és köszönetet mondtak az ukrán sportolók megsegítésére irányuló összefogásért is, melyben a MOB is aktívan részt vesz. A fórumon napirenden volt az EOC 2030-ig tervezett stratégiája is.

A háromnapos szemináriumon az idei és a jövő évi multisportesemények is terítékre kerültek, ezekről a szervezőbizottság és a koordinációs bizottság képviselői adtak tájékoztatást. 2022-ben téli (Vuokatti) és nyári (Besztercebánya) Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) szerveztek az EOC égisze alatt, 2023-ban e két multisportesemény (a téli házigazdája az olaszországi régió, Friuli Venezia Giulia, a nyárié a szlovéniai település, Maribor) mellet a lengyelországi Krakkó-Malopolska a 3. Európa Játékoknak ad otthont. Utóbbi sportdiplomáciai magyar vonatkozása, hogy Gyulay Zsolt, a MOB elnöke tagja a koordinációs bizottságnak. Az olümpiai sportdiplomáciai csúcs egyik szimbolikus mozzanata volt, amikor az EOC elnöke átadta a stafétát, azaz az EOC zászlaját a lenyegországi esemény képviselőinek, köztük Andrzej Krasnickinek, a Lengyel Olimpiai Bizottság első emberének, akivel szintén jó kapcsolatot ápol magyar partnere. A játékok előkészületeiről többek közt Hasan Arat, koordinációsbizottsági elnök osztotta meg az információkat.

A találkozó és a gálavacsora újabb lehetőséget biztosított a sportdiplomáciai kapcsolatok további mélyítésére, Magyarország európai olimpiai mozgalomban elfoglalt helyének erősítésére.

Az eseményen adták át az European Olympic Laurel-díjat, melyet azúttal az európai olimpiai mozgalom elismeréseként harmadik magyar sportvezetőként Schmitt Pál kapott meg. Átadták a Piotr Nurovsky-díjakat is, a legjobb fiatal sportoló elismerését a szerb magasugró, Angelina Topic kapta.

(MOB; fotó: MOB)