Adolf fejes

Az olimpia után sem pihentek kenusaink a nemzetközi porondon

2024. 08. 26.
Megosztás

Négy olimpikon kenusunk 3 éremmel járult hozzá a nem olimpiai versenyszámok üzbegisztáni világbajnokságán a magyar éremterméshez. Fölényes győzelemmel megnyerte a magyar női kosárlabda-válogatott a világbajnoki előselejtező tornát. A férfi jégkorong-válogatott az olimpiai selejtező torna előtti utolsó felkészülési mérkőzésén háromgólos vereséget szenvedett Ukrajnától. Valter Attila a 42. helyről várja a spanyolországi körverseny folytatását.

Hajdu takacs
facebook/kajakkenuspor.hu

Kajak-kenu. Két héttel a párizsi olimpia után rendezték meg Szamarkandban a nem olimpiai távú versenyszámok világbajnokságát. A nemzetközi mezőnyt tekintve több olyan versenyző is rajthoz állt, akiket Párizsban is láthattunk. Elindult többek között a csehek két újdonsült olimpiai bajnoka, a kenus Martin Fuksa és a kajakos Josef Dostal, a portugálok kedvence Fernando Pimenta, de a női kenusok között ott volt az ukrán Liudmyla Luzan, a chilei Maria José Mailliard és a kubai Yarisleidis Cirilo Duboys is. A párizsi olimpián szereplő magyar csapatból négy kenus, Takács Kincső, Adolf Balázs, Fejes Dániel és Hajdu Jonatán is rajthoz állt Szamarkandban. A 22 fős magyar küldöttség két arany, négy ezüst és két bronzérmet szerezve az éremtáblázat élén végzett. Aranyérmet Kőhalmi Emese szerzett K-1 1000 és 5000m-en. Az olimpián is rajthoz álló magyar kenusok két ezüst - Adolf Balázs, Fejes Dániel (C-2 1000m), Takács Kincső, Hajdu Jonatán (XC-2 500m) és egy bronzéremmel, Adolf Balázs (C-1 5000m) járultak hozzá a magyar sikerekhez.

"Nagyon elégedett vagyok, mivel nagyon fiatal csapat utazott a világbajnokságra, és értelemszerűen nem az olimpiai csapattal jöttünk. Megnyertük az éremtáblázatot és az összetett pontversenyt is, ezt pedig egy olyan csapattal értük el, amelyben nagyrészt U23-asok szerepeltek. Ez egy nagyon szép eredmény, és a jövő szempontjából is érték, hogy ezek a fiatalok most nyertek egy kis önbizalmat és a felnőtt mezőnyben is tudtak bizonyítani" - mondta az M1 csatornának Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

74561 rw final
hunbasket.hu

Kosárlabda. A női válogatott a februári soproni olimpiai selejtezőn egy utolsó másodperces kosárral kapott ki a spanyoloktól, és lemaradt az olimpiáról. Ezután a csapat élén kapitányváltás történt, Székely Norbert helyére Völgyi Péter került, már vele készültek a lányok a világbajnoki előselejtező tornára. Völgyi Péter szövetségi kapitány együttese hétfőn 63-61-es vereséggel kezdett Szenegál ellen, majd másnap 97-60-as diadalt aratott Fülöp-szigetek legjobbjai felett, csütörtökön pedig 87-66-ra verte a brazilokat, így a C csoport másodikjaként jutott tovább. A nyolccsapatos afrikai torna szombati elődöntőjében a brit válogatott várt rá, amelyet 82-59-el búcsúztatott. A döntőben ismét Szenegál következett, és az afrikai ország válogatottja felett 63-47-re győzött, ezzel megnyerve a ruandai világbajnoki előselejtezőt, így bejutott a vb-selejtezőjébe. A torna legjobb játékosának Lelik Rékát választották.

A vb-selejtezőt 2026. március 8. és 16. között rendezik, a berlini világbajnokságon 16 válogatott szerepel. Az előző, 2022-es vb-n - amelynek Ausztrália adott otthont - még csak 12 együttes vett részt. A magyarok eddig ötször szerepeltek vb-n, legutóbb, 1998-ban tizedikek lettek. A legjobb eredményük az 1957-es ötödik hely volt.

Jégkorong - Magyarország - Ukrajna felkészülési mérkõzés
MTI, Szigetváry Zsolt

Jégkorong. Az ukránok elleni felkészülési mérkőzés volt a férfi válogatott főpróbája a csütörtökön Pozsonyban kezdődő olimpiai selejtező tornára.
A Vasas Jégcentrumban rendezett vasárnapi felkészülési mérkőzésen az első játékrész gól nélkül telt, a második harmadban aztán fél percen belül kétszer is betaláltak a vendégek, majd a 16. percben az ukránok ismét bevették a magyarok kapuját. Az utolsó harmadban nem tudta kivédekezni az emberhátrányt Majoross Gergely együttese, amely 48 perc után már ötgólos hátrányban volt. Az 52. percben az újonc Szongoth Domán juttatta a lecsorgó korongot a vendégek hálójába, ezzel a magyar csapat legfiatalabbja szerezte meg az első találatot, ezt a lendületet kihasználva egy remek letámadás után Galló Vilmos is betalált. Ezt követően emberelőnybe került a magyar csapat, amely Varga Balázs találata révén 5-3-ra zárkózott négy perccel a meccs vége előtt. Ennél közelebb viszont már nem jutott a nemzeti együttes, amely az utolsó percekben kapusát is lehozva küzdött, de végül újabb gólt kapott, ezzel az ukránok beállították a 6-3-as végeredményt. A keret kedden utazik Pozsonyba, ahol sorrendben Kazahsztánnal, Szlovákiával és Ausztriával játszik az olimpiai selejtezőn. A négyes győztese kvalifikálja magát a milánó-cortinai 2026-os olimpiára.

Párizs 2024 – Kerékpár

Párizs, 2024. július 27. Valter Attila a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi országúti kerékpárosok egyéni idõfutamában a párizsi III. Sándor hídnál 2024. július 27-én. MTI/AP/Dar Jaszin

MTI, Dar Jaszin

Kerékpár. Vasárnap a Motril és Granada közötti 178,5 kilométert teljesítették a bringások három, egyaránt első kategóriás heggyel és a végén lejtmenetes befutóval. Az olimpiai negyedik Valter Attila 23 és fél perc lemaradással az 50. helyen zárta a Vuelta a Espana körverseny 9. szakaszát. A Visma-Lease a Bike 26 esztendős magyar bajnoka az összetettben a 42. helyen áll. Hétfőn pihenőnap lesz, majd kedden folytatódik az összesen 21 szakaszból álló 3265 km hosszú verseny, melynek befutója szeptember 8-án lesz Madridban.