Az olimpiai bajnok vívó Nemere Zoltánra emlékeztek

Az olimpiai bajnok vívó Nemere Zoltánra emlékeztek

2017. 04. 27.
Megosztás


A kétszeres olimpiai bajnok vívó, dr. Nemere Zoltán április 20-án lett volna 75 éves. A Bokodon született sportember azonban már 16 éve nincs közöttünk. Az utolsó magyarországi látogatása alkalmával, 2001. május 6-án, Csongrádtól 5 km-re, Algyő határában halálos autóbalesetet szenvedett.

Születésnapján szülőfalujában, Bokodon emlékeztek a bajnokra. Szülőhelye példamutató módon őrzi híres szülöttének emlékét. Az országban ő volt az első olimpiai bajnok, akiről óvodát neveztek el, és ezt éppen a községben tették meg. Emellett tornaterem, két emléktábla valamint emlékverseny is őrzi emlékét Bokodon.

A Magyar Olimpiai Bizottság Emlék- és Hagyományőrző Bizottsága a Magyar Olimpiai Akadémiával karöltve április 25-én, kedden délelőtt emlékezett a bajnok Farkasréti temetőben lévő sírjánál, ahol Győr Béla, a Hagyományőrző Albizottság vezetője köszöntötte a megjelenteket. Ahogy Bokodon, itt is Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok, a Hagyományőrző Bizottság tagja, az egykori kiváló vívótárs emlékezett a bajnokról. Megemlékezésében a sporteredmények mellett kiemelte azt, hogy Nemere Zoltán nemcsak kiváló vívó és sportember, hanem jól felkészült orvos, edző és ember volt. Két olimpiai bajnoki címe mellett háromszoros világbajnok, kétszeres Universiade-győztes és hatszoros magyar bajnok volt.

A megemlékezés után a Hagyományőrző Bizottság és a MOA megjelent tagjai elhelyezték a MOB és a MOA közös koszorúját a bajnok urnasírján. A megemlékezést megtisztelte jelenlétével a bajnok testvére, dr. Nemere Gyula is.

A megemlékezés után a bizottsági tagok a közelben található olimpikonok sírjának karbantartását is elvégezték.

(MOB-MOA/Győr Béla; fotó: Győr Béla, Domby Iván)