Az olimpiai bizottságok vezetőit várja Szöul

Az olimpiai bizottságok vezetőit várja Szöul

2022. 10. 17.
Megosztás


Szöulban rendezik október 19. és 21. között a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) 26. kongresszusát, ahol számos, az olimpiai mozgalmat érintő fajsúlyos témakör mellett tisztújításra is sor kerül. A szervezők 204 nemzet olimpiai bizottságának képviselőire számítanak; a sportdiplomáciai találkozón az online bejelentkezők mellett várhatóan több mint 190 országból személyesen is részt vesznek.

A Magyar Olimpiai Bizottságot Fábián László főtitkár képviseli. Az eseményre a nemzeti ötkarikás szervezetek mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az olimpiai események szervezőbizottságai és a nemzetközi sportszövetségek képviselői is meghívást kaptak. A résztvevőket Thomas Bach, a NOB elnöke is köszönteni fogja.

A fontosabb témák közt a 2023-as Strand Világjátékok, a 2024-es párizsi olimpia és a fenntarthatóság is szerepet kap, emellett elismeréseket vehet át a pekingi téli olimpia néhány legeredményesebb sportolója is. Az ANOC hivatalban levő elnöke Robin Mitchell, az eseményen tisztújítás is napirendre kerül.

„Az ANOC közgyűlése a legfontosabb találkozó a nemzeti olimpiai bizottságok számára a személyes megbeszélések, a hálózatépítés és az információcsere szempontjából” – jelentette ki az ANOC honlapján Gunilla Lindberg, az ANOC főtitkára.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Koreában üdvözölhetem a sport vezetőit. Különösen azért, mert ez az esemény egy új kezdet kezdetét jelzi a világjárvány okozta több mint kétéves nehézségek után. Ezeken a nehézségeken keresztül megtanultuk, hogy az olimpiai közösség mindig készen áll arra, hogy segítsen egymásnak és szolidaritást vállaljon. Az ANOC közgyűlése ennek az egységnek a csodálatos megnyilvánulása. A 2018-as phjongcshangi téli olimpia az egységet is jelentette, amely új magasságokba emelte a téli sportok iránti érdeklődést Koreában és külföldön. A Koreai Sport és Olimpiai Bizottság elkötelezett amellett, hogy építsen erre az örökségre és népszerűsítse a sport értékét. Vezető sportnemzetként szeretnénk megmutatni a koreai sport erejét, és különféle sporteseményeken és versenyeken keresztül hozzájárulni az olimpiai mozgalomhoz. A világjárványt követő első nagy nemzetközi eseményként a Koreai Sport- és Olimpiai Bizottság minden erőfeszítést megtett annak érdekében, hogy felkészüljön a sikeres közgyűlésre. Egy külön munkacsoport éjjel-nappal azon dolgozik, hogy minden küldött úgy érezze, szívesen látják Szöul városában” – nyilatkozta az anocolympic.org-nak az esemény előtt Kee-Heung Lee, a vendéglátó olimpiai bizottság elnöke.

A sportdiplomata hozzátette: „Szöul 1986 és 2006 után harmadik alkalommal ad otthont az ANOC közgyűlésének. Korea az 1988-as és a 2018-as olimpián is üdvözölte a nemzeti olimpiai bizottságokat Koreában. Remélem, hogy ez a közgyűlés lehetőséget kínál kapcsolataink és barátságunk további erősítésére. Bízom benne, hogy minden küldött élvezi a koreai kultúra ízét az év legszebb évszakában, érzi a meleg vendégszeretetet és élvezi Korea kultúráját. Alig várom, hogy újra üdvözölhessem majd önöket Koreában a 2024-es gangwoni téli ifjúsági olimpiai játékokon”.

Az élő közvetítések ide kattintva elérhetők lesznek.

(MOB; fotó: ANOC)