20220528 082 mob kozgyules

Az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor az öttusaszövetség új elnöke

2023. 12. 04.
Megosztás

Balogh Gábort választották hétfőn elnökké a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) rendkívüli közgyűlésén. Az olimpiai bajnok MOB-főtitkár Fábián László elnökségi tag lett.

Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportember, a Magyar Diáksport Szövetség vezetője, a MOB tagja nyolc érvénytelen mellett 57 támogató szavazatot kapott. A Magyar Sport Házába összehívott közgyűlésen a 77 szavazásra jogosult tag közül 65 jelent meg.

Balogh Gábor elődje, Simicskó István október 15-i hatállyal távozott a posztról személyes feladatainak megnövekedésére hivatkozva.

Az elnöki posztért korábban jelezte érdeklődését két olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Vörös Zsuzsanna eddigi általános alelnök és Mizsér Attila főtitkár, de végül nem kaptak jelölést. A közgyűlésen a tagság a KSI napirendmódosítási javaslatát elfogadva a tisztségviselők visszahívásáról döntött, így teljesen új elnökséget kellett választani.

Balogh Gábor egyedüli jelölt volt az elnöki posztra. Programadó beszédében az összefogás szükségességéről beszélt, emlékeztetett rá, hogy „jelen pillanatban erőteljes külső fenyegetettsége van az öttusának, nevezzük ezt szabályváltoztatásoknak, így egyszerűen nem tehetjük meg, hogy ne egységesen lépjünk fel a magyar öttusa érdekében”.

Barátságos légkör kialakítását, konszenzus megteremtését és együttműködést ígért, úgy fogalmazott „mindenkire szeretnék számítani, aki volt és van”.

A feladatok közül elsőként a sportágon belüli nyugalom, béke megteremtését jelölte meg, arra biztatta a megjelenteket, hogy „találjuk meg azt, amit régen olyannyira szerettünk egymásban” és kölcsönös tiszteletre szólította fel a sportágért tevékenykedőket.

„A vitákat oldjuk meg házon belül, a különböző bizottságokban” – javasolta a jelenlévőknek, majd úgy folytatta, a feljelentéseket, az újságcikkekben történő üzengetéseket nem tartja célravezetőnek, a sajtóra nem postásként tekintene, hanem azt szeretné, ha inkább az eredményekről számolhatna be.

Demokratikus, világos, átlátható működést, illetve vezetést ígért. Kiemelte, hogy fontos az eredményes olimpiai szereplés, ezért most a támogatásnak az érintett versenyzőkhöz, klubokhoz kell eljutniuk, hosszabb távon pedig lényeges a tömegbázis építése, az utánpótlás-nevelés, és a sportág népszerűsítése.

Kijelentette, a sportág magas szintű állami támogatása adott, egyúttal jelezte, elképzelése szerint egy új sportágfejlesztési programnak jövő májusig el kell készülnie.

A szavazást követően azt mondta: „szász százalékig rajta leszek, hogy megszolgáljam ezt a bizalmat”.

Általános alelnöknek Tóth Zoltánt, alelnöknek Vörös Zsuzsannát és Sárfalvi Péter választották meg a küldöttek, az elnökség tagja lett az olimpiai bajnok MOB-főtitkár, Fábián László is.

Az új elnök megbízatása négy évre szól.

A közgyűlésen részt vett Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke és dr. Bartha Csaba operatív igazgató is.

(MTI, MOB; fotó: MOB-Média/Szalmás Péter, archív)