Az olimpiai ezüstérmes szerbek következnek Isztambulban

Az olimpiai ezüstérmes szerbek következnek Isztambulban

2017. 09. 08.
Megosztás


Csütörtökön lezárult a kosárlabda Európa-bajnokság csoportköre Kolozsváron, ahol a magyar válogatott a negyedik helyen végzett és a nyolcaddöntőben az olimpiai ezüstérmes szerbekkel mérkőzhet.

Az ötödik csoportmérkőzésen az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnoki címvédő spanyolok ellen lépett pályára a magyar válogatott. A találkozónak már nem volt tétje, így mindkét csapat egymás testi épségére is vigyázva játszotta végig a találkozót. A kisebb sérüléssel bajlódó Hanga Ádám a mérkőzés elején bemelegített, de utána nem lépett a mérkőzés során pályára.

Az ellenfél csapatában ott volt Pau Gasol is, akik a találkozó 16. percében beírta magát a történelemkönyvekbe, ugyanis 14. pontjával ő lett minden idők legtöbb Eb-pontot szerző kosarasa, megelőzve az 1104 pontos francia Tony Parkert. A spanyolok a félidőben 11 pontos előnnyel 41-29 vezettek.

A másodok játékrészben kissé visszaesett a mérkőzés színvonala, de a 28. percben már 20 pont volt az ibériaiak előnye. A derekasan küzdő magyarok jóvoltából a zárószakaszban Ruják András, Eilingsfeld János és Ferencz Csaba hármasával nyolc perccel a befejezés előtt öt pontra csökkent a hátrány (60-55), a nézőtérről pedig a mintegy 400 magyar szurkoló lelkesen biztatta a fiúkat. Zúgott a „mindent bele!". A spanyolok a találkozó végére rákapcsoltak, és biztosan győztek 87-64-re. A spanyolok legjobbja, Pau Gasol végül 20 ponttal zárta a találkozót.

- Köszönöm mindenkinek, büszke vagyok a csapatomra, úgy gondolom, ilyen srácai senkinek nincsenek. A külföldi újságíróknak tudniuk kell, hogy Ferencz Csaba két évvel ezelőtt alig játszott a saját csapatában, és nem ő az egyetlen nálunk, aki ilyen helyzetben volt a klubjában. A selejtezőn aztán a legjobb játékosom volt. Mi mindig kitartottunk egymás mellett, jóban-rosszban és szerintem ez a legnagyobb ereje a csapatunknak. Azért nem beszélek sokat a kosárlabdáról, a taktikáról, mert ezek az emberi dolgok visznek minket előre, és mindenki láthatja, hogy a pályán együtt mire vagyunk képesek. Köszönjük a szurkolóknak is a biztatást, a szervezőknek pedig gratulálok, kitettek magukért. Egy dolgot ígérhetek, bárkivel is játsszunk, megteszünk mindent, hogy vasárnap is a legtöbbet hozzunk ki magunkból - nyilatkozta Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány.

A D-csoport utolsó találkozóján a lett-török összecsapás befejeztével eldőlt, hogy ebben a csoportban a szerbek végeznek az élen. Így a magyar válogatott az isztambuli nyolcaddöntőben vasárnap 14.15 órai kezdettel az olimpiai ezüstérmes Szerbia ellen lép pályára.



Spanyolország-Magyarország 87-64 (22-10, 19-19, 19-17, 27-18)
Pontszerzők: P. Gasol 20, Rodriguez, W. Hernangomez 15-15, M. Gasol 10, J. Hernangomez 8, Rubio 6, San Emeterio 5, Navarro, Oriola 3-3, Sastre 2, illetve Ferencz 17, Vojvoda 10, Perl 9, Tóth 7, Allen, Eilingsfeld, Wittmann 5-5, Keller, Ruják 3-3.

(MOB, fotók: fibaeurope.com)