Boh vk cel

Az olimpiai kvótás Bőhm Csaba világrekord pontszámmal győzött az ankarai világkupa-fináléban

2024. 05. 27.
Megosztás

Az öttusázó Böhm Csaba világrekorddal győzött Egyiptomban. Pigniczki Fanni történelmi Eb RG ezüstérme. A tornász Mészáros Krisztofer világkupa bronzérmes. A triatlonos Lehmann Csongor bronzéremmel fejezte be az olimpiai pontgyűjtést. Ökölvívóink versenyben az olimpia kvótáért. A teniszező Marozsán Fábián a Roland Garros második fordulójában. Az atléta Takács Boglárka két magyar csúcsa egy versenyen. Az úszók a Mare Nostrum úszó-versenyen. Befejeződött a Giro d'Italia kerékpáros körverseny. A női röplabdázók veretlenül vezetik az Európa-liga csoportjukat.

Bohm vk gyozelem
FILIPFOTOGRAF

Öttusa. Ankarában rendezték a sportág világkupa döntőjét. A vk-sorozat négy állomásból állt: Kairóban, Ankarában, Budapesten, végül Szófiában rendeztek versenyt, az ezeken elért eredmények alapján lehetett részvételi jogot szerezni a fináléra, amelyre visszatért a két 36 fős mezőny a török fővárosba. A férfiaknál Bőhm Csaba, Szép Balázs és Demeter Bence képviselte a magyar színeket. A szerdai körvívás Bőhmnek sikerült a legjobban (22 győzelem, 12 vereség), Demeter is eredményes volt, de ő az elődöntőből nem jutott a fináléba, mert a lovaglásban pont nélkül maradt. A szombati finálét Bőhm a második, Szép a 13. helyről kezdte meg a szerdai vívóeredményével. A lovaspályán előbbi hibátlanul, utóbbi egy veréssel ment végig, majd a bónuszvívásban egyikük sem szerzett pontot. A 200 méteres úszásban Bőhm 2:04.35 perccel hatodik lett, ezzel összetettben az élre állt, Szép pedig 2:05.65-tel a kilencedik időt úszta és a kilencedik helyen állt a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futás előtt. Bőhm végig őrizte az előnyét, sőt a célba tekintélyes előnnyel futott be. A kombinált számban 10:07.30 perccel a második legjobb volt. A nemzetközi szövetség az esti összefoglalójában kiemelte, hogy Bőhm az 1535 pontjával - egy ponttal - megdöntötte a világrekordot, melyet eddig a dél-koreai Dzsun Vungte, az olasz Giorgio Malan és a mexikói Emiliano Hernandez közösen tartott 1534-gyel. Szép Balázs a hetedik helyre jött fel úgy, hogy a lövészetes futásban 10:16.80-nal az ötödik idő volt az övé. A nőknél Guzi Blanka végzett a hetedik helyen, a szintén párizsi kvótás Gulyás pedig a 14. pozícióban zárt. A vegyes váltók küzdelmét a Gulyás Michelle, Szép Balázs duó nyerte. Az olimpiai kvalifikációs ranglistába a vk-döntőn elért eredmények is beleszámítanak. Párizsi kvótával egyelőre Gulyás és Bőhm rendelkezik a magyarok közül. Közvetlen kvalifikációt még a június 9. és 16. között sorra kerülő csengcsoui világbajnokságon lehet kiharcolni - ehhez az első három között kell végezni -, végül az ötkarikás mezőnyöket a június 17-i kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Az olimpiai kvalifikációs ranglistán a férfiaknál Bőhm Csaba a 2. helyre lépett előre. Rajta kivül a 9. Szép Balázs és a 27. Demeter Bence van a kvótákért versengők között. A nőknél Guzi Blanka 7., Gulyás Michelle 9., Erdős Rita 18., Bauer Blanka 33. Mindkét nemnél a 37. helyen zárul a kvótás helyen állók névsora. Az olimpia 36 fős mezőnyébe egy nemzet maximum két sportolót nevezhet a ranglista alapján.

Ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság
MTI, Illyés Tibor

Ritmikus gimnasztika. A Papp László Budapest Sportarénában rendezték a sportág 40. Európa-bajnokságát. Egyéniben és az együttes kéziszercsapatok versenyében is 1-1 olimpiai kvóta került kiosztásra. Pigniczki Fanni a tavalyi világbajnokságon már megszerezte a kvótát, így számára az volt a cél, hogy mind a négy szeren, labda, karika, buzogány és szalag hibátlan gyakorlatot mutasson be. Végül bejutott a 24-es döntőbe és ott a 8. helyen zárt. Két szeren a döntőbe is bekerült. Labdával ezüstérmet szerzett, ezzel megszerezte az Eb-k során Magyarország első egyéni érmét. Szalaggal az 5. lett. A másik magyar induló Wiesner Hanna Panna élete első kontinens bajnokságán a 24-es döntőt a 12. helyen fejezte be. Az olimpiai kvótát a ciprusi Vera Tugolukova gyűjtötte be. Az együttes kéziszercsapat Hagymási Kira, Jurca Lilla, Mészáros Mandula Virág, Pesti Dalma, Szabados Dóra, Urbán-Szabó Mónika, 5 karikával a 11., 3 szalaggal és 2 labdával a 9. helyen végzett. A két pontszám összesítésével pedig 9. lett, ami kevés volt az olimpiai kvóta megszerzéséhez, melyet a mindkét gyakorlatát a 4. helyen befejező Azerbajdzsán szerezte meg. Az egyéni és a csapatverseny pontjainak összesítése után a Team versenyben Magyarország 6. lett. Korábban a mieink soha nem zártak ilyen előkelő pozícióban ebben az összesítésben az Európa-bajnokságokon.

Meszaros Krisztofer 1
Jozsef Freschli

Torna. Mészáros Krisztofer bronzérmes lett a várnai világkupán. A párizsi olimpiára készülő tornász korláton végzett harmadikként. A Győri AC kiválósága 14.133 ponttal zárt. Ugráson Molnár Botond 7. (13.366), Závory Szilárd nyújtón ugyancsak hetedik lett (11.466). Szűcs Róbert, a férfiak vezetőedzője: „Krisztoferrel azokat a gyakorlatokat versenyezzük most be, amelyekkel Párizsra készülünk. Örülök, hogy gyakorlatilag a döntőben is ugyanúgy hozta a korlátot, mint a selejtezőben, pedig ez egy 3 tizeddel erősebb, mint amilyet az Eb-n láttunk tőle.”

Lehmann
@by_wout, @by_wout

Triatlon. Lehmann Csongor bronzérmet nyert a triatlonosok világbajnoki sorozatának idei második versenyén, szombaton Cagliariban. A nemzetközi szövetség eredményközlő oldala szerint a biztos olimpiai résztvevőnek mondható 25 éves magyar sportoló az ötkarikás távon - 1,5 kilométer úszás, 40 kilométer kerékpározás, 10 kilométer futás - rendezett viadalt 1:40:27 óra alatt teljesítette, és 43 másodperccel maradt el a tokiói nyári játékokon egyéniben ezüst-, vegyesváltóban aranyérmes brit Alex Yeetől, aki megnyerte a versenyt. Lehmann az úszás után hatodik volt, majd a kerékpározás során feljött az élmenőkre, és a futásra az élbolyban, harmadikként váltott. Ezt a pozíciót aztán a célba érkezésig sikerült megőriznie, a győzelemért pedig Yee és az új-zélandi Hayden Wilde vívott nagy csatát, melyből mindössze két másodperces előnnyel került ki nyertesen a brit triatlonos. Az olimpiai részvételért még versengő másik három magyar induló közül Dévay Márk a 23., Faldum Gábor a 26., Bicsák Bence pedig a 43. helyen végzett a 60 fős mezőnyben. Az olimpiai kvalifikációs rangsort hivatalosan hétfőn zárja le a nemzetközi szövetség.

Vb kvota
Facebook/Magyar Ökölvívó Szövetség

Ökölvívás. Javában zajlik a második olimpiai világkvalifikációs torna a bangkoki Alexander Hotelben. Összesen 133 nemzet 579 bokszolója lép ringbe a kvalifikációs versenyen. Bangkokban ötvenegy kvóta talál gazdára a második, és egyben utolsó világkvalifikációs tornán. Négy női, valamint három férfi ökölvívó képviseli Magyarországot ezen az eseményen. Két versenyzőnk: Bernáth Attila (51kg) és Veres Roland (57kg) a 32 közé jutásért szenvedett vereséget. A nők 60 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Kuhta Vlagyiszlava megszerezte a magyar küldöttség első győzelmét, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe. Ebben a súlycsoportban három kvótát osztanak. Szintén győzött a 75 kilós Nakota Veronika.

A további magyar sportolók első ellenfelei a második világkvalifikációs tornán:

Női 54kg, a 16 közé jutásért: Lakotár Hanna – Fotima Begmuradova (tádzsik)

Női 57kg, a 16 közé jutásért: Szűcs Szabina – Canan Tas (német)

Férfi 92kg, a 16 közé jutásért: Fehér Koppány – Reagan Simbwa (ugandai)

Ökölvívóink közül eddig Hámori Luca (női 66kg), Kovács Richárd (férfi 63.5kg), valamint Akilov Pylyp (férfi 80kg) kvalifikált a párizsi olimpiára.

Marozsan
Facebook/Marozsán


Tenisz. Marozsán Fábián három sima játszmában legyőzte a kazah Mihail Kukuskint a francia nyílt teniszbajnokság első fordulójában, vasárnap, így bejutott a 64 közé. A világranglistán 43., esélyesebb magyar játékos kiválóan kezdett, 3:2 után sorozatban három játékot nyert, majd a folytatásban is remekül fogadta a selejtezőből érkezett ellenfele szerváit. Könnyedén hozta a második szettet is, ugyancsak 6:2-re. A harmadik felvonásban sem változott a kép, Marozsán magabiztos volt, kihasználta ellenfele minden megingását. 4:2-nél ugyan három bréklabdát is hárítania kellett, de az egyoldalú csata másfél óra alatt véget ért. Marozsán a következő fordulóban a tizedik helyen kiemelt bolgár Grigor Dimitrovval találkozik. Hétfőn a két másik magyar játékos is pályára lép a főtábla nyitókörében, Fucsovics Márton a kilencedikként rangsorolt görög Sztefanosz Cicipasz ellen szenvedett 3-0-ás vereséget, Udvardy Panna pedig a huszadik helyen kiemelt orosz Anasztaszija Pavljucsenkovával meccsel. Korábban női egyesben Gálfi Dalma 7:5, 7:6 (7-3) arányú vereséget szenvedett a 32. kiemelt Katerina Siniakovatól.

Takacs bogi
atletika.hu

Atlétika. Takács Boglárka a 100 méteren felállított új magyar csúcsa után 200 méteren is nemzeti rekorddal győzött vasárnap, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kontinentális sorozatának bronz kategóriájú budapesti versenyén. A BHSE 22 éves sprintere a klasszikus sprinttávon 11.11 másodperces idővel nyert és javította meg ezzel a tavaly júliusban elért csúcsát, ami a félkörös távra nézve is kifejezetten jó előjel volt. Különösen úgy, hogy Takács tavaly ugyanezen a viadalon írta át a 200 méteres rekordját 22.77 másodpercre, s azzal nem csupán Orosz Irén 42 éves idejét adta át a múltnak, de az első magyar női sprinterként aki 22.71 másodperces idejével áttörte a 23 másodperces álomhatárt, A férfi 400 méteres olimpiai kvótás Molnár Attila a budapesti versenyt szokás szerint nagyon bátran, nagy iramban kezdte. Jó ritmusban futott, a célegyenesben óriási csatában volt a győzelemért az amerikai Daeqwan Butlerrel, aki végül 45.48 másodperces idővel győzött, mindössze hét századdal megelőzve a magyar sprintert, aki 45.55 mp-cel idei legjobbját produkálta. Női 100 méter gáton a vb-elődöntős Kozák Lucának ezúttal nem jött ki a lépés, nem tudta befejezni a versenyt, Kerekes Gréta ugyanakkor kiválóan futott, 12.97 mp-cel második lett a 12.73-mal győztes amerikai Amber Hughes mögött. Női távolugrásban kiélezett csatát láthattak a nézők. A szoros versenyből Lesti Diána jött ki a legjobban: a tatabányaiak ugrója 6,52 méterrel diadalmaskodott. Az óriási küzdelmet jól érzékelteti, hogy Bánhidi-Farkas Petra mindössze négy centivel maradt el honfitársa legjobbjától, ám azzal csak a negyedik helyet tudta megszerezni. Kalapácsvetésben a szintén olimpiai kvótás Halász Bence 77,77 méteres, szezonbeli legjobbjával győzött.

Szabo
musz.hu

Úszás. Egy ezüst és egy bronzérmet nyertek a magyarok a Mare Nostrum úszó-versenysorozat nyitóállomásán a franciaországi Canet-en-Roussillonban. A viadal második napján Szabó Szebasztián 50 méter pillangón 23.47 másodperces idővel másodikként végzett - és nyolcadikként zárt 100 méter gyorson (50.11) -, míg a szombaton 50 méter háton győztes Jászó Ádám ezúttal harmadik lett (54.88) 100-on. Pádár Nikolett 100 méter gyorson 54.42 másodperccel közel volt az olimpiai szinthez (53.61), ezzel ötödikként végzet, míg Késely Ajna 400 méter gyorson negyedikként zárt (4:11.92). Békési Eszter 200 méter mellen ötödik (2:31.11), Verrasztó Dávid 200 méter pillangón hetedik (2:01.81), végül Mihályvári-Farkas Viktória 400 méter vegyesen ötödik (4:44.01) lett. A Mare Nostrum sorozat három állomásból áll, jövő héten Barcelonában és Monte-Carlóban versenyeznek az úszók.

Jakabos Zsuzsanna ezüstérmet nyert 200 méter pillangón az AP Race London International 2024 elnevezésű nemzetközi úszóversenyen. A brit fővárosban zajló viadal hivatalos eredményközlője szerint a 35 éves magyar versenyző 2:09.87 perces idővel csapott célba, ez nincs olyan messze az olimpiai szinttől (2:08.43). Jakabos közel két másodpercet (2:11.67) javult az áprilisi országos bajnokság óta, és legutóbb 2022-ben a római Európa-bajnokságon úszott ilyen jó időt (2:09.03). Ebben a számban a hivatalos nevezési listán ott volt Hosszú Katinka is, a háromszoros olimpiai bajnok azonban csak vasárnap, 400 méter vegyesen állt rajthoz, ahol brit fővárosban zajló esemény hivatalos eredményközlője szerint Hosszú 4:43.66 perc alatt teljesítette a távot, ez jelentős előrelépés a Duna Arénában úszott 4:47.62-es eredményéhez képest, ugyanakkor a célba vett 4:38.53-as olimpiai szint egyelőre távolinak tűnik.

Tokió 2020 - Valter Attila kerékpárversenyzõ
MTI, Kovács Tamás

Kerékpár. Az olasz főváros környéki 125 kilométeres sík etappal zárult a háromhetes Giro d'Italia. Valter Attila a főmezőnnyel együtt ért célba, és összetettben megismételte a tavalyi Vueltán elért helyezését: a 22. lett.

IMG 4737 400x250
hunvolley.hu

Röplabda. A magyar női válogatott vasárnap három szettben legyőzte a házigazda luxemburgiakat, így négy mérkőzés után is hibátlan a női röplabda Európa-liga ezüst divíziójának csoportkörében. Az Európa-liga kilenccsapatos ezüst divíziójában minden együttes hat mérkőzést játszik három hétvége alatt úgy, hogy kétszer utazik, egyszer pedig hazai pályán szerepel. A tabellán ezzel továbbra is éllovas, mindössze egy vesztett szettel álló magyar csapat utolsó két meccsét jövő pénteken és vasárnap hazai környezetben, az Érd Arénában vívja a lettek, majd a finnek ellen. Mindkét találkozó 18 órakor kezdődik. A június 9-ig tartó csoportkör után az első két helyen végző csapat vívja az oda-visszavágós finálét június 13-án és 16-án. A sorozat aranyérmese jövőre az arany divízióban szerepelhet.