IMG 6436

Az olimpiai mozgalomnak is fontos lehet az új székelyföldi síközpont

2024. 03. 21.
Megosztás

Új síközpontot létesítenek a székelyföldi Gyergyószentmiklós közelében. A fejlesztés a válogatott sportolók és az olimpiai mozgalom számára is fontos lehet. A márciusi szakmai bejáráson a Magyar Olimpiai Bizottság képviselői is részt vettek.

A készülő síközpontot a Magyar Sí Szövetség részéről dr. Fürstner József elnök, a MOB Közgyűlésének tagja, Szepesi Bertold alpesi szövetségi kapitány és Kékesi Márton kétszeres olimpikon, ifjúsági olimpikon, sokszor magyar bajnok alpesi síző, a MOB Sportolói Bizottságának tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság Sportigazgatóságának képviseletében Pignitzky Dorottya sportszakmai főmunkatárs látogatta meg; a vendéglátók szerepét a pályarendszer tulajdonos-tervezője Portik Endre és családja látta el.

Gyergyoszentmiklos sipalya

„Az Észak-keleti Kárpátok ’hidegpontján’, Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó között épül Székelyföld új síközpontja. Mindez eddig csak helyi erőből, befektetéssel és elképzelés alapján alakul úgy, hogy sok szempontnak is megfeleljen. A kiemelkedően szép magashegyi panoráma, a kiváló megközelítés, a változatos és hosszú pályák, a modern technika, a pályaszállás és parkolás, valamint a komplex szolgáltatás kombinációja a maga nemében páratlan lesz. Már közel két éve folyik a sokrétű építési munka a pályák, az épületek, a víztározók, a liftek és a megközelítés fejlesztésére. A tökéletesség jegyében, eddig még nem került sor részleges megnyitásra. Nagyon örültem a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sí Szövetség közös delegációja látogatásának” – foglalta össze Portik Endre.

A pálya tervezője hozzátette: modern ülőliftes, akár kabinos liftes fejlesztést is terveznek, hiszen több kilométeres síelhető távolságot kell majd áthidalni. Van már két egyszerű húzólift telepítve, abból is várható még több, a sokféle lejtőhöz és változatos pályaszakaszokhoz külön hozzáféréseket is kell biztosítani. Az 1400 m-es magasságban kiépült parkolóból és az ott emelkedő központi épületből a dél-nyugati irányokban látszik a Gyergyói-medence, valamint a Dél-hegy és a Hargita.

IMG 4969

Pignitzky Dorottya azt mondta, a válogatott sportolók és az olimpiai mozgalom számára is fontos lehet ez a fejlesztés, hiszen a síközpont nemcsak rekreációs sízőknek adna helyet, hanem külön figyelmet kapnak az élversenyzők. „Az északi fekvésű pályákat a műlesiklás, az óriásműlesiklás és a szuper-óriásműlesiklás versenyszámok FIS-homologizációjára is alkalmas paraméterekkel alakítják, és szó szerint építik. A hóágyúzás próbaüzemeltetése is jól halad, az előkészületek nagyon biztatóak a versenysport számára.”

Szepesi Bertold úgy fogalmazott: „nagyon ambiciózus a projekt, jó látni, hogy valaki úgy fektet be, hogy az élsportot is szem előtt tartja. Jól haladnak a munkával, itt világszínvonalú pályák várják majd a versenyzőket.”

IMG 4934

Érdekesség, hogy a magyar márkájú síléc tulajdonosa, Portik Endre már régóta a sísport köztudatában van, hiszen támogatásával hozzájárul a magyar eredmények javításához is. Családi rokonságban állt a már elhunyt egykori alpesi szövetségi kapitánnyal, Kovács Barnabással, aki a léc megálmodója, nemzetközileg ismert síedző volt, aki négy országban is betöltötte a szövetségi kapitányi tisztet. Portik Endre és Kovács Barnabás együtt kezdett bele egy síközpont építésbe Chilében is még az 1990-es években, ami végül nem tudott megvalósulni az ottani körülmények miatt. Az ott elszenvedett veszteség sem tudta elvenni a kedvet az új tervektől; a biztosabb otthoni környezet a magyar sízőtársadalomnak, különösen a magyar síversenyzőknek is kiváló lehetőséget nyújthat majd a jövőben.

Az „Explosiv Ski Resort” építési munkái jelenleg is zajlanak. Finisben vannak a munkák a pályákon, a pályaszálláson, az étterem, a síkölcsönző, a szerviz, a hóágyúrendszer és az egyéb kiszolgáló létesítmények tekintetében. Cél, hogy 2024 decemberében nyitni lehessen és néhány pályán meginduljon a síélet.

IMG 4462

A távolság Budapestről kb. 650 km, Kolozsvár felé már egyre hosszabb autópályás szakasszal. Közel 100 km-re van a marosvásárhelyi repülőtér rendszeres járatokkal, de várhatóan hamarosan lehet Gyergyóremetére is repülni. Érdemes lesz a Székelyföldet is megcélozni a különleges síélmények és az edzéslehetőségek céljával, de akár a mountain bike szempontjából is kiváló edzésterep lehet ott a jövőben.