DSC3144 0

Az olimpizmus eszméje ismét egyesítette a fiatalokat

2024. 07. 09.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Akadémia (IOA) 2024-es nemzetközi szemináriuma újra összehozta a világ minden tájáról érkező fiatalokat, akik az olimpiai mozgalom értékeit és célkitűzéseit ismerhették és tapasztalhatták meg közelről. Olympiában Magyarországot Horváth Kinga Kincső képviselte.


1000015382

A június 8-21. között fiatal olimpiai nagyköveteknek rendezett 64. nemzetközi fórum (International Session for Young Olympic Ambassadors) fő témája „A sportoló a társadalomban" volt, amely különösen a sportolók társadalomban betöltött szerepére fókuszált. Az idei rendezvényen 82 országból 140 fiatal olimpiai nagykövet vett részt. Magyarországot Horváth Kinga Kincső, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem volt hallgatója és jelenlegi tartalomfejlesztési vezetője képviselte.

DSC3717 1

A kéthetes program Athénban, hivatalos megnyitóval kezdődött: zenei koncert és rangos előadók beszédei emelték az ünnep fényét. Mr. Isidoros Kouvelos, a Nemzetközi Olimpiai Akadémia elnöke személyesen köszöntötte a résztvevőket, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke távolból üzent az ifjú nagyköveteknek.

DSC6269 2

A szakmai program Olympiában, a Nemzetközi Olimpiai Akadémián zajlott. Plenáris előadások, szakmai workshopok keretében neves szakemberek segítették elmélyíteni a fiatal nagykövetek ismereteit az olimpizmus témakörében, majd a csoportmunkák során a résztvevők maguk vitathatták meg az aktuális témákat. A szakmai munka eredményeként csoportonként 2 prezentáció került bemutatásra a részvevők által.

Az edukáció nem csak az előadótermekben zajlott: a történelmi helyek maguk is hozzájárultak az ismeretszerzéshez, mélyebb megértéshez. Az Acropolis robosztus romjai, A Delphoi jósda és természetesen az Olympiai archeológiai terület, az ókori olimpiai stadion mind csodálatot és tiszteletet váltottak ki a résztvevőkből az ókori görög kultúra iránt és fokozták a kulturális élményt.

DSC8617 2

Ezenkívül a különböző táncos, zenés, művészi tevékenységek, délutáni workshopok, közös reggeli testgyakorlatok (pl.: taekwando, Kung Fu, zumba, judo), közös edzések, csapatsportok bajnokságai és a kulturális-szociális estek hozták igazán közel a résztvevőket az olimpizmus értékeinek megéléséhez.

„Felemelő élmény volt számomra részt venni ezen a nívós eseményen. Rendkívül színes, tartalmas és fárasztó volt a programunk, de a mindennapjainkat a lendületesség, vidámság, motiváltság jellemezte. A szakmai előadások kérdés-válasz részei élénk párbeszédben zajlottak, akárcsak a csoportmunkák, ahol gyakran belemelegedtünk egy-egy téma megvitatásába. A fakultatív programokon, sporttevékenységeken is nagy számban jelentünk meg, egyértelműen mindenki az aktív részvételre törekedett. Különösen jó élmény volt megélni, hogy a kulturális esték alkalmával mindenki büszkén mutatta be a saját kultúráját, amit a jelenlévők nagy érdeklődéssel és nyitottsággal fogadtak. Nekem is volt alkalmam egy rövid prezentációban érdekes információkat megosztani hazánkról.”

DSC2980

„A csapatszellem már az első napokban kialakult és a programok során csak erősödött. Voltak közöttünk egyetemisták, olimpiai bizottságnál vagy sportszervezeteknél dolgozók, világbajnok sportolók és olimpikonok is, de ebben a két hétben mindannyian „csak” lelkes fiatalok voltunk, akik együtt dolgoztunk azon, hogy kiépüljön közöttünk a kiválóság, tisztelet és barátság értéke.”

DSC 9178

„Sikerült olyan tapasztalatokat szerezni és kapcsolatokat építeni, amik kétségtelenül egy életen át elkísérnek. Fantasztikus érzés, hogy amikor ránézek egy világtérképre, lényegében minden országból tudnék mondani egy társat, aki bármikor baráti kezet nyújtana.

Azt gondolom, hogy az idei rendezvény több szempontból is különleges jelentőséggel bírt. A 2004-es athéni olimpia jubileuma és a közelgő olimpia miatt is rendkívüli, de a világban uralkodó háborús helyzet is fontossá teszi. Az aktuálisan zajló háborús fegyverkezés ellenére sikeresen bebizonyítottuk, hogy az olimpizmus eszméi valóban képesek békében egyesíteni a világ minden tájáról érkező fiatalokat.”

DSC01453 1 1

„Ezúton is szeretném kifejezni a köszönetemet, hogy a MOB és a MOA engem delegált idén erre a programra. Azt gondolom, hogy a szeminárium során szerzett tapasztalatok és értékek hosszú távon kísérnek majd el engem és nagykövet társaimat, és bízom benne, hogy az olimpiai eszméket népszerűsíteni tudjuk saját környezetünkben” – foglalta össze Horváth Kinga Kincső.

DSC6204

(Fotó: NOA, Olympic Day Run és a szerző archívuma)