Az orvosbizottság is áttekintette a jövő évi olimpiai multisporteseményeket

Az orvosbizottság is áttekintette a jövő évi olimpiai multisporteseményeket

2022. 11. 10.
Megosztás


Dr. Tállay András vezetésével ülést tartott november 10-én a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottsága. A grémium többek közt áttekintette a 2023-as multisporteseményeket, melyeken a egészségügyi stábok fogják „vigyázni” a sportolók egészségét. A párizsi olimpia előtti esztendőben négy ilyen rendezvény kerül a nemzetközi sportnaptárba, ezekre a magyar csapat körüli szervezési feladatokat, nevezést, logisztikát a Magyar Olimpiai Bizottság látja el.

Az ülés elején Fábián László főtitkár köszöntötte a bizottság tagjait. Mint elmondta, megnyugvással tölti el, hogy színes a paletta, miszerint tapasztalt, több sportágat is jól ismerő, az orvostudomány több területéről érkező szakorvosok, sportorvosok vesznek részt a testület munkájában, amit nagyra értékel, hiszen az ajánlások sokszor a magyar sport egészére is kitejedhetnek. A sportvezető bemutatta új szerepkörében dr. Bartha Csabát, aki a MOB sportigazgatójaként egyben a bizottság koordinátori feladatait is ellátja a jövőben.

Dr. Bartha Csaba tájékoztatást adott arról, hogy a MOB az őszi sportági konzultációkon gyűjtött információkat is felhasználva elkészítette a párizsi olimpia prognózisát, amit a MOB Sportszakmai Bizottsága, majd elnöksége is áttekintett, elfogadott, a közgyűlés elé terjeszt. Köszönetet mondott a Sportkórháznak a konzultációk során mutatott aktív részvételért.

Dr. Tállay András ismertette a jövő évi multisporteseményeket, amelyekre megkezdődött az egészségügyi csapatok szervezése. A XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált az olaszországi Friuli Venezia Giulia régióban rendezik 2023. január 21. és 28. között; a XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak a szlovéniai Maribor ad otthont 2023. július 23. és 29. között; Kis-Lengyelország (Malopolska) több települése, köztük Krakkó lesz a helyszíne a 2023. évi III. Európa Játékoknak 2023. június 21. és július 2. között; a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) 2023. augusztus 5. és 12. között rendezi az indonéz szigetvilágban, Balin a II. Strand világjátékokat (World Beach Games, WBG). Mint a legközelebbi eseménnyel kapcsolatban, a téli EYOF tekintetében elhangzott, az olaszországi olimpiai fesztiválra, a várható 22 sportoló kiszolgálására 3 orvos utazik, a sportolók szűrése már megkezdődött, jó ütemben halad. A 2023-as rendezvényekről tárgyalt korábban a MOB Sportszakmai Bizottsága, majd elnöksége is.

Dr. Toman József, a Sportkórház (OSEI) főorvosa a Válogatott Kereteket Ellátó Szervezet vezetőjeként a sportorvosi, keretorvosi aktualitásokról, a Call-centerről és a Gerevich-ösztöndíjrendszerről adott tájékoztatást. Mint belhangzott. a Call-center adatbázisa több mint 4200 sportolót tartalmaz. A főorvos elmondta, hogy a Covid-járvány lecsengőben van, azonban az energiaválságból eredő fűtéscsökkentés, az abból adódó sérülésveszély, egészségkárosodás - főképp a csarnokokban - új kihívást, kockázati tényezőt jelent.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antodopping Csoport (MACS) igazgatója a doppingmegelőzésről, a doppingútlevélről, a tiltott szerek használatával kapcsolatos edukációs lehetőségekről és a fiatalok drogtesztjeinek fontosságáról is beszélt. Tájékoztatott a dopping-mintavételek számáról, azok finanszírozási hátteréről, a minimum-követelmények kockázati besorolásáról.

Az online bejelentkező dr. Tóth Szabolcs további nemzetközi edukációs lehetőségeket ajánlott a bizottság figyelmébe.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)