Az orvosbizottság és a Sportkórház konszenzusa a covidos élsportolók ellátásával kapcsolatban

2020. 10. 27.
Megosztás


A MOB Orvosi Bizottság az Országos Sportegészségügyi Intézettel közösen a COVID-19 pozitív élsportolók ellátásával és visszatérésével kapcsolatban konszenzusra jutott. A közös álláspont alább olvasható.

1. A pozitív sportolókat a nemzetközileg is elfogadott nómenklatúra alapján két csoportba oszthatjuk. Ennek megfelelően pozitivitás alatti gondozás és a visszatérés lehetősége is eltérő.
Tünetmentes vagy enyhe tünetek (asymptomatic, mild symptomatic): átmeneti (max. 24 óráig tartó) hőemelkedés, láz, átmeneti testrészre lokalizálódó fájdalom, átmeneti gyengeség-, fáradtságérzés és szokatlan tünet, mint pl. A szag-, valamint ízérzésvesztés, száraz köhögés, szaglás- és ízérzészavar, általános gyengeség, ízületi fájdalom.
Tünetes/súlyos tünetes: 24 órát meghaladó fekvőbeteg, (symptomatic) jelentős fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, tartós/progresszív/kiújuló légszomj.

2. Tünetmentes, igazolt fertőzésen átesett sportoló dekondícionáltsága komoly probléma.
Gyógytornász, edző és keretorvos által fenntartó edzésprogam összeállítása javasolt.
Hasznos lehet online, pulzusmérő órás kontroll melletti rehabilitációs edzésmunka.
Empírikusan megállapított, biztonságosnak tűnő, maximum 60%-os pulzusszám emelkedés engedélyezett. Panaszok esetén azonnali leállás és konzultáció szükséges.

3. Karantén idejére mind igazolt PCR pozitív, mind negatív, de kontakt sportolók részére gyógytorna, rehabilitációs és pszichológiai segítségnyújtás kiemelkedően fontos:
Dietetikai konzultáció, COVID-immobilizáció melletti étkezés, testösszetétel vizsgálat. Segítségnyújtást prof. dr. Martos Éva a testnevelési egyetemen, illetve az OSEI/VKESZ munkatársai tudnak biztosítani.
Izomkarbantartás, funkció fenntartás, stretching, koordináció és proprioceptív edzések területén az OSEI/VKESZ gyógytornászok vállalnak online tanácsadást, ill. Edzés-vezetést
Sportpszichológiai tanácsadást, esetlegesen online konzultációt az OSEI és a Testnevelési Egyetem sportpszichológusai tudnak biztosítani.
A karantént követő időszakra biomechanikai mérések megtervezésével kapcsolatban javasoljuk felvenni a kapcsolatot az OSEI terhelésdiagnosztikai laboratóriumának vezetőjével.

4. Pozitív, tünetmentes vagy enyhe tünetes sportolók versenyzési engedélyének megadásával kapcsolatban az alábbi konszenzus született:
A karantén lejárta után negatív PCR-teszt birtokában az OSEI protokollban előírt vizsgálatokat el kell végezni. Negatív eredmények (kötelező troponin-mérés!) Birtokában a sportorvosi engedély leghamarabb 2 hét után megadható.
Pozitív kontroll PCR-teszt esetén a vizsgálatok megkezdése 20 nap után engedélyezett.
A visszatérés szempontjából az első tünet megjelenése a kiindulási null-pont.

5. Pozitív, tünetes vagy súlyos tünetes sportolók versenyzési engedélyének megadásával kapcsolatban az alábbi konszenzus született:
Minden sporttevékenység teljes szüneteltetése a karantén ideje alatt, ezt követően is min. 2 hét várakozást követően a tünetmentes vagy enyhe tünetes sportolók versenyzési engedély megadásával kapcsolatos protokoll követése.
Tünetes sportolók esetében a komplex kivizsgálás negatív koronavírus teszt eredményének birtokában is a sportorvosi engedély legkorábban 6 hét után adható meg.

6. A MOB Orvosi Bizottságának tagjai folyamatosan kapcsolatot tartanak egymással, hogy a javasolt vizsgálatok és tesztek elvégzése ne csúszhasson kapacitás problémák miatt. Élsportolók esetében elsőként választandó helyszínek az OSEI, SE, TF, egyebekben a Call Center intézetei.
Pozitivitás esetén, elsősorban a tünetmentes vagy enyhe tünetes sportolók a pozitív teszt ismeretében kezdjék el keretorvosuk segítségével a kötelező vizsgálatok előkészítését

7. Kiemelkedő figyelmet kell fordítani arra, hogy a sportolók, az edzők és sportszakemberek a mindenkori érvényes járványügyi előírásokat kövessék. A MOB Orvosi Bizottságának legfontosabb feladata a sportoló – és környezetének – egészségvédelme.
Tünetes és szoros kontakt sportolókat minden esetben le kell szűrni, az eredmény ismeretéig mindenkit izolálni!
Eltitkolt COVID-19 fertőzés esetén végzett edzésmunka a sportoló maradandó egészségkárosodásához vezethet, a környezetét pedig magas kockázattal, jelentős arányban megfertőzheti.

8. Sok szövetség számára problémát jelent egy általános, vagy versenyek körüli tesztelési rendszer kidolgozása. A MOB Orvosi Bizottsága megkeresés alapján segítséget nyújt:
Ideális sportágankénti tesztelési protokollok elkészítésében.
Az újonnan megjelenő antigén tesztek helyének megtalálásában.
A már COVID-19 fertőzésen átesett sportolók szűrési szükségességének kérdésében.
NNK ajánlás alapján 6 hónapig a PCR-pozitivitás és az IgG-pozitivitás (abbott teszt) védelmet nyújt.
A nem hivatalos tesztekkel kapcsolatban mindenkit maximális óvatosságra intünk, a hivatalos tesztek helyett semmiképpen nem javasoljuk.

(MOB)