002

Az öttusázók, tornászok és kerékpárosok is ráfordultak a párizsi célegyenesre

2024. 05. 16.
Megosztás

Május közepén az öttusázók, a tornászok és a kerékpárosok is a párizsi olimpiai konzultáció fókuszába kerültek.

Ismét összeállt a szöuli olimpia legendás öttusa bajnokcsapata: a Magyar Öttusa Szövetséget Martinek János szövetségi kapitány és Mizsér Attila főtitkár képviselte a konzultációs sorozaton, míg a MOB-főtitkár Fábián László ezúttal különleges kettős minőségben volt jelen, hiszen tagja a sportági szövetség elnökségének is. Öttusázóink jelenleg 1-1 névre szóló párizsi indulási joggal rendelkeznek Bőhm Csaba és Gulyás Michelle révén, azonban szinte biztosnak mondható, hogy versenyzőink a ranglistás helyezéseik alapján kivívják majd a maximális, 2-2 fős olimpiai létszámot. Ha nemenként kettőnél többen szereznek kvótát, akkor a szövetség válogatási elvei döntenek. A ranglistapontok még a jövő héten esedékes ankarai világkupa-döntőn és a júniusi, csengcsoui világbajnokságon gyarapíthatóak – utóbbin 3-3 direkt kvóta is gazdára talál. A vb-n induló 4-4 magyar versenyző kiléte válogatósorozaton dőlt el, a világbajnoki szereplés pedig mérvadó lesz az olimpiai kiválasztásban, amely a szövetség által meghatározott objektív keretrendszeren alapul.

E96 A1680
MOB-Média/Bodaki Márk

A Magyar Torna Szövetséget dr. Magyar Zoltán elnök, Altorjai Sándor főtitkár és Berki Krisztián sportigazgató képviselte a konzultáción. Magyarország Bácskay Csenge, Czifra Bettina Lili és Mészáros Krisztofer révén három névre szóló indulási joggal rendelkezik a párizsi olimpiára, míg az antwerpeni világbajnokság egyéni összetett eredményei alapján további egy női tornászunk is versenyezhet majd az ötkarikás játékokon. A szóban forgó harmadik női kvóta sorsa a sérülésből lábadozó Kovács Zsófia és Székely Zója között dőlhet majd el június végéig. Kovács Zsófia rehabilitációját a MOB Kettős-karrierprogramja is támogatta. A tanácskozáson elhangzott: igen kemény csata várható majd az olimpián a jó helyezésekért, ahol apró nüanszok és a napi forma dönthet majd, mivel az utóbbi időszakban számos kisebb, jelentős tornatradíciókkal nem rendelkező ország is felért a világ élmezőnyébe, de a magyar szövetség bízik abban, hogy több versenyzőnk is döntőbe juthat.

20240513 002 kerekpar konzultacio
MOB-Média/Szalmás Péter

A kerékpárosok egyeztetésén Vízer Barnabás sportigazgató, Benkó László a hegyikerékpárosok és Dér Zsolt az országútisok szövetségi kapitánya vett részt. Országúton két kvótával rendelkezik Magyarország, a 90-90 fős női és férfi mezőnyben egy-egy magyarért szurkolhatunk, várhatóan Vas Kata Blankáért és Valter Attiláért. A hegyikerékpárosok 38 főt számláló mezőnyében egy női versenyzőnk lehet ott, elképzelhető, hogy Blanka indul mindkét szakágban. Pályakerékpárban nem sokon múlt Szalontay Sándor kvótaszerzése, minden tőle telhetőt megtett a sikerért, de vélhetően lemarad a részvételről. Nagy lehetőség a BMX freestyle-osok számára az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat (OQS), melynek első állomása már zajlik Sanghajban – a másodikat Budapesten rendezik, június végén –, a magyar induló Kempf Zoltán, Zozó.

E96 A1707
MOB-Média/Bodaki Márk

Kiemelt jelentőségű a MOB közgyűlése által elfogadott minimumkövetelmények betartása, a következő doppingellenes előadásra május 29-én kerül sor.

Kapcsolódó cikkek:
Vívás, kajak-kenu, vízi- és kézilabda – Párizs célegyeneseben a sportági konzultációk

A párizsi konzultáció célegyenesében a sportlövészet és az atlétika
Úszás és lovassport a párizsi konzultációs sorozat célkeresztjében