Az új kapitány célja, hogy a férficsapat kijusson Tokióba

Az új kapitány célja, hogy a férficsapat kijusson Tokióba

2017. 01. 19.
Megosztás


Sóvágó Lajos, a magyar férfi tornászválogatott új szövetségi kapitánya elégedett a felkészülés kezdetén a válogatott kerettagok eddig nyújtott teljesítményével a budapesti Tornacsarnokban. „Nem titkolom, az a célunk, hogy a férfi csapat bekerüljön a legjobb 12-be, és ott legyen a tokiói olimpián, ehhez persze rengeteg munka vár mindenkire” - nyilatkozta a szakember.

Sóvágó Lajos az elmúlt 26 évben Angliában dolgozott, több külföldi edzővel közösen építette fel a 90-es évektől kezdve az angol tornát a mai szintre. Tevékenykedett a felnőtt és az ifi válogatott mellett, az edzőtovábbképzések, az úgynevezett World Class program első számú konzultánsa volt, és egyetemi tanárként a jelenlegi Brit Torna Szövetség teljes vezetését tanította.

„Nagyon sok edző és versenyző nőtt fel azon a szisztémán, amelyet Angliába vittem. Magyar szempontból külön érdekes lehet, hogy Berki Krisztián ellenfeleinek, Louis Smithnek és Max Whitlocknak a trénereit is én képeztem, a mentoruk voltam. Gyakorlatilag a 90-es évektől kezdve több kollégámmal együtt az angol torna felemelkedésén dolgoztunk. Az angol férfiak ma már csapattal az abszolút élvonalhoz tartoznak, és több olimpiai aranyérmük is van.”

Sóvágó alakította ki a tornászok leedsi központját és a klub teljes, egymásra épülő utánpótlásrendszerét, így Angliában 14 egyesület vette át ugyanezt a szisztémát. A tornaösztöndíj bevezetése is a nevéhez fűződik. A leedsi torna most a riói olimpián ért a csúcsra, ahol a Sóvágó által kialakított rendszerben felnőtt Nile Wilson bronzérmes lett nyújtón. A szövetségi kapitány angliai munkája előtt a KSI és a korábbi Újpesti Dózsa vezetőedzője volt, és az olimpiai 8. helyezett Hidvégi Vid trénere, a tornász angliai egyetemi tanulmányai alatt.

„Úgy gondoltam, mindenképpen megpályázom a posztot, hiszen óriási tapasztalatom van, és a lelkiismeretem akkor lesz nyugodt, ha ezeket átadhatom a magyar tornának. Gál Csaba segíti a munkámat, aki Romániában számos olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki érem megszerzéséhez járult hozzá. Már megkezdtük a felkészülést a válogatott kerettel az Európa-bajnokságra, a fiúk nagyon keményen dolgoznak, rendkívül jó hangulatban. Nem titkolom, az a célunk, hogy a férfi csapat bekerüljön a legjobb 12-be, és ott legyen a tokiói olimpián, ehhez persze rengeteg munka vár mindenkire. Most elsősorban az összetettre koncentrálunk, így az áprilisi kontinensviadalig a válogatott nagy része nem vesz részt világkupán, hiszen ott csak egy-egy szerre kerül a hangsúly, természetesen más versenyen indulunk. Január végén a tatai edzőtáborban folytatjuk a felkészülést.”

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián, aki csak lólengésben érdekelt, már indul az első, februári melbourne-i világkupán, mint ahogy a szintén a lólengésre hangsúlyt fektető, világkupa-második helyezett Kállai Zoltán is.

Mint ismeretes, a Magyar Torna Szövetség elnöksége a tornászok női és férfi szövetségi kapitányi posztjára még tavaly írt ki pályázatot, mivel 2016. december 31-én az eddigi megbízatások lejártak. A benyújtott kandidálások alapján a MATSZ elnöksége férfi szövetségi kapitánynak Sóvágó Lajost nevezte ki. A szakember korábban úgy nyilatkozott, a tornászok összetett versenyre történő felkészítését tartja a legfontosabb feladatnak.

A korábbi kapitány, Kovács István nem pályázott, a jövőben kiemelten Berki Krisztián felkészítésével foglalkozik a sikeres tokiói olimpiai kvalifikáció és az azt követő eredményes olimpiai szereplés érdekében. A női válogatottat továbbra is Draskóczy Imre irányítja.

(MATSZ, fotó: MTI/Illyés Tibor)