Babos: Otthon nincs tenisz!

Babos Timea női párosban bajnok az Austral Openen

2018. 01. 26.
Megosztás


Babos Tímea, oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal megnyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyét, miután a pénteki döntőben 6:4, 6:3-ra legyőzte az orosz Jekatyerina Makarovát és Jelena Vesznyinát. Babos, néhány órával a női párosban aratott sikere után, az indiai Rohan Bopannával az oldalán a vegyes párosban fináléba jutott, ahol vasárnap az ezüstérmes helyen zártak.

Az ötödik helyen kiemelt magyar, francia duó kézben tartotta az első játszmát a másodikként rangsorolt, olimpiai bajnok riválissal szemben, amelyben egy-egy bréket követően Makarova 4:5-nél elvesztette az adogatását, így 36 perc alatt Babosék kerültek szettelőnybe. A folytatásban hullámzóbb lett a meccs, öt bréket is láthatott a Rod Laver Aréna közönsége, utoljára ismét Makarova bukta el az adogatását, majd Mladenovic kiszerválta a mérkőzést, amely 1 óra 20 percig tartott.

A cseh Andrea Hlavackovával WTA-világbajnok, 24 éves Babosnak ez az első felnőtt Grand Slam-győzelme, ő az első magyar győztes a torna történetében, és az ötödik magyar, aki felnőtt Grand Slam-címet szerzett Asbóth József, Körmöczy Zsuzsa, Taróczy Balázs és Temesvári Andrea után.

„Először is gratulálnunk kell a legyőzöttjeinknek, fantasztikusan játszottak – kezdte győzelmi beszédét Babos. – Aztán Kikinek kell megköszönnöm ezt a két hetet, mert két év után játszunk ismét együtt, ám hihetetlen élmény. Akadtak nehéz pillanataink, de nagyszerű érzés, hogy a sikert megoszthatjuk azokkal, akik nagyon messziről jöttek, hogy szurkoljanak nekünk.”

A magyar játékos honlapján "elképesztőnek" nevezte a finálét, amelyen sikerült jól játszania, s ennek is köszönhető, hogy le tudták győzni a világ egyik legjobb párosát.

"Elképesztő érzés, boldog vagyok, hogy végre Grand Slam-bajnok lettem. Ezt a döntőt mi nyertük meg, nem adták oda nekünk. Mámor, öröm, ami bennem van, néhány könnycsepp is kicsordult. Most talán a világ egyik legjobb páros játékosának mondhatom magam" - fogalmazott Babos. "Fontos állomás ez a karrieremben, emlékszem, nem egyszer pityeregtem Grand Slam-torna után, hogy nem sikerült, most pedig az örömtől sírok" - nyilatkozta a világbajnok magyar játékos.

Babos Tímea - néhány órával a női párosban aratott sikere után - az indiai Rohan Bopannával az oldalán a vegyes párosban fináléba jutott. Az ötödik helyen kiemelt magyar, indiai kettős a María José Martínez Sánchez, Marcelo Demoliner spanyol, brazil duót verte három játszmában, 1 óra 27 perc alatt úgy, hogy a döntő rövidítésben 1-2-ről 8-2-re fordítottak.

Babosék a vegyes páros vasárnapi döntőjében - magyar idő szerint reggel 6-kor - a Gabriela Dabrowski, Mate Pavic kanadai, horvát kettőssel találkoztak.

Babos Tímea, oldalán az indiai Rohan Bopannával, 2:6, 6:4, 11-9-re, döntő rövidítésben, meccslabdáról kapott ki vasárnap a Gabriela Dabrowski, Mate Pavic kanadai, horvát duótól az ausztrál nyílt teniszbajnokság vegyes párosának döntőjében.

Babos (jobbra) először ünnepelhet felnőtt Grand Slam Torna-győzelmet (Fotó: AFP)

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Babos, Mladenovic (magyar, francia, 5.)–Makarova, Vesznyina (orosz, 2.) 6:4, 6:3

Már a női páros-döntő előtörténete is érdekes volt.

Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic a 2015-ös WTA-világbajnokság óta az első tornájukon szerepeltek együtt, viszont abban az évben hármat is megnyertek, Dubaiban, Marrákesben és Rómában. Másik három alkalommal is döntőztek, például 2014-ben Wimbledonban, ott viszont az olasz Sara Errani, Roberta Vinci páros nyert ellenük – és az olaszok fél évvel korábban Melbourne-ben Jekatyerina Makarovával és Jelena Vesznyinával is megcsinálták ugyanezt.

Ezért van az, hogy az oroszok gyűjteményéből az Australian Open hiányzott még (ellenben olimpiai bajnokok), azaz ma teljesíthették be a karrier Grand Slamjüket – hatodikként az open érában.

Ugyanakkor a mi Babos Tímeánk pályafutása első Grand Slam-győzelmére hajtott, miután Wimbledonban 2015-ben a vegyes páros, 2016-ban pedig a női páros döntőjében is alulmaradt, nyilván más játékostársakkal.

Babos és Mladenovic, illetve Makarova és Vesznyina ebben a felállásban egyszer találkoztak eddig: 2015-ben, Wimbledonban az elődöntőben az oroszok nyertek, de csak három játszmában, 6:3, 4:6, 6:4-re.

A közös női páros döntőjük után Babos és Makarova is elődöntőzik vegyes párosban is, úgyhogy vasárnap akár egy másik fináléban is találkozhatnak Melbourne-ben.

Mindenesetre ebben a döntőben Babosék kezdtek jobban, simán hozták az első és második adogatásukat is, közben pedig két bréklabdájuk is volt – ám sajnos ezek kihasználatlanul maradtak, amiért akkor fizettek nagy árat, amikor a harmadik szervagémjüket viszont elveszítették, és mivel az oroszok a következő adogatójátékukat semmire nyerték, hirtelen 2:4-re álltunk.

Ám három gémmel később már 5:4-re!

Babosék játéka váratlanul stabilizálódott, ráadásul a magyar lány néhányszor teljesen jogosan challenge-elte az elmélázó vonalbírók döntéseit. Ennél persze fontosabb, hogy két adogatójátékot is 15-re nyertek, közte pedig brékeltek is (30-ra...), úgyhogy helyreállt a világ rendje.

Sőt!

Hozták a következő adogatásukat is, majd kiváló ütemérzékkel brékeltek még egyet (ismét 30-ra), így a sorozatban megnyert négy játékkal 6:4-re behúzták az első szettet.

A második nehezebben kezdődött, úgy is folytatódott, de annál szebb véget ért!

(MTI, NS, fotó: Facebook)