Balázs Attila sztárt vert Bukarestben

Balázs Attila sztárt vert Bukarestben

2012. 05. 02.
Megosztás

Balázs Attila óriási bravúrral legyőzte Xavier Malisse-t, ezzel bejutott az elődöntőbe a 398 250 euró összdíjazású bukaresti tenisztornán.

Az elmúlt nyolc év első magyar ATP-főtáblása, aki jelenleg a 450. a világranglistán 2 óra 15 perc alatt, remek játékkal, 4:6, 6:3, 6:2-re verte a rangsorban 67. belga riválisát a román fővárosban.

Az első játszmában a belga játékos az ötödik gémben brékelte a magyart, és előnyét végig megtartva jutott előnyhöz. A folytatásban a 31 éves Malisse már a szett elején elvette Balázs adogatójátékát, s ekkor úgy tűnt eddig tartott a magyar diadalmenete. Ám Balázs másképp gondolta, kiegyenlített (3:3), majd olykor egészen zseniális megoldásokkal nagy harcban megnyerte a második szettet.

A mindent eldöntő utolsó felvonásban Malisse egyre jobban elfáradt, kétszer is masszőr segítségét kérte. Balázs a harmadik gémben brékelte őt, hozta az adogatásait, 5:4-nél két meccslabdához jutott, melyek közül a másodikat értékesítette.

A 23 esztendős magyar teniszező következő ellenfele az olasz Fabio Fognini lesz.

A selejtezőből indult Balázst megelőzően Sávolt Attila játszhatott a magyarok közül ATP-viadal főtábláján, még 2004-ben. A sorozatban legutóbb elődöntőbe szintén Sávolt jutott be, 2002-ben a lengyelországi Sopotban.

A bukaresti viadalon egy másik magyar teniszező ért el hasonlóan kimagasló eredményt: 1995 szeptemberében Noszály Sándor - szintén a selejtezőből feljutva - a Roland Garroson kétszer győztes spanyol Sergi Bruguera legyőzésével bejutott az elődöntőbe, és ott az akkori salakkirálytól, az osztrák Thomas Mustertől kapott ki. Muster abban az évben nyert Párizsban.

Eredmények:

a negyeddöntőben:

BALÁZS ATTILA-Malisse (belga) 4:6, 6:3, 6:4, Simon (francia, 1.)-Kubot (lengyel, 7.) 3:6, 6:1, 6:3, Bachinger (német)-Brands (német) 6:4, 6:1, Fognini (olasz)-Seppi (olasz, 6.) 6:4, 6:7 (4-7), 6:4

Az elődöntő párosítása:

Simon-Bachinger
Balázs-Fognini

(Forrás: mti)