Balogh Mátyás kvótát szerzett íjászatban az olimpiára

Balogh Mátyás kvótát szerzett íjászatban az olimpiára

2021. 06. 21.
Megosztás


A párizsi olimpiai kvalifikációs versenyen a legjobb nyolc közé bejutott Balogh Mátyás kvótát szerzett a tokiói játékokra.

A 21 éves magyar bajnok a szombati rangsorolóban egyéni legjobbját elérve 657 FITA kört lőtt - 22. legjobbként a 94 fős mezőnyben -, ezzel teljesítette az olimpiai induláshoz szükséges 640 FITA körös szintet.

A hétfői folytatásban az első fordulóban a 91. helyen záró elefántcsontparti N'dri Gnagne André Chérubin ellen lépett lőállásba, és magabiztos, 6-0-s győzelmet aratott.

A második körben a lett Davis Blaze következett, aki a rangsorolót a 70. helyen zárta. Mátyás a lett ellen 6-4 arányban diadalmaskodott .

A harmadik fordulóban a tájföldi Denchai Thepna ellen is biztos 7-3 arányú győzelmet aratott.

A negyedik fordulóban a hatodik kiemelt tadzsik Nam ellen diadalmaskodó argentin Mario Damian Jajarabilla várta magyar riválisát. Baloghnak ez a találkozó sem okozott megoldhatatlan feladatott. 6-0-s győzelmével már a negyeddöntőben folytathatta.

A verseny a legjobb nyolc között délután folytatódott, ahol az esélyesebb finn Wikström 6-4-re győzte le Balogh Mátyást.

Mivel a nyolc közé 2 ukrán jutott be (egy nemzetből csak egy sportoló szerezhet kvótát), így a még szabad 7 kvótát Finnország, Magyarország, Izrael, Moldova, Lengyelország, Ukrajna és az orosz csapat íjásza szerezte meg.

A verseny eredményeit itt nyomon követhetik.

Magyar íjász 25 éve, 1996-ban szerepelt utoljára az olimpián. Balogh a harmadik férfi íjász, aki olimpián indulhat a férfiak mezőnyében. Nagy Béla 1980-ban ötödik volt. Előtte Nagy 1972-ben, Balázs István 1980-ban volt olimpiai résztvevő.

A Magyar Olimpiai Csapat a megszerzett íjász kvótával 148 fő + 7 tartalék.

(MOB Fotó: Magyr Íjász Szövetség Facebook)