Atlétikai vb - Férfi maraton

Befejeződött a budapesti atlétikai világbajnokság

2023. 08. 27.
Megosztás

Vasárnap a világbajnokság befejező versenynapján 8 döntőt rendeztek a Központi Atlétikai Központban Csepelen.

A klasszikus 42,195 kilométeres távnak 83-an vágtak neki 7 órakor. Az útvonal a nők szombati viadalához hasonlóan a Hősök teréről indult és Budapest belvárosán haladt végig, a futóknak egy rövidebb kör után négy tíz kilométeres kört kellett megtenniük az Andrássy út-Erzsébet tér-Akadémia-Lánchíd-Alagút-Attila út-Várkert bazár-Lánchíd-Andrássy út útvonalon. A korai kezdés ellenére már szép számú szurkolósereg gyűlt össze a rajtnál. A mezőny egyetlen magyarja, Szemerei Levente jó versenyt produkált, saját tempóját jól tartotta és végül egyéni csúcsától (2:16:35 ó) alig elmaradva, 2:17:20 órás idővel a 40. helyen futott célba. Az élen az ugandai Kiplangat végzett 2:08:53 órás eredménnyel.Ezzel ő lett az első, aki 2:10 órán belüli idő alatt teljesítette a maratont Magyarországon.

Atlétikai vb - Nõi 4x400 méteres váltófutás
MTI, Koszticsák Szilárd

Kora este további hét versenyszámban dőlt el az aranyérem sorsa. Magasugrásban az ukrán Jaroszlava Mahucsik egyedül vitte át a 201 cm-es magasságot, ezzel megszerezte a szám aranyérmét. 5000m-en a norvég Jakob Ingerbrigtsen vigasztalódhatott, az elvesztett 1500m-es arany után hatalmas hajrával elsőként ért a célba. Gerelyhajításban az olimpiai bajnok indiai Neeraj Chopra a világbajnoki győzelmet is megszerezte. Női 800m-en az olimpiai bajnok amerikai Athing Mu szinte végig vezetett, ám a végén elfáradt, és a kenyai Mary Moraa lett a győztes. A női 3000m akadályfutást a bahreini Winfred Mutile Yavi 8:54.29-es nagyszerű egyéni csúccsal nyerte, messze megelőzve a mezőnyt. A férfiak 4x400m váltófutását a Quincy Hall, Vernon Norwood, Justin Robinson, Rai Benjamin összeállítású amerikai csapat a világ idei legjobb idejével, 2:57.31-gyel nyerte. Ez minden idők hetedik legjobb futása 4x400-on. A befejező női 4x400m-es váltófutásban Femke Bol visszaadta társainak, amit a vb első napján a 4x400 mix váltóban elvesztett. Akkor az élről bukott és a váltó nem érkezett be a célba. Most a holland váltó utolsó embereként a 3. helyen kapta meg a botot. Fokozatosan haladt előre és a cél előtt másfél lépéssel a jamaikai Williamset megelőzve ő haladt át a célvonalon. Ezzel az Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Femke Bol összeállítású gárda 3:20.72 világ idei legjobb idejével szerezte meg az aranyérmet.

Az Egyesült Államok végzett az éremtáblázat élén 12 arany-, 8 ezüst-, és 9 bronzérem megszerzésével. Magyarország 1 bronzéremmel további 7 országgal együtt 37. lett.