Bemutatkoztak a magyarok a tokiói olimpián

Bemutatkoztak a magyarok a tokiói olimpián

2021. 07. 23.
Megosztás


A megnyitó napjának reggelén két magyar sportoló, az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz és az íjász Balogh Mátyás már bemutatkozott sportágában a tokiói olimpián.

A Sea Forest Evezőspályán a reggeli időpont ellenére az elmúlt napokban tapasztalt párás meleg, oldalszél és a koronavírus-járvány következtében üres lelátó fogadta a résztvevőket.

Pétervári-Molnár Bendegúz, aki második olimpiáján versenyez – Rióban 14. lett – egy-egy brazil, iraki, kuvaiti, cseh és norvég riválissal csapott össze az első előfutamban. A norvég Kjetil Borch kimagaslott a mezőnyből, ami nem csoda, hiszen Rióban bronzérmet szerzett kétpárban, továbbá kétszeres világbajnok. Már a rajt után az élre állt, és végül biztosan nyerte a futamot. A magyar evezős végig a második helyért volt harcba brazil riválisával. Végül a dél-amerikai evezős előtt biztos másodikként végzett. A futamból az első három jutott tovább a legjobb 24 közé, a többiek reményfutamra kényszerülnek. A negyeddöntőt július 25-én rendezik.

Pétervári-Molnár célja a döntőbe jutás. „Nem volt rossz ez a pálya, bár kicsit jobban szét voltam esve, mint szoktam, jobban be is savasodtam. Ez amiatt van, hogy a szervezetem még nem teljesen állt át, a kiutazás eléggé megviselt. A negyeddöntőre jobban ki kell magam pihennem, de a továbbjutás biztosan megvolt, jól kontrolláltam a pályát" – mondta az MTI-nek a magyar sportoló.

A férfi egypár végeredménye itt megtalálható.


(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Jumenosima Íjászparkban a rekkenő hőség már a női versenyben is éreztette a hatását, ugyanis az orosz Szvetlana Gombojeva elvesztette eszméletét a rangsoroló során. A férfiak viadalára szinte trópusi körülmények között került sor, ennek ellenére Balogh Mátyás remekül kezdett, az első sorozatban 55 kört ért el. Utána azonban fokozatosan visszacsúszott, a „félidőben" 319 körrel 55. volt. Baloghnak a következő 36 lövésben sem sikerült kiegyensúlyozottan teljesíteni, ugyanis volt benne jónak mondható 56 és gyengének tekinthető 49 körös sorozat is. A magyar íjász a 61. helyen fejezte be a rangsorolót, és július 27-én az olimpiai és világbajnok dél-koreai Kim Vu Dzsinnel találkozik, aki 680 körrel negyedikként zárt a 64 fős mezőnyben. A sportolók 70 méteres távolságról tizenkétszer hatlövéses sorozatot teljesítettek.

„Ahhoz képest, hogy az első olimpiám, jó ez az eredmény. Nagyon szokatlan volt számomra ez a nagy médiaérdeklődés, a sok kamera. Ráadásul ez volt az eddigi legmelegebb nap Tokióban, amióta itt vagyok, és nagyon megszenvedtem, plusz a forgó szél is nagyon zavaró volt, még a sorozatok közben is folyton változott az iránya" – mondta az MTI-nek Balogh Mátyás, aki úgy vélte, technikailag rendben volt a szereplése, inkább a lövések közötti ritmust nem találta, ezért fordult elő többször is, hogy ő lőtte az utolsó nyilat az összes versenyző közül.

A rangsoroló végeredménye ide kattintva megtekinthető.

(MOB, MTI, fotó: MOB/Szalmás Péter)