Bemutatón meghalt Nádas Tamás világ- és Európa-bajnok műrepülő

Bemutatón meghalt Nádas Tamás világ- és Európa-bajnok műrepülő

2014. 03. 07.
Megosztás

Életét veszítette pénteken egy katari bemutatón Nádas Tamás világ- és Európa-bajnok műrepülő - adta hírűl a dohanews.co.

Nádas Tamás pénteken a Qatar Racing Club gáláján, az Al Khor repülőnapon vett részt, hol gépe egy fejjel lefelé végrehajtott gyakorlat közben zuhant le. A verseny szervezői törölték a bemutató további, szombatra tervezett programját.

Nádas Tamás tavaly Nyíregyházán a 10. Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokság szabadprogramjának aranyérmese volt és 2013-ban őt választották hazánkban az Év műrepülőjének.

Az elhunyt magyar sportember 1998-ban, 29 évesen egy sétarepülés alkalmával került kapcsolatba a repüléssel. Annyira megfogta az élmény, hogy még azon a napon megkezdte kiképzését. Néhány hónap után megszerezte szakszolgálati engedélyét.

Mindezzel nem elégedett meg, azonnal átült egy Z-142-es típusba és a műrepülés elsajátításával folytatta repülős pályafutását. Teljes műrepülő kiképzése 2001-ben fejeződött be, ekkor már YAK-18, YAK-52 valamint Z-726-os típusokon repült.

Ezután már együléses gépeken műrepült (YAK-55M; ACRO-230; CAP-231; Z-50LS) és számos hazai rendezvényen örvendeztette meg gyakorlataival a közönséget.

Repülős pályafutásának nagyobb mérföldköve 2007. Ekkor érkezett meg a tökéletes műrepülésre kifejlesztett EXTRA 300 LP típusú repülőgépe, ezzel a géppel már méltó ellenfélként vehetett részt a különböző versenyeken.

A sok-sok év gyakorlás és tanulás a 2009-es esztendőben hozta meg gyümölcsét. Ez év májusában a Csehországban megrendezett Karlovy Vary CAP-on összesítettben ezüstérmet szerzett, júliusban a Magyar Műrepülő Bajnokság abszolút győztese lett.

Szintén ebben az évben a Lengyelországban rendezett 6. FAI Advanced Műrepülő Európa-bajnokságon a Q programban aranyérmes, majd a következő évi világbajnokságon az ott induló 92 versenyzőből bejutott a TOP 10-be.
A Magyarországon rendezett 2012-es vébén a szabadrepülés programjában ő lett a világbajnok.

A magyar műrepülősport kiemelkedő alakját veszítette el péntek délután Katarban. Egy nagyszerű pilótával kevesebb az égen, s eggyel több a mennyországban.

Isten veled, Tamás! Jó repülést! Nyugodj békében!

(Forrás: NSO, Facebook, MTI)