Bemutatták a 2026-os téli olimpia logóját

Bemutatták a 2026-os téli olimpia logóját

2021. 03. 31.
Megosztás


Közönségszavazatok alapján választották ki a 2026-ban, Milánóban és Cortinában megrendezésre kerülő téli olimpia és paralimpia logóját március 30-án. Az olimpia történetében ez az első alkalom, hogy egy népszavazás döntött a játékok emblémájáról. A regisztrált 871 ezer szavazat 74 százaléka vonatkozott a győztes logóra.

A picit több mint 871 ezer szavazat a világ 169 országából érkezett – számol be róla Nemzetközi Olimpiai Bizottság oldala, az olympic.org.

A „Logo Dado" és „Logo Futura" néven emlegetett két kiválasztott emblémát március 6-án mutatták be a 2021-es Sanremo Zenei Fesztiválon, mielőtt a szervezők a közvéleményre bízták volna a választást.

A döntés után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Milano-Cortina 2026 Koordinációs Bizottságának elnöke, Sari Essayah elsők között gratulált az új emblémához. „A sport, a szolidaritás és a fenntarthatóság gondolata befolyásolta a „Futura” dinamikus és modern kialakítását, amely egyben tükrözi a téli olimpiai és a paralimpiai játékok alapvető értékeit.”

A nyertes emblémát a szervezőbizottság milánói székhelyén és az Olasz Olimpiai Bizottságnak otthont adó Rómában mutatták be közvetítésen keresztül. Az eseményen Giovanni Malagò, a CONI és a Milano Cortina 2026 elnöke, valamint Vincenzo Novari, a Milano Cortina 2026 szervezőbizottság első embere, továbbá az újonnan kinevezett sportállamtitkár, a hatszoros olimpiai bajnok vívó, Valentina Vezzali is részt vett.

A 2026-os téli olimpiára Észak-Olaszországban kerül majd sor, a központi helyszínek Milánó és Cortina lesznek. Cortina D' Ampezzo 1956-ban adott otthont téli játékoknak, a szintén észak-olasz Torino pedig 2006-ban.

(MOB, olympic.org)