Bemutatták a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia sportoló nagyköveteit

Bemutatták a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia sportoló nagyköveteit

2018. 03. 24.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nyilvánosságra hozta annak a 12 sportolónak a nevét, akik a 2018. október 6-18 között megrendezésre kerülő Buenos Aires-i ifjúsági olimpián nagyköveti szerepet kapnak. Feladatuk, hogy inspirálják, támogassák, és tanácsokkal lássák el a tornán résztvevő ifjú olimpikonokat az edzések és a versenyek alatt, illetve az olimpiai faluban a különböző rendezvényeken.

A nagykövetek közös célja, hogy cselekedeteikkel és példamutatásukkal visszaadjanak valamit a sportnak abból, amit korábban ők kaptak. A 12 sportoló nagykövet egyike, a brazil kosárlabdázó Janeth Arcain egy tökéletes példa erre. A négyszeres WNBA-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Arcain saját alapítványt hozott létre, mely emberi sorsokat tesz jobbá a sport segítségével, és már több mint 10,000 fiatalon segített Brazíliában.

Az amerikai tornász, Danell Leyva karrierje is példa lehet sok fiatal számára. A 26 éves sportoló a londoni olimpián összetettben bronzérmes lett, így nagy reményekkel várta a 2016-os riói játékokat. Azonban egy sérülés kettétörte az álmait, és lemaradt a hazai olimpiai kvalifikációs versenyről, így nem került be az olimpiai keretbe. Ennek ellenére nem adta fel, és továbbra is keményen edzett. Végül a kemény munka meghozta gyümölcsét, hiszen egyik csapattársa sérülését követően az utolsó pillanatban mégis utazhatott Brazíliába, ahol két ezüstérmet nyert.

Két másik tornász, a venezuelai Jessica Lopez és a portugál Nuno Dos Santos az edzői pálya felé vették az irányt, Lopez a Denveri Egyetem edzője, míg Dos Santos az amerikai trambulin válogatott vezetőedzőjeként dolgozik. Mindketten szenvedélyüknek tekintik a fiatalokkal való közös munkát, ahol nem csak sportszakmai, de személyes segítséget is nyújtanak nekik.

A 12 nagykövet egyike Ron Darmon is, aki Izrael első triatlon versenyzőjeként indult a riói olimpián. A még mindig csak 25 éves Darmon visszavonulását követően nagykövetként iskolákban, sportklubokban és cégeknél tart előadásokat a tapasztalatairól, inspirálva a fiatal generációt, hogy higgyenek az álmaikban és soha ne adják fel.

„Szerintem a sport egy életforma, nagyon sokat kaptam tőle egész életemben. Nagykövetnek lenni hatalmas megtiszteltetés számomra és lehetőséget nyújt arra, hogy visszaadjak valamit abból, amit a sporttól kaptam. Nagyon büszke vagyok arra, hogy megoszthatom az élményeimet a fiatal sportolókkal, és arra ösztönözhetem őket, hogy küzdjenek az álmaikért” – mondta Darmon.

Két hazai sportoló is tagja a listának, Andrea Gonzalez egyike a legjobb argentin görkorcsolyásoknak, és 29 világbajnoki érmet nyert karrierje során, Franco Sabato pedig tagja volt az argentin rögbi csapatnak a riói olimpián.

Az alábbi sportolók csatlakoznak az eddig beiktatott 42 sportolói nagykövethez:
Janeth Arcain – Brazília (3x3 kosárlabda)
Carlos Ramírez – Kolumbia (Kerékpár)
Stefany Hernández – Kolumbia (BMX)
Liubou Charkashyna – Fehéroroszország (Torna)
Nuno Dos Santos – Portugália (Torna)
Jéssica López – Venezuela (Torna)
Danell Leyva – Egyesült Államok (Torna)
Andrés Muñóz –Kolumbia (Görkorcsolya)
Andrea González – Argentína (Görkorcsolya)
Franco Sabato – Argentína (Rögbi)
Bárbara Riveros – Chile (Triatlon)
Ron Darmon – Izrael (Triatlon)

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a sportlövő ifjúsági olimpiai bajnok Péni István a magyar ifjúsági csapat mentora lesz.

(buenosaires2018.com)