Tdh2023 2 vanik

Bemutatták a magyar körverseny útvonalát

2023. 02. 28.
Megosztás

Három sík és két hegyi etap lesz a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen, amely hat év elteltével tér vissza Budapestre. Az útvonalat bemutató gálán felszólalt a főszervező Eisenkrammer Károly barcelonai olimpikon mellett Schmidt Ádám és Révész Máriusz is, az eseményt a helyszínen követte Fábián László, a MOB főtitkára.

„Nagyon sokat léptünk előre az elmúlt években" – hangsúlyozta a viadal keddi útvonalbemutató gáláján, 70 nappal a rajt előtt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár. Felidézte, tavaly a magyar körversenyen talán még a Giro d'Italiánál is erősebb sprintermezőny szerepelt, erre az évre pedig még egy szintet feljebb lépett a verseny. Elmondta, a hazai kerékpársport számára fontos fejlemény, hogy az Epronex-Hungary előrelépett kontinentális csapattá, mert így a korábbinál több magyar kerékpáros mérettetheti meg magát az erős mezőnyben. „Ez a verseny ráadásul arra is jó, hogy megmutassuk Magyarországot az egész világnak" – fűzte hozzá Révész Máriusz.

„A magyar kerékpársport fejlődési pályára állt az elmúlt időszakban, hiszen egyre több szakágban születnek figyelemre méltó nemzetközi eredmények" – szögezte le Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. „A sportban igazán nagy eredményeket nem lehet egyik napról a másikra elérni. A Tour de Hongrie nemzetközi sikeréhez hosszú évek kemény munkája vezetett" – fogalmazott Schmidt Ádám.

Tdh2023 1 vanik
TDH/Vanik Zoltan

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója bejelentette: minden szakaszt végig élőben közvetít a közmédia, az utolsót a helyszínről kommentálva. Papp Dániel az év egyik legkiemelkedőbb sporteseményének nevezte a magyar körversenyt, amely meglátása szerint „olyan kulturális és turisztikai esemény, amely nem szerepelhet máshol, mint a közmédián".

Eisenkrammer Károly főszervező kifejtette, az elmúlt években főleg Kelet-Magyarországon járt a verseny, amely idén az ország nyugati felére települ át. A nyitány a Szentgotthárd környéki 168 kilométeres táv lesz, a határ mentén sok külföldi szurkoló érkezésére számít. A sík etapon a többi között a kiváló holland sprinterek, Dylan Groenewegen és Fabio Jakobsen csatája várható, akárcsak másnap, amikor Zalaegerszegről Keszthelyre teker át a mezőny. A harmadik és negyedik szakasz a hegyimenőknek kedvez: a Kaposvár–Pécs, illetve a Martonvásár és Dobogókő közötti etap is több mint 2500 méternyi szintkülönbséget tartalmaz. A záró szakaszon a fennállása 150. évfordulóját ünneplő Budapesten a Műegyetem elől indulva 15 kört, 150 kilométert tekernek a kerékpárosok. Ennek kapcsán a barcelonai olimpikon kerékpáros főszervező hangsúlyozta, álom valósul meg a fővárosi etappal.

Az idei Tour de Hongrie nagykövete, az ír Stephen Roche elmondta, Magyarország kis ország olyan szenvedélyes emberekkel, akik rajonganak a kerékpársportért, a magyar körverseny pedig folyamatosan fejlődik. „Nem is annyira az útvonal, hanem a résztvevők teszik igazán izgalmassá a versenyt" – fogalmazott Roche, aki 1987-ben a Giro d'Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert. Megemlítette, fontos, hogy a magyar versenyzők megmutathassák magukat, ezzel inspirálva a fiatalokat.

A mezőnyben a többi között ott lesz két, egyaránt kétszeres magyar bajnok bringás, Kusztor Péter és Filutás Viktor is. A május 10. és 14. között sorra kerülő, immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó 44. magyar körversenyt a tervek szerint 22 csapat részvételével rendezik meg.

A 879 kilométer össztávú 44. Tour de Hongrie útvonala:
május 10., szerda: 1. szakasz, Szentgotthárd-Szentgothárd, 168 km (821 méter szintemelkedés)
május 11., csütörtök: 2. szakasz, Zalaegerszeg-Keszthely, 175 km (923 m)
május 12., péntek: 3. szakasz, Kaposvár-Pécs, 180 km (2511 m)
május 13., szombat: 4. szakasz, Martonvásár-Dobogókő, 206 km (2646 m)
május 14., vasárnap: 5. szakasz, Budapest-Budapest, 150 km (653 m)
összes szintemelkedés: 7554 méter

(MTI, MOB; fotó: TDH/Vanik Zoltán)