Bemutatták az Európa Játékok fáklyáját

Bemutatták az Európa Játékok fáklyáját

2019. 04. 08.
Megosztás


A minszki Európa Játékok szervezőbizottsága bemutatta a lángfutás útvonalát, valamint a fáklyavivők egyenruháját. Az eseménynek a fehérorosz fővárosban található Teleport – Európa legnagyobb virtuális valóság-élményparkja – adott otthont.

A fáklyát Yulia Braychuk tervezte a Novogrudok Gas Equipment Plant szakértőinek segítségével úgy, hogy az a nagyszabású sportesemény eszméjét testesítse meg.

„Az emberiséget időtlen idők óta egyfajta megmagyarázhatatlan vágy köti a tűzhöz. Réges-régen Prométheusz ellopta a tüzet az istenektől az emberek számára. Az a láng azóta is ott él minden ember szívében, és szimbolizálja a különböző területeken elért eredményeket. (...) A mai napon pedig a II. Európa Játékok fáklyáját mutathatjuk be"- mondta George Katulin, a szervezőbizottság elnöke.

A rendezők a "Béke lángjának" nevezték az Európa Játékok fáklyáját. Ez a név tükrözi a szervezők célját, miszerint az esemény képes egyesíteni az európai országokat ennek a csodálatos ünnepnek a keretein belül.

A 81 cm magas fáklya mindössze alig több mint másfél kiló, így a vele való futást nem nehezíti, illetve akár kerekesszékhez vagy kerékpárhoz is rögzíthető.

A váltófutás május 3-án indul Rómából, az Európai Olimpiai Bizottság székhelyéül is szolgáló olasz fővárosból. A láng útvonala Magyarországot is érint.

A láng zökkenőmentes megérkezéséről 450 fáklyavivő, 100 önkéntes és 10 „lángörző" gondoskodik majd. Egyenruháik világos színekből állnak majd, a békét és a tisztaságot szimbolizálva ezzel.

Egy elektromos kerékpárokat forgalmazó cég, a Motovelo is támogatja a lángfutást, ezzel segítve a fáklya eljutását a különböző helyszínekre.

(insidethegames.biz, fotó: minsk2019.by)