Berki Krisztián újra lovon, Joó Abigél zágrábi sikere – hétvégi összefoglaló

Berki Krisztián újra lovon, Joó Abigél zágrábi sikere – hétvégi összefoglaló

2016. 09. 26.
Megosztás


Rio után sem állt le a sportélet, olimpikonjaink a hétvégén különböző versenyeken szállították a jobbnál jobb eredményeket. Összefoglaló.

TORNA

A tornászok országos szerbajnokságának kétségkívül az volt a legnagyobb szenzációja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián újra versenyzett, és természetesen megnyerte a lólengést.

A világbajnok Berki a teltházas budapesti Tornacsarnokban lépett a szerhez, és 6.7-es kiindulójú gyakorlatot mutatott be. A közönség egy pisszenést se ejtett gyakorlata alatt, amelynek a végén ugyan hibázott, leesett a szerről, de így is a nevéhez méltó elegáns bemutatóval tért vissza. 14.900 ponttal megnyerte a lólengést, ahol Kállai Zoltán végzett a második helyen. A GP-győztes Kállai vállműtéte miatt másfél éve nem versenyzett, így számára is ez volt a nagy visszatérés. 6.2-es kiindulójú gyakorlatát szépen kivitelezte, ezt pedig 14.800 ponttal értékelte a zsűri. A harmadik helyet Vágner Levente szerezte meg 14.650 ponttal, aki a szer ob első napján a legeredményesebb tornász volt. Talajon a dobogó tetejére állhatott, míg gyűrűn második lett. Ezen a szeren Tálas Bence győzött, holtversenyben Babos Ádám és Schweigert Dávid lett a harmadik.

A nőknél ugrásban Dévai Boglárka hozta remek formáját, így nyakába kerülhetett a jól megérdemelt aranyérem. Második helyen a kétszeres olimpikon Böczögő Dorina végzett, Divéky Luca bronzéremmel zárt. Felemáskorláton a riói olimpián résztvevő Kovács Zsófia nyerte az aranyérmet, Dévai Boglárka ezüst-, míg Divéky Luca bronzérmes lett.

„Nagyon vártam ezt a viadalt, és bevallom őszintén, izgultam is – mondta Berki Krisztián. – A tavalyi vb óta, egy év után most versenyeztem először. Kicsit ideges voltam, feszült csend lett a teremben, amint a lóhoz léptem. Általában ki tudom zárni a külső zajokat, de most még a zenei váltásokat is hallottam a nagy csönd miatt. Szerencsére, amikor elindult a gyakorlatom, ez megszünt, és sikerült megnyugodnom. Felkészülés szintjén jól állok, januárban kezdtem el edzeni. Már nagyon vártam a versenyzést, még vissza kell rázódnom, de úgy érzem, jó úton haladok. A műtött vállam mindent érez, minimális fájdalmaim vannak, de teljesen jól működik. 6.7-es kiindulóval indultam ezen az ob-n, bár a végén rontottam, de sikerült megnyernem, aminek nagyon örülök. Hosszútávú terveim között szerepel, hogy indulok a tokiói olimpián, ehhez viszont az kell, hogy minél több versenyen részt tudjak venni.”

JUDO

Joó Abigél aranyérmet szerzett vasárnap a cselgáncs világkupa-sorozat zágrábi Grand Prix-versenyén. A nemzetközi szövetség (IJF) honlapja szerint a KSI kétszeres Európa-bajnoka egy orosz rivális elleni ippongyőzelemmel jutott a négy közé, ahol ugyancsak ipponnal verte a francia Sama Hawa Camarát. A döntőben aztán a 26 éves Joó jukóval bizonyult jobbnak az Eb-második holland Guusje Steenhuisnél, 4-4-re módosítva kettejük különpárharcának állását.

A zárónap többi magyarja közül Vér Gábor (90 kg), Ohát Zalán (100) és Szigetvári Mercédesz (+78) ötödik lett. A horvát fővárosban szombaton Csoknyai László (81) ezüstérmet szerzett, míg Gercsák Szabina (70) ötödikként zárt.

TENISZ

A riói olimpikon Babos Tímea a vuhani kemény pályás WTA-tornán szerepelt a hétvégén. Egyesben a selejtezőből érkező Katerina Siniakovával találkozott az első fordulóban, és bár brékelőnye volt mindkét szettben, végül 6:3, 7:5-ös vereséget szenvedett. Párosban azonban továbbjutott Jaroszlava Svedovával az oldalán a 2.6 millió dollár összdíjazású kínai tornán. Babos a legfrissebb, hétfőn közzéadott világranglistán maradt a 25. pozícióban.

(MOB)