Betlehem Dávid nyerte a 10km-es nyíltvízi Európa Kupa barcelonai futamát

Betlehem Dávid nyerte a 10km-es nyíltvízi Európa Kupa barcelonai futamát

2022. 09. 26.
Megosztás



Magyar győzelemmel zárult a barcelonai nyíltvízi úszók Európa-kupa futama. Megállta a helyét az országúti kerékpáros világbajnokságon Valter Attila. Négy magyar női tornász jutott be a párizsi tornász világkupa szerenkénti döntőibe. Evezőseink közül az olimpiai távokon három egység is a C döntőben szerepelt.

Úszás. Egyetlen magyar indulóként Betlehem Dávid állt rajthoz a nyíltvízi úszók barcelonai LEN Európa-kupa versenyén. Egy héttel a parádésan sikerült junior világbajnokság után a kupasorozat katalán állomásán a 19 éves magyar versenyző leiskolázta a mezőnyt és elsőként csapott célba. Az ellenfelek közül a németek világ- és Európa-bajnoki bronzérmese, Rob Muffels számított komolyabb vetélytársnak, de ezen a szombaton Dávid 2:37 percet a második helyen beérkező Muffelsre. A magyar fiatalembernek ezzel még nem zárult le a 2022-es versenyidény: hátra van még számára az októberi medencés hosszútávúszó-bajnokság, illetve a novemberi eilati világkupa-futam.


fotó: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Kerékpározás. Ausztráliában, Wollongongban rendezték a kerékpárosok országúti világbajnokságát. A 266.9 kilométeres távnak Helensburghből derült időben vágott neki a 169 fős mezőny, benne a magyar bajnok Valter Attilával. A 3945 méter szintkülönbséget tartalmazó megmérettetés során egyszer mászták meg a 473 méter magas Mount Keirát, majd a wollongongi körpályát 12-szer teljesítve ugyanennyiszer kaptattak fel két rövidebb emelkedőre. A végig jól helyezkedő és taktikusan versenyző Valter a mezőnyben – többek között Wout van Aerttal és Tadej Pogacarral egy csoportban – a 23. helyen ért célba, megelőzve például a címvédő Julian Alaphilippe-et. Fetter Erik pénteken a 12. helyen zárta az U23-asok mezőnyversenyét.


Fotó: MTI/Kovács Anikó

Torna. Két hetedik és két nyolcadik helyet értek el a magyar nők a tornászok a párizsi Challenge Világkupájának szerenkénti fináléiban: Mayer Gréta ugráson nyolcadik, talajon hetedik, Szilágyi Nikolett gerendán hetedik, Székely Zója pedig felemáskorláton nyolcadik lett. A szokásoktól eltérően három vagy négy nap helyett mindössze két napba sűrítették bele a versenyprogramot a francia fővárosban, ahol a magyarok közül csak a nők léptek a szerekhez. A háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia egy kisebb hasizomhúzódással utazott ki csütörtökön a verseny helyszínére, de a kinti edzés után úgy döntött a szakvezetés orvosi javaslatra, hogy a magyar versenyző nem szerepel Párizsban, hiszen az októberi végi liverpooli világbajnokság az elsődleges, így nem kockáztattak további sérülést.


Fotó: MTI/Kovács Tamás

Evezés. A csehországi Racice adott otthont az evezősök világbajnokságának. Négy olimpiai távon normálsúlyú egypár, kétpár, kormányos nélküli kettes, könnyűsúlyú kétpár, továbbá kormányos nélküli kettesben rajtoltak a magyarok. Utóbbiban a 6 fős mezőnyben a Szabó Bence, Furkó Kálmán duó az olaszok mögött a második helyet szerezte meg. Az egyes olimpiai versenyszámokban a jövő évi világbajnokságon lehet először olimpiai kvótát szerezni. Az európai egységek azon a versenyen, illetve a végső kvalifikációs regattán szerezhetnek kvótát. Az egypárevezősök még az európai kvalifikációs versenyen is szerezhetnek indulási jogot az olimpiára.

Az idei magyar vb-eredmények (zárójelben a 2023-as olimpiai kvalifikációs vb-n szerezhető kvóták száma):

egypár (M1x): Pétervári-Molnár Bendegúz 13. (9)
kétpár (M2x): Ács Kristóf, Bácskai Máté 16. (11)
kormányos nélküli kettes: Juhász Adrián, Simon Béla 18. (11)
könnyűsúlyú kétpár: Tamás Bence, Galambos Péter 20. (7)

A 2023. évi vb mellett az európai kvalifikációs versenyen az egypárban 3, a világkvalifikációs regattán minden versenyszámban 2-2 kvóta talál gazdára.

(MOB-összeállítás; nyítókép: MTI/Szigetváry Zsolt)